Proč se chov varana nedoporučuje začátečníkům?

Varan stepní
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Chocholoušek

28.4.2022 04:39
Chocholoušek

XXX.XXX.118.253

Zdravím,
chtěl bych se zeptat proč se chov varana nedoporučuje začátečníkům. Když jsem se o tom snažil něco najít, tak všude akorát psali, že je potřeba velké, dobře vybavené terárium, ale další náročné požadavky jsem úplně nenašel. Je poskytnutí terária skutečně nejtěžší věc na jeho chovu, nebo tu je ještě něco co jsem nenašel. A ano, ptám se, protože se mi varan líbí podstatně nejvíc z domácích zvířat o kterých jsem slyšel, ale nemám zkušenosti s chovem plazů. Jak moc obtížné to bude a na co si dát největší pozor?

28.4.2022 09:29
Jiří5

XXX.XXX.230.85

Poukazujete na příliš obecné informace na netu o chovu varanů. Vám samotnému se však povedlo formulovat dotaz tak obecně, že obecněji už to nejde.
Nároky na prostor, podmínky a péče bude rozdílná u sotva kilového drobka a 120 kilového pořízka. Do všech váhových kategorií mezi se u dospělých varanů vejdete. A ano poskytnutí odpovídajícího prostoru pro chov je podmiňující, zejména pro chov velkých druhů. Tam už se o klasickém terárku ani mluvit nedá.

28.4.2022 09:41
Štefan1

XXX.XXX.208.238

... pobavil jsem se nad formulací "nejvíc z domácích zvířat" ... varan prostě není domácí zvíře.

28.4.2022 19:02
raduz

XXX.XXX.123.98

Ve zkratce..
varan není křeček, budete se o něj při dobré péči starat desítky let..
máte zajištěné krmení a to včetně Vašich dovolených apod.?
máte skutečně zájem o chov takového zvířete, nebo je to jen chvilkový rozmar?
máte alespoň částečný přehled o tom jaký konkrétní druh by jste chtěl chovat?
máte dostatečné prostory..
a xxx dalších otázek..

28.4.2022 21:01
sharingan

XXX.XXX.162.30

Zdravím.
Prostě bez slušné znalosti biologie, herpetologie, etologie, slušné dávky vynalézavosti, osobní zodpovědnosti (a trocha zručnosti v domácím kutilství taky není na škodu) jsou Vaše šance na chov varanů na dobré úrovni prakticky nulové. Opravdu nejde jen o terárium.

Dobrého závodního jezdce formule 1 ze mě taky neudělá skvělá garáž .

Nikdo učený z nebe nespadl, ale zrovna varani jsou dost vzácní, méně dostupní (odchovy), inteligentní a finančně relativně náročnější plazi pro vystavování klasickým začátečnickým přehmatům a nedostatku zkušeností.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.4.2022 21:03

sharingan napsal(a):
Zdravím.
Prostě bez slušné znalosti biologie, herpetologie, etologie, slušné dávky vynalézavosti, osobní zodpovědnosti (a trocha zručnosti v domácím kutilství taky není na škodu) jsou Vaše šance na chov varanů na dobré úrovni prakticky nulové. Opravdu nejde jen o terárium.

Dobrého závodního jezdce formule 1 ze mě taky neudělá skvělá garáž .

Nikdo učený z nebe nespadl, ale zrovna varani jsou dost vzácní, méně dostupní (odchovy), inteligentní a finančně relativně náročnější plazi pro vystavování klasickým začátečnickým přehmatům a nedostatku zkušeností.

Možná už ten nick Chocholoušek...

15.2.2023 12:25
Anatiad

XXX.XXX.111.91

Varani jsou hlavně nároční na výchovu a na pochopení jejich behavioru. Jsou striktně hierarchičtí a nikdy při chovu varana nesmíte být v hierarchii pod varanem. Vy musíte být dominantní jedinec co se dělí o přiměřené množství potravy. Nesmíte na sobě nechat znát jakoukoliv známku strachu, hlavně při dospívání se s vámi bude pokoušet soupeřit o dominantní postavení a on ucítí strach i podle změněné vůně vašeho potu. Musíte být vynalézaví co se týče dokázání dominance, menší fyzické tresty za troufalost zvířete jako cvrnknutí prstem do čumáku nebo rychlé odstčení zvířete jsou na místě, ale zvíře prosím nikdy za chování v pubertě netrestejte příliš často a silně. Dělejte to jen když to bude v ten moment jediná cesta, i to mu pomůže pochopit že on je druhým ale že to pro něj nebude tak nevýhodné jak si myslel, když bude mít dostatek, ale zas ne nadbytek jídla. Pak až zvíře zakončí svou dalo by se říci pubertu, tak už se ve hierarchii usadí a bude soupeřit minimálně o vůdčí postavení. Tohle chování je u nich normální - jsou vysoce inteligentními predátory. Ale mazlíček to nikdy nebude, jen se s vámi naučí vycházet a bude vás brát spíš jako dominantního jedince svého druhu.

