Želva mapová - hypovitaminóza a co s tím?

Želva mapová / mississippská / kýlnatá
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Bludička

9.3.2022 15:01
Bludička

XXX.XXX.28.7

Dobrý den, potřebuji poradit. Mám doma dvě želvičky, jedna je želva žíhaná, je starší a větší, druhá je maličká želva mapová, zachráněná z nevhodných podmínek. Teď přes zimu obě spaly, větší se už probudila a normálně žere, ale ta menší má jakoby oteklé oči, nežere, sotva se hýbe. Už jim zase svítíme, aby se mohly nahřívat, dnes jsem začala kapat do vody vitamíny od Beaphar.
Potřebuji poradit, co mám dělat s tou malou, někde jsem četla, že když nechtějí žrát, tak jim tu potravu dát násilně 😳 zaprvé nevím jak, když má maličkou pusinku, zadruhé nevím čím, patentkama?

11.3.2022 08:45
vlasta1

XXX.XXX.65.224

Teplota vody? Teplota pod žárovkou?

11.3.2022 14:10
Pandinus

XXX.XXX.227.66

Bludička napsal(a):
Dobrý den, potřebuji poradit. Mám doma dvě želvičky, jedna je želva žíhaná, je starší a větší, druhá je maličká želva mapová, zachráněná z nevhodných podmínek. Teď přes zimu obě spaly, větší se už probudila a normálně žere, ale ta menší má jakoby oteklé oči, nežere, sotva se hýbe. Už jim zase svítíme, aby se mohly nahřívat, dnes jsem začala kapat do vody vitamíny od Beaphar.
Potřebuji poradit, co mám dělat s tou malou, někde jsem četla, že když nechtějí žrát, tak jim tu potravu dát násilně 😳 zaprvé nevím jak, když má maličkou pusinku, zadruhé nevím čím, patentkama?

Dobrý den, úplně nechápu, proč někdo "zimuje" zvířata z nevhodných podmínek, ale budiž, jde o to teď pomoci. Žárovku dejte co nejníže, aby teplota ve výši krunýře dosahovala okolo 35-40C, na Vaší fotce je vidět pouze odraz lampičky, která tak maximálně přidává trochu světla. Želvy se musí mít šanci vyhřát. U 25W žárovky pokud akvaterárium není umístěno v pavilonu ledních medvědů, ale je tam běžná pokojová teplota cca 22-24C je to vzdálenost jen pár centimetrů, například 5-6 nad krunýřem. Lepší bude vyměnit ji za 40W, která prohřeje i větší plochu pod sebou. Podotýkám že nejde o žádnou úsporku, ale musí jít o normální klasickou žárovku, ať už matnou nebo průhlednou. Vitamíny nepodávejte, pokud se nedávají na váhu, naopak tím zvíře doděláte (a to i podle slavného návodu výrobce). Vitamíny musí želvy dostávat skrze potravu, což jsou porcované celé rybky (sladkovodní ryby - plotice, perlíni, oukleje, okouni atd., naopak žádné file, pstruh natož mořské jako tresky, grundle..), vodní šneky (dají se na bazosi u chovatelů získat okružáci, plovatky) a žížaly.
Dokud mapovka nebude mít otevřené oči, nebude žrát a nemá cenu jí cpát. Tudíž sežeňte ophtalmo framykoin (bývá ale na předpis) a obě oči zlehka mázněte. Obyčejně to stačí jednou denně po dobu třeba 4dní. Jakmile otevře oči, bude jevit i zájem o potravu. Ještě dovětek - pokud je nízká teplota vody, je třeba dotápět vodu akvarijním topítkem, opět na optimálních 22-24, u marodů se vyplatí i více.
Určitě se vyhněte krmením granulemi, sušenými ráčky atd, byt jako doplněk při pestré stravě to nezaškodí. Pokud želva nedostává kompletní porcované rybičky, které obsahují i kosti, vnitřnosti, šneky, kteří obsahují mraky vápníku, pak jsou jakékoliv medikamenty zbytečné. Granule pro želvy jsou bohužel těžkou náhražkou zdravé stravy, která obsahuje například kukuřičnou moučku, pšenici atd., ...dál asi nemá cenu pokračovat o chvále těchto "pseudokrmiv".

Ps:patentky se používají maximálně na rozkrmení naprosto čerstvých vylíhnutých mláďat. Nebojte se jí skutečně porcovat celé rybky, čím víc kostí v tom je, tím líp pro ni. Ideální je krájet tak, aby želvička potravu netrhala ale polykala v kuse

Držím palce

Přidejte reakci

Přidat smajlík