Dobrý den.
Důvodů může být samozřejmě víc. Ten nejzákladnější, jaký máte v terku substrát?
Neodstraňujte ztvrdlý trus násilím. Zkuste agamku umístit do nádobky s 1-2 cm vody a nechte jí tam klidně třeba půl hodiny. Možná dílo dokoná spontánně a když ne tak jí případná asistence neublíží. Pravděpodobně to bude chtít nádobku s víkem. Začne se tam nudit a bude chtít zdrhat. Neškodila by fotka agamy a jejího problému.
Dobrý den, ani během uplynutí několika dní, se nic nezměnilo.
Teď má i úplně černý krk, moc nejí jen pije. Dnes jsem pozorovala, že se snaží tlačit, ale nejde to. Bohužel se teď do ruky moc vzít nenechá, tak nevím, jak se teď zachovat.
Jako substrát již několik let používám kupovaný písek.
Pokud nepomohla ani trpělivost ani koupel tak zbývá návštěva veterináře. Mohla by mít problém který prostě takto nevyřešíme.
Na substrát jsem se ptal proto protože dost lidí používá lignocel což je špatně a mohl by být příčinou. Písek je v pohodě.
Doporučil bych před návštěvou veta upřesnit si příliš obecné pojmy "moc nejí jen pije" nikdo netuší jak na tom byla předtím, takže možnost srovnání = 0.
Normálně pije zdravá agama vodu jednou za týden a i takovou nabídku někdy nevyužije, stačí jí obvykle voda ze zeleného krmení.
Černání krku je normální projev zejména dospělých samečků. Překvapuje mě že se nad tím pozastavujete. I když na to nevypadá tak dospělá být musí již dávno, když jí kupujete písek v krámě již několik let. Možná že to ale není jen pro ní, že ano.
No nic jiného nezbyde, zajdu k veterináři.
Špatně jsem to napsala, má chyba.
Myšleno tak, že jsem ji právě neviděla nikdy takto často pít, i když pochybuju že by ji to nějak mohlo pomoct s vylučováním.
Uprimne jsem se nad krkem velmi pozastavila, už jenom proto, že mám samičku, černé zbarvení (které nezmizí) značí i spoustu zdravotních problémů a takhle extrémně černý krk jsem u ní právě za těch 8 let ještě neviděla.
Samozřejmě děkuji za radu, voda byla bohužel bez účinku, tak bude potřebná návštěva veterináře.
Hezký zbytek dne :)