Ajuha

XXX.XXX.77.34
Dobrý den, chtěli bychom si koupit želvu, ale jsme naprostí začátečníci. Ráda bych se zeptala, jaký je minimální věk želvy pro odběr od chovatele. Chtěli bychom si koupit želvu co nejmenší, ale většina současných inzerátů nabízí želvy narozené kolem srpna 2021. Tak nevíme, zda už nebudou velké (vůbec netušíme, jak rychle rostou). Kromě toho - je něco, na co bychom si měli dát při nákupu pozor/podle čeho želvu vybírat? Předem děkuji za odpověď.
Předně byste měli znát jaké podmínky chovu želva požaduje a můžete-li je splnit...
Např. pro nejčastěji nabízená evr.testuda je ideál venkovní chov + možnost zimování...
Nemáte-li tuto možnost, vybírejte z jiných druhů...
prostudujte si
http://www.zelvy.wbs.cz/Jak-zacitumisteni-a-chov.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Jak-a-cim-krmit.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potrava.html.
Uvědomte si, že při správné péči máte chovance klidně i na 50 let.
A držet ji v 0,5 m2 teráriu je zhovadilost...
Dobrý den.
Ono to tak zhruba vychází. První snůšky želv bývají v našich podmínkách v první květnové dekádě, pak následují cca. po měsíční pauze druhé a třetí. Když vezmete v úvahu inkubační
dobu cca 2 měsíce + čas vyplácaný na nutné vyřízení papírů tak je pravděpodobné že mladší želvu v tomto období neseženete.
Co se týká minimálního věku k odběru tak ten neexistuje. Želvy jsou od vylíhnutí zcela samostatné a životaschopné. Samozřejmě je nutné poskytnout jim takové podmínky které jejich životaschopnost umocní. To bych zdůraznil. Jinak není rozdíl mezi péčí o týdenní želvu a želvu starou půl roku.
Velikost? Želvy při vylíhnutí měří obvykle 3.5 až 4.5 cm. Záleží na velikosti vajíčka a samozřejmě na druhu. V této době tj. ve stáří cca. půl roku by zdravé mládě želvy, třeba T.h.b., T.g.i., T.m., mělo měřit od 5 do 6cm.
Na co si dát pozor?
1/Raději koupit želvu od chovatele který umožní vybrat si z více kusů.
2/ posoudit stav krunýře, musí být pevný hladký rovnoměrně klenutý a bez defektů. Nesmí působit "vysušeně". Normální je že plastronek (spodek) je mírně pružný, avšak mírně vypouklý a hladký.
3/ všimněte si očí. Musí mít akční výraz (nebo alespoň nějaký), jasný, plný zájmu o dění okolo. Přivřené oči a takový ten unavený výraz znamená problém.
4/ nesnažte se vybírat z nabízených želv tu nejmenší, nejroztomilejší. Malá velikost může znamenat zaostávání oproti ostatním. Takže žádná srdíčka v očích při výběru.(tím mám na mysli ve vašich očích)
5/ teď to nejdůležitější, nastudujte DOPŘEDU jaké podmínky želvě vyhovují a nesnažte se to řešit až když jí máte doma. Doporučuji dát na radu většího chovatele ne na rady chovatelů kterým se želvy rozmnožily jaksi z leknutí.
Nevím zda to stačí takto, kdyby ne klidně se zeptejte zde, pár praktiků se tu jistě najde.
Ajuha

XXX.XXX.77.34
Dobry den, dekuji za odpoved. Jen - odpovidate na neco jineho, nez na co jsem se ptala. Jsem uz velka na to, abych umela delat rozumna rozhodnuti samostatne, nebojte :) A.
Ajuha
napsal(a):
Dobry den, dekuji za odpoved. Jen - odpovidate na neco jineho, nez na co jsem se ptala. Jsem uz velka na to, abych umela delat rozumna rozhodnuti samostatne, nebojte :) A.
Můžete mě prosím ujasnit na co konkrétně jste se ptala? Přečetl jsem dotaz znovu a myslím že se odpověď povedla hezky ale jak myslíte, nemám s tím problém. Ať se daří.
Ajuha

XXX.XXX.77.34
Jiri5
Jiri, moc Vam dekuji. Presne takovou odpoved jsem potrebovala. Dekuji za Vas cas a tolik detailu! A.
Ajuha

XXX.XXX.240.183
Jeste jednou dobry den.
Pane Jiri, ptala jsem se presne na to,na co jste mi odpovedel a jeste jednou Vam za to dekuji. Tedy - ptala jsem se na to jak vybirat konkretni zelvu, konkretniho "jedince". S radami od Vas jsem si hned jistejsi :) Bohuzel zde neumim odpovidat primo na prispevek, takze moje prvni odpoved nepatrila Vam, ale uzivateli lupus4.
Pane lupus4 - presto, ze jsme zacatecnici dokazeme si z ruznych zdroju zjistit, jake podminky ruzne druhy zelv potrebuji a uvazit, zda jsme schopni jim je poskytnout. Nemyslim, ze byste se tu kvuli tomu, ze jsem upozornila na to, ze jste mi odpovidal na neco jineho, nez na co jsem se ptala (skoro mi to dokonce znelo jako poucovani), do mne musel navazet a znevazovat mne. Ale to vypovida o Vas a ne o mne. :)
mno, když si projdete jen zdejší diskusi a inzerci o želvách, tak zjistíte, že mnoho utýraných želv pochází právě od těch , co jim poskytli "výborné podmínky" - ovšem jen podle vlastního přesvědčení (které se bohužel rozchází s realitou)
jestli vás "urazily" odkazy na stránky s nej informacemi (v češtině) co jsou k dispozici
tak pardon...
pokud patříte do menšiny zodpovědných tak se omlouvám
pro ilustraci foto zdravé a nemocné želvy (inzerované jako "superzdravé")
kdybyste napsala připravujeme venkovní výběh atd...atd...nebyl bych tak skeptický
jestli ji chcete jen do domácího chovu , tak nemyslíte na pohodu zvířete
Nějak se nám to celé zamotalo. Nechci se dostat do role arbitra takže jen pro vaší orientaci.
Zrovna lupus4 patří k lidem kteří pro welfare chovaných zvířat dělají dlouhodobě maximum a rozhodně to neplatí jen pro želvy. Za to si ho opravdu vážím. Není to ovlivněné skutečností že máme na chov želv když ne shodný tak jistě velice podobný názor. Není proto dobré pro jedno slůvko které zrovna nesedne nedbat na rady a názory které vám mohou být, jako začátečníkovi, jedině ku prospěchu.
Teď snad k té želvičce. Pokud si nebudete s něčím jistá klidně se ptejte, sama vidíte že má kdo odpovídat a to tady zdaleka není plná sestava. Hezký večer.
ahoj1

XXX.XXX.92.26
Ajuha
napsal(a):
Jeste jednou dobry den.
Pane Jiri, ptala jsem se presne na to,na co jste mi odpovedel a jeste jednou Vam za to dekuji. Tedy - ptala jsem se na to jak vybirat konkretni zelvu, konkretniho "jedince". S radami od Vas jsem si hned jistejsi :) Bohuzel zde neumim odpovidat primo na prispevek, takze moje prvni odpoved nepatrila Vam, ale uzivateli lupus4.
Pane lupus4 - presto, ze jsme zacatecnici dokazeme si z ruznych zdroju zjistit, jake podminky ruzne druhy zelv potrebuji a uvazit, zda jsme schopni jim je poskytnout. Nemyslim, ze byste se tu kvuli tomu, ze jsem upozornila na to, ze jste mi odpovidal na neco jineho, nez na co jsem se ptala (skoro mi to dokonce znelo jako poucovani), do mne musel navazet a znevazovat mne. Ale to vypovida o Vas a ne o mne. :)
Lupus je profík, vy jak píšete totální začátečníci. Slušelo se mu naopak právě za to poučování poděkovat! Chtít co nejmladší želvu, zejména jako naprostý začátečník, nedává vůbec žádný dobrý smysl a pokud na tom trváte (nevysvětlila jste proč) je tudíž něco zřejmě špatně.
Lupusovy příspěvky a odkazy na jeho velmi informativní web vypovídají o něm , vaše příspěvky zde zase o Vás .
Ani nemáme moc důvodů předpokládat, že jste si potřebné podmínky zjistila - to byste o nich tady psala konkrétněji a taky byste si asi našla i velikost želvy zelenavé dle věku, že? (google velikost želva věk)
https://euzelva.cz/vyvoj-zelvy---rust-a-vek
můžete mi vynadat nebo poděkovat, jak vám libo, ale užitečnější by bylo vysvětlit proč chcete ted v březnu mladší želvu než z konce loňského léta, smysl to fakt nedává