Zdravím, mám doma dvě dospělé samice agam vousatých. V následujících dnech si mám dovézt novou samici. Jedná se o půlroční agamu, chtěla bych je mít všechny v jednom teráriu. Moje agamy jsou menší, vzala jsem si je ze špatných podmínek a už tolik nenarostly. Vím, že je problém dávat mláďata k dospělým jedincům kvůli kanibalismu, v tomto případě je ale hmotnostní rozdíl mezi agamami cca 100g. Mladá má 150g a ty moje 250g a 300g. Myslíte si, že je reálné ji začlenit, bez toho aniž by ji zmordovaly? Jestli s tímto máte zkušenosti, budu moc ráda za odpovědi.
Dobrý den, počkejte tak půl roku. I v případě že nedojde k přímému napadení, což je klidně možné, tak ta malá nebude prospívat. Stále bude mít pocit že je v průšvihu, budou jí utlačovat. Krmení, vyhřívání atd. V tomto případě jde spíš o velikost než o váhu. Prcek může být při těle a velké pohublé.
Jiří5
napsal(a):
Dobrý den, počkejte tak půl roku. I v případě že nedojde k přímému napadení, což je klidně možné, tak ta malá nebude prospívat. Stále bude mít pocit že je v průšvihu, budou jí utlačovat. Krmení, vyhřívání atd. V tomto případě jde spíš o velikost než o váhu. Prcek může být při těle a velké pohublé.
Dobrý den, děkuji moc za odpověď. Co se jejich velikosti týče ty moje mají 38 a 36cm, mladá má 35cm. Pokud jde spíš o tu velikost než váhu, myslíte si, že by to v tomto případě mohlo fungovat? Radši bych je měla pohromadě ve velkém teráriu, než zvlášť. Pokud by to nešlo, dám na Vaši radu a počkám.
Tady posílám slíbenou "skupinovou fotku". Zatím jsou pohromadě, do teď nebyly žádné bitky nebo známky agrese. Jen na sebe pokývaly hlavami a zavámaly. Malá žere jak utržená z řetězu, lozí po těch větších, nic si z toho nedělají. Doufám, že to takto půjde dál a budou spolu v klidu.
Hezké.
Na potravu už ta malá nevypadá, takže bych to risknul. Doporučuji však bedlivě sledovat jestli těm velkým vzorné chování vydrží, hlavně aby jí nechaly lovit a baštit. Za pár měsíců je juniorka dožene a bude po starostech. Člověk nikdy neví co se jim vylíhne v hlavě a snaha o dominanci bývá pro okolí destruktivní. Stále na to mají patřičně malou srovnat. Tak ať se daří.