15.2.2023 14:20

Doporučil bych upravit si medikaci a příště opsat jinou nesmyslnou stať.. ani jedna položka nedává smysl

15.2.2023 15:09
MlejnekReptiles97

XXX.XXX.32.220

Anatiad napsal(a):
Varani jsou hlavně nároční na výchovu a na pochopení jejich behavioru. Jsou striktně hierarchičtí a nikdy při chovu varana nesmíte být v hierarchii pod varanem. Vy musíte být dominantní jedinec co se dělí o přiměřené množství potravy. Nesmíte na sobě nechat znát jakoukoliv známku strachu, hlavně při dospívání se s vámi bude pokoušet soupeřit o dominantní postavení a on ucítí strach i podle změněné vůně vašeho potu. Musíte být vynalézaví co se týče dokázání dominance, menší fyzické tresty za troufalost zvířete jako cvrnknutí prstem do čumáku nebo rychlé odstčení zvířete jsou na místě, ale zvíře prosím nikdy za chování v pubertě netrestejte příliš často a silně. Dělejte to jen když to bude v ten moment jediná cesta, i to mu pomůže pochopit že on je druhým ale že to pro něj nebude tak nevýhodné jak si myslel, když bude mít dostatek, ale zas ne nadbytek jídla. Pak až zvíře zakončí svou dalo by se říci pubertu, tak už se ve hierarchii usadí a bude soupeřit minimálně o vůdčí postavení. Tohle chování je u nich normální - jsou vysoce inteligentními predátory. Ale mazlíček to nikdy nebude, jen se s vámi naučí vycházet a bude vás brát spíš jako dominantního jedince svého druhu.

Tohle psal někdo kdo varana viděl možná tak na YouTube 😀 hlavně si z toho nikdo neberte příklad

15.2.2023 19:00
selmicka

XXX.XXX.248.246

Chocholoušek napsal(a):
Zdravím,
chtěl bych se zeptat proč se chov varana nedoporučuje začátečníkům. Když jsem se o tom snažil něco najít, tak všude akorát psali, že je potřeba velké, dobře vybavené terárium, ale další náročné požadavky jsem úplně nenašel. Je poskytnutí terária skutečně nejtěžší věc na jeho chovu, nebo tu je ještě něco co jsem nenašel. A ano, ptám se, protože se mi varan líbí podstatně nejvíc z domácích zvířat o kterých jsem slyšel, ale nemám zkušenosti s chovem plazů. Jak moc obtížné to bude a na co si dát největší pozor?

Zdravím také.

Pokud Vaše touha vlastnit varana je bezbřehá , a víte, že je to co chcete, jdete tvrdě za svým cílem, tak v podstatě nejsou zásadní věci proti, ač jste začátečník. Každý nějak začínal. Pokud napříč netem vyhledáte veškeré informace o druhu varan a ovládate ang. jazyk, jste ve výhodě. Informace jsou základ. Pokud i vyhledáte chovatele , kteří uvidí váš skalní zájem, bude valná většina vstřícná. I je dobré navštívit ZOO chovající varany. I soukromé zooparky varany v chovu mají. Vstřícnost u majitelů také najdete. Až poskládáte veškeré informace a zhlédnete chovy varanů a osobně popovídáte s chovateli, poznáte, že to není o začátečnictví. Ale o selském rozumu s trochou větší mírou inteligence .
Varany jsem choval v počtu 4 ks Varanus salvátor. 1 ks Varanus dumerili. několik stepních, před 35lety.
Krásná zvířata. Dlouhověká. Bezproblémová a snadno chovatelná. Chov jsem ukončil z důvodů stěhování.
V té době např. Dumerili stál 1,5 průměrného platu ( Koupil jsem jej v Praze ve zverimexu na Pavláku za 3500 Kč ).
Ceny vůči průměrnému platu jsou v dnešní době příznivější, než za našeho mládí.
Dle Vašich podmínek ( velikost chov. zařízení ) se rozhodnete pro druh, kterému budete schopen poskytnout adekvátní podmínky.
Závěrem. Pokud Vás tyto řádky neodradí, ba ujistí, že varany chcete, máte cestu otevřenou....
Přikládám moje terário o ploše9,8 m2 a výšky 2,3 m. Pro Agamy límcové a Agamy vousaté.

Atˇ se dáří.

RN

) )

15.2.2023 19:01

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Doporučil bych upravit si medikaci a příště opsat jinou nesmyslnou stať.. ani jedna položka nedává smysl

Takže jsem byla oprávněně z toho příspěvku v rozpacích? Já jsem spíš přes ty koně... Ale ta dominance a cvrnkání do nosu mi přišlo zvláštní. I na varana.

15.2.2023 21:21

Takže jsem byla oprávněně z toho příspěvku v rozpacích? Já jsem spíš přes ty koně... Ale ta dominance a cvrnkání do nosu mi přišlo zvláštní. I na varana.

To je výborný nápad, jak přijít o prsty, psali mi to přímo chovatelé varanů.. je to vrcholový predátor, o potravu se nedělí a nikdy nebude. Jsou velmi inteligentní, cvičili je nebo s nimi pracovali i za pomoci targetu, ale žádné místo v hierarchii mu chovatel neurčí - jak? Viděla někdy aspoň pisatelka příspěvku dospělého salvatora? Silně pochybuju..

16.2.2023 06:54

To je výborný nápad, jak přijít o prsty, psali mi to přímo chovatelé varanů.. je to vrcholový predátor, o potravu se nedělí a nikdy nebude. Jsou velmi inteligentní, cvičili je nebo s nimi pracovali i za pomoci targetu, ale žádné místo v hierarchii mu chovatel neurčí - jak? Viděla někdy aspoň pisatelka příspěvku dospělého salvatora? Silně pochybuju..

Děkuji. Přesně to jsem si říkala. Já si teda vybavila hlavně toho komodského (jak s ním bojuji o hierarchii), ale stejně...

16.2.2023 13:22
selmicka

XXX.XXX.248.246

Zdravím.

Co varanů se týče, záleží na velikosti. S malými druhy varanů můžeme bez problému manipulovat. Mé 5 leté zkušenosti s varany do velikosti V. salvátor, získaných od mládˇat velikosti cca 50 cm jsou s manipulací totožné s malými druhy. Bez problému.
A ten komodˇak by si ten prst zobl, kdyby jsme ho nekrmili a byl hladoví.Možná,že by snědl i toho chovatele. Hmm..

Snad i zajimavost.

Před desítkami let jsem si jel na IP Pavlova, kde sídlil za totáče Zverimex, vyzvednout Varanus dumerilli1,4 m. Osobně mi jej předával vedoucí prodejny. Byla to pozůstalos po významném teraristovi a herpetologovi p. Woglovi. V té době byli v ČR : 1 u mne, druhý u kamaráda teraristy a 3,1 v Jihlavě. Vedoucí prodejny se vybavil motoristickými rukavicemi a snažil se jej odchytit. Nedařilo se. Řekl jsem mu, že si ho chytím, at podrží pytel. Upozornil mne, že mně pokouše i ty prsty zmínil. No. Během minuty byl varan zpacifikován za krk a kořen ocasu a do pyle se mu moc nechtělo Jo . Bez rukavic. Doma vypuštěn ve větším teráriu. Žádný problém. Nechal na sebe sahat. Žádný útok jsem po těch 5 let nezažil.
Tak jak to v životě chodí. Jeden opisuje od druhého, trochu fantazie, dramata a navození strachu s tím, že možná objekt viděl dnes již tak na netu. Dříve v knížkách. Myslím si, že pokud víme, která bije, takové články si ze zkušeností každý nebo snad většina umí vyhodnotit, jako nezajimavé. Slušně řečeno. Osobní zkušenost postrádají.
Tak, jak dnešní novináří ,opět né všichni, jdou s proudem a o věcí nic nebo pouze zprostředkovaně vědí a tváří se jako velcí odborníci odborníci. kdo tvrdí něco jiného, je trol...atd.
To samé nejen naši politici. Snad ti naši politici hrají světový prim v sdělování informací, bohužel i zákonů..No to jsem odbočil. Každý může mít zatím svůj názor. Zatím....,!?

Zpět k varanům. Za mne . Být mladší o 20 let. Ano. Jdu to toho znovu.

Pěkný den vinšuje

RN

16.2.2023 13:26
Novi841

XXX.XXX.33.194

Měl jsem velkého Varanus albigularis, a kdybych ho chtěl cvrnknout do čumáku, tak tou rukou už bych si pět piv asi nikdy neobjednal..😀

16.2.2023 13:33
Anatiad

XXX.XXX.111.91

Dobře, omlouvám se za svůj příspěvek. Psala jsem to spíš jako experiment to co vím o varanech, co jsem pochytila hlavně s diskuzí. Cílem bylo provokativně napsaným příspěvkem zjistit jestli jsem našla správné informace. Ano, trochu jsem to asi s tím vykreslováním jako zvířete striktně hierarchického přehnala. Musim říct že je podle vašich reakcí těžké si najít relevantní informace a znovu se tedy omlouvám. Ano, chci si to zvíře pořídit taky, ale počítala jsem to s cvrnknutím tak na varana ostnoocasého, myslela jsem že paní chce nějakej malej druh do začátku což já si taky netroufám pořídit hned něco velkého i když se mi velmi líbí varani stepní. Upřímně jsem v z toho poněkud v rozpacích co je teda správně a velmi ráda bych si nechala od někoho kdo narozdíl ode mě varana už má vyprávět jak to teda je a jak docílili toho, že zvíře se sebou nechá manipulovat a lze ho před krmením občas zvážit aby člověk věděl jak krmit. Děkuji a ten komentář prosím tedy neberte vážně, upřímně se za sebe stydím jak až moc přesvědčenou formou jsem to napsala a že jsem hlavně paní zmátla. Na její obhajobu a podporu - vychovat koně není snadné, navyknout varana na člověka aby to nebyl kousavec podle všeho taky neni nic lehkého... Znova se omlouvám ale jsem fakt kráva za to co jsem tu předtim psala a ráda se o jejich chování nechám poučit nebo si nechat doporučit literaturu.

16.2.2023 13:49
Anatiad

XXX.XXX.111.91

selmicka napsal(a):
Zdravím.

Co varanů se týče, záleží na velikosti. S malými druhy varanů můžeme bez problému manipulovat. Mé 5 leté zkušenosti s varany do velikosti V. salvátor, získaných od mládˇat velikosti cca 50 cm jsou s manipulací totožné s malými druhy. Bez problému.
A ten komodˇak by si ten prst zobl, kdyby jsme ho nekrmili a byl hladoví.Možná,že by snědl i toho chovatele. Hmm..

Snad i zajimavost.

Před desítkami let jsem si jel na IP Pavlova, kde sídlil za totáče Zverimex, vyzvednout Varanus dumerilli1,4 m. Osobně mi jej předával vedoucí prodejny. Byla to pozůstalos po významném teraristovi a herpetologovi p. Woglovi. V té době byli v ČR : 1 u mne, druhý u kamaráda teraristy a 3,1 v Jihlavě. Vedoucí prodejny se vybavil motoristickými rukavicemi a snažil se jej odchytit. Nedařilo se. Řekl jsem mu, že si ho chytím, at podrží pytel. Upozornil mne, že mně pokouše i ty prsty zmínil. No. Během minuty byl varan zpacifikován za krk a kořen ocasu a do pyle se mu moc nechtělo Jo . Bez rukavic. Doma vypuštěn ve větším teráriu. Žádný problém. Nechal na sebe sahat. Žádný útok jsem po těch 5 let nezažil.
Tak jak to v životě chodí. Jeden opisuje od druhého, trochu fantazie, dramata a navození strachu s tím, že možná objekt viděl dnes již tak na netu. Dříve v knížkách. Myslím si, že pokud víme, která bije, takové články si ze zkušeností každý nebo snad většina umí vyhodnotit, jako nezajimavé. Slušně řečeno. Osobní zkušenost postrádají.
Tak, jak dnešní novináří ,opět né všichni, jdou s proudem a o věcí nic nebo pouze zprostředkovaně vědí a tváří se jako velcí odborníci odborníci. kdo tvrdí něco jiného, je trol...atd.
To samé nejen naši politici. Snad ti naši politici hrají světový prim v sdělování informací, bohužel i zákonů..No to jsem odbočil. Každý může mít zatím svůj názor. Zatím....,!?

Pěkný den vinšuje

RN

Děkuji za tenhle text. Já jsem to psala sice spíš jako provokativní experiment abych zjistila jestli je o tom být alfa co padlo v jiné diskuzi pravda a jak moc pevně si mám na to dávat pozor, že varan se mnou bude chtít soupeřit za cílem získat víc jídla, což to vyšší postavení s sebou často v přírodě přináší (ne vždy) na tom to bylo vlastně založený, vím že plazi mají rádi jídlo a že je to pro ně spolu s teplem alfa a omega a taky jsem narazila na tvrzení že tlustej varan je narozdíl od zdravě štíhlého o poznání klidnější, ale nadváha a obezita bývá pro varany kolikrát příčinou předčasného úmrtí. Do začátku rozhodně nechci něco velkého a ani po získání zkušeností bych o V. Salvador moc nejspíš netoužila. Našla jsem si jeden příběh od jednoho chovatele, kdy byl vůbec rád že to zvíře nebylo v jeho přítomnosti defensivní. Varani stepní se údajně dají lépe navykat na lidský kontakt a salvator má tlamu dost velkou, vím moc dobře jak vypadá salvator, ve stanici přírodovědců na Andělu jsem tam dojížděla jednu dobu se chodit koukat a fascinoval mě, trávila jsem u jeho ubykace i polovinu času návštěvy. Reagoval na mě, ale zajímalo by mě zda to byla opravdu pozitivní reakce. Neotvíral útočně tlamu, jen vyplazoval jazyk a snažil se jít ke mě, bylo tam však sklo. Nevim jestli čekal jídlo nebo byl jen zvědavej :/

16.2.2023 18:27
selmicka

XXX.XXX.248.246

Anatiad napsal(a):
Děkuji za tenhle text. Já jsem to psala sice spíš jako provokativní experiment abych zjistila jestli je o tom být alfa co padlo v jiné diskuzi pravda a jak moc pevně si mám na to dávat pozor, že varan se mnou bude chtít soupeřit za cílem získat víc jídla, což to vyšší postavení s sebou často v přírodě přináší (ne vždy) na tom to bylo vlastně založený, vím že plazi mají rádi jídlo a že je to pro ně spolu s teplem alfa a omega a taky jsem narazila na tvrzení že tlustej varan je narozdíl od zdravě štíhlého o poznání klidnější, ale nadváha a obezita bývá pro varany kolikrát příčinou předčasného úmrtí. Do začátku rozhodně nechci něco velkého a ani po získání zkušeností bych o V. Salvador moc nejspíš netoužila. Našla jsem si jeden příběh od jednoho chovatele, kdy byl vůbec rád že to zvíře nebylo v jeho přítomnosti defensivní. Varani stepní se údajně dají lépe navykat na lidský kontakt a salvator má tlamu dost velkou, vím moc dobře jak vypadá salvator, ve stanici přírodovědců na Andělu jsem tam dojížděla jednu dobu se chodit koukat a fascinoval mě, trávila jsem u jeho ubykace i polovinu času návštěvy. Reagoval na mě, ale zajímalo by mě zda to byla opravdu pozitivní reakce. Neotvíral útočně tlamu, jen vyplazoval jazyk a snažil se jít ke mě, bylo tam však sklo. Nevim jestli čekal jídlo nebo byl jen zvědavej :/

Nemáte zač.
I nemáte se až tak za co omlouvat. Až tak vehementně. Na druhou stranu k mému stáří, se tak i občas za mého mládí, tj. před 50 ti lety, i stávalo.
V dnešní době jste asi velkým exotem.
Za mne pěkným .
Dnes je to zářnou raritou se s takovým postojem setkat. Asi i ta dnešní mládež má i budoucnost ve svých rukách. Pokud bude jednat jako VY. Kdyby tak činilo více lidiček, komunikovali spolu, přiznali chybu, omluvili se, jednali diplomaticky, mohlo by být méně těch lokálních válek.
A ne hr na ně.....

Zpět Vašemu dotazu.
Nehledal bych v plazech miláčky, jak se jiní snaží, budiž, jejich volba. Z pohledu teraristy vím, že nelze hledat u plazů, až takové myšlení ,,jako u savců. Snad každý terarista, ne držitel agamky, iguanky, chamíka, Vám odpoví stejně jako já.
Jak jsem se zmínil v předchozích příspěvcích.
Není problém začít s jakýmkoliv varanem ( mimo komodského ) pokud k chovu přistoupím teoreticky řádně vybaven a obdařen informacemi od chovatele varanů s vizuálními informacemi z jeho chovu. Budeli jich více , těch chovatelů, tím lépe.

Jedno z pravidel mých, kterého se držím celý život.
Je.

KDYŽ SE CHCE ,VŠECHNO JDE!
( samozřejmě se pár vyjimek, jako vždy najde. Být prezidentem, astronautem ,setkat se s mimozemštˇany... )

Pěkný den

RN

26.3.2023 11:48
CHONDRO.

XXX.XXX.105.77

selmicka napsal(a):
Zdravím.

Snad i zajimavost.

Pěkný den vinšuje

RN

Zdravím.
vy jste jako ti dnešní novináři. Před pár lety jste tu pane Navrátile LHAL že jste měl 3 kusy Varanus salvadorii tedy varany papuánské. dle vás v té době běžní
Na slušný dotaz zda se nejednalo spíš o varany skvrnité jste se z tohoto omylu samozřejmě vylhal.To se samozřejmě v diskuzích nedělá ale u vás je to jinak

26.3.2023 19:12
selmicka

XXX.XXX.248.241

Dobrý den.

Byl jsem u kolegy předevčírem, který má v chovu Varany skvrnité v zahraničí.
Srdce my bilo nostalgicky.
Vzpomínka na mé kusy před cca 30 lety Varanu skvrnitých ( Varanus salvator ).Ano jak jsem se zmínil víše. V té době se dali " Salvátoři" běžně sehnat ,pokud měl člověk kontakt na obchodníky. A takřka ve větším počtu.
Ale cena v té době byla 2000 Kč ks ,pokud jsem odebral 4 ks. Asi jako dnešní průměrný plat ! obyčejných" pracovníků .( Neberu v potaz průměrný plat statistiky ).

I v delší minulosti jsem se na ifauně v diskusi zmínil, že jsem vlastnil před třemi desítkami let Varany skvrnité ( Varanus salvator ).
V době před 30 lety jsem měl vizi specializace na varany. Proto ten počet u mne. Ale osud tomu chtěl jinak. Přestěhovali jsme se.

Opět.
Pokud někdo uvažuje o varanech. Za mne mohu pouze doporučit.

Pěkný večer.

RN

26.3.2023 20:37
CHONDRO.

XXX.XXX.105.77

V době kdy jste měl opakovaně zablokovaný přístup na exotických savcích což bylo např v roce 2011 jste se realizoval zde vydávaje se za zkušeného parda.Na dotaz na varana papuánského což je raritní druh jste se chlubil dřívějším vlastnictvím těchto varanů
Bohužel jako pard s 50 letou zkušeností jste je zaměnil za běžné varany skvrnité. Což o to to se takovým laikům stát může ale vy jste se nepřiznal jako vždy.
Prostě tam kde vstoupíte končí normalnost.

Upraveno Adminem - vulgarity a urážení

27.3.2023 14:20
selmicka

XXX.XXX.248.241

Varan Salvadoriův ( Varanus salvadorii ) ,

dříve varan papuánský nebo novogvinejský, je nejdéle žijícím varanem z čeledi varanovití.

Je jediným zástupcem podrodu Papusaurus ,tmavě zeleného zbarvení. Dorůstá až 2,4 m.

Stupeň ohrožení LC ( Málo dotčený ).

V cca 12 ZOO Evropy je prý 26 varanů.

První odchov v ČR a na Slovensku ´v ZOO Ostrava. ( inf. z 27.8.2012 )

Skutečně impozantní ještěr. Asi každý terarista se specializací na varany by jej rád zařadil do svého chovu. Pokud by měl podmínky pro tak velké ještěry. I dostupnost těchto krasavců je malá, cena odpovídá danému druhu.

Pěkný den přeje

RN

27.3.2023 19:48
selmicka

XXX.XXX.248.241

Ano .

Pravdou jedinou je ,že ČTYŘI Varani papua. byli dovezeni do ZOO Ostrava a odchovala ZOO ČTYRY mladé. V roce 201 2.

Velký úspěch. Protože z 26 ZOO v Evropě, kde v té době byli tito varani chováni, zaznamenal úspěšný odchov pouze i Madrid.

Několikrát jsem velmi pěknou