Paveljeseniky

XXX.XXX.71.49
Uživatel s deaktivovaným účtem

Paveljeseniky
napsal(a):
Dobry den,
poznate pls druh hada? Jeseniky, 04/22
Já se ty užovky nikdy nenaučím! Přijde mi jako obojková bez obojku.
Janae.

XXX.XXX.160.6
Mě to přijde spíš jak užovka hladká, ale ta fotka je tak nekvalitní a had vypadá po zimě tak podivně, že bych za to ruku do ohně nedala.
Já tu ruku do ohně dám tedy na to, že je to zmije obecná. Ano, hodně vyšisovaný, po zimě vyhublý jedinec s nezřetelnou kresbou. Ale tvar těla, hlavy a ocasu naprosto sedí. Kresba svrchu hlavy je dost nezřetelná, ale stejně vidím tam pro zmiji klasické linie. Kromě toho je z foto zřejmé, že had z boků na břicho přechází do černé barvy v pro zmiji typickém přechodu. I celkově na první dojem mám ze zvířete "zmijí" dojem. Šance, že bych se mýlil, je v tomto případě nulová.

sharingan
napsal(a):
Já tu ruku do ohně dám tedy na to, že je to zmije obecná. Ano, hodně vyšisovaný, po zimě vyhublý jedinec s nezřetelnou kresbou. Ale tvar těla, hlavy a ocasu naprosto sedí. Kresba svrchu hlavy je dost nezřetelná, ale stejně vidím tam pro zmiji klasické linie. Kromě toho je z foto zřejmé, že had z boků na břicho přechází do černé barvy v pro zmiji typickém přechodu. I celkově na první dojem mám ze zvířete "zmijí" dojem. Šance, že bych se mýlil, je v tomto případě nulová.
Škoda, že jí není vidět do oka. To bych pak poznala i já. Čímž váš názor nezpochybňuji. Asi jsme zadavateli zamotali hlavu.
sharingan
napsal(a):
Souhlasím, štítek nad okem, postavení oka, kresba na zádech není vůbec důležitá. Je to beruska ve velmi špatném stavu
Pandinus
napsal(a):
Souhlasím, štítek nad okem, postavení oka, kresba na zádech není vůbec důležitá. Je to beruska ve velmi špatném stavu
Fakt? Nejde mi to zvětšit, nebo spíš to neumím, ale byla jsem si teda také jistá, že je to u. hladká. Tvar hlavy se mi nezdá trojúhelníkovitý, zbarvení (i když není samozřejmě rozhodující) se mi rozhodně víc jevilo na coronellu...ale tak zase Vás odtud znám, že se v plazech vyznáte...tak asi tedy jo.
fikovnice
napsal(a):
Fakt? Nejde mi to zvětšit, nebo spíš to neumím, ale byla jsem si teda také jistá, že je to u. hladká. Tvar hlavy se mi nezdá trojúhelníkovitý, zbarvení (i když není samozřejmě rozhodující) se mi rozhodně víc jevilo na coronellu...ale tak zase Vás odtud znám, že se v plazech vyznáte...tak asi tedy jo.
Tvarem těla zmiji připomíná, to ano...
Ale zase se mi zdá na zmiji dost dlouhá, ale uznávám, že foto může zkreslovat.
nechci se hádat, ale v https://cs.aiseesoft.com/image-upscaler/ jsem si 8x zvětšil fotku 3 - hlavu a tak na 80% tam mé stařecké oko vidí KULATOU zorničku, což by i zdevastovaná zmijka na sluníčku asi neměla
PS. ...ale jak říká Švejk - mejlej se i ministři
I po uváděném zvětšení tam opravdu tvar zorničky rozeznat nedokážu .
Ale podívejte se přeci minimálně na ten barevný přechod z boků na břicho hada ("šachovnicově černo-bílá"), to je věc, která je na fotografiích vidět moc pěkně. Coronelky takové přeci vůbec nejsou. Přidávám pár ilustračních fotek mé lihové zmijky, mladý sameček, nalezený úhyn u silnice před pár lety, se shodnými determinačními znaky. A pak ještě jedno foto "čmajznuté" z internetu, kde je to vidět ještě zřetelněji.
přechod z boků na břicho hada, to je věc, která je na fotografiích vidět moc pěkně.
tak nejspíš máte pravdu, já zase zmije tak nakoukaný nemám, jestli jsme se potkali naživo tak 30x , možná ani ne ...
naživo to poznám bezpečně ...
a ta "zornička" bylo teda asi spíš "přání otcem myšlenky", páč rozmazaný pixely...
Ještě je tam ta kresba hlavy - u zmije začíná hřbetní kresba za hlavou v jednom středovém pruhu, odděleně od kresby hlavy (pomyslný "šíp" na krku, směřující do rozevření "véčka" na hlavě). U coronellek (užovka hladká) začíná ne v jednom středovém, ale vždy dvěma laterálními, přerušovanými (často jen do podoby linie teček) pruhy na krku, a navíc i ve většině případů přímo spojených (v jejich začátku) bez přerušení s kresbou hlavy. Zvláště z první foto jsem si celkem jistý, že tam vidím ten charakteristický zmijí tvar.
Ještě se vracím k tématu: Zmiji bych rozhodně na první dobrou nepoznala tak jako vy, kdo jste zde zkušení hadaři. Až po upozornění na některé její znaky u tohoto jedince.
Ale napadlo mě k tomu ještě to, že zmije jsou spíše ve vyšších nadm. výškách, čemuž Jeseníky odpovídají, kdežto užovky spíše v nížinách a v horách se nevyskytují. Je to, prosím, pravda, anebo i užovky se mohou vyskytovat v horách typu Jeseníky?
Laickost mého dotazu mi, prosím, promiňte.
Užovka podplamatá se vyskytuje u větších řek a vodních ploch, a do vyšších poloh moc neleze. Užovce hladké vyhovují i střední polohy do cca 850 m. n. m, v jiných částech světa leze i výše. Užovka obojková je téměř všudypřítomná a v ČR k nalezení i kolem 1000 m. n. m. vcelku běžně. Užovka stromová se v ČR vyskytuje jen na několika málo lokalitách, do několika kilometrů od nějaké větší řeky, a vyšší polohy také nevyhledává. Zmije lezou i na Sněžce, nadmořská výška pro ně v ČR není limitující. Ale ve vhodných prostředích je možno ji u nás nalézt i ve středních polohách i nížinách.
fikovnice
napsal(a):
Ještě se vracím k tématu: Zmiji bych rozhodně na první dobrou nepoznala tak jako vy, kdo jste zde zkušení hadaři. Až po upozornění na některé její znaky u tohoto jedince.
Ale napadlo mě k tomu ještě to, že zmije jsou spíše ve vyšších nadm. výškách, čemuž Jeseníky odpovídají, kdežto užovky spíše v nížinách a v horách se nevyskytují. Je to, prosím, pravda, anebo i užovky se mohou vyskytovat v horách typu Jeseníky?
Laickost mého dotazu mi, prosím, promiňte.
Poznala nebojte.
Nnj. kdyby bylo lepší foto
Já třeba žasnu na bezobratlých. Tam si někdy musím i sundat čepici. Nechápu, jak z takových fotek, to dá někdo na první dobrou

vlasta1
napsal(a):
Poznala nebojte.
Nnj. kdyby bylo lepší foto
Já třeba žasnu na bezobratlých. Tam si někdy musím i sundat čepici. Nechápu, jak z takových fotek, to dá někdo na první dobrou
Kdo umí, ten umí. Prostě to mají nakoukané a stačí jim třeba i mizerná fotka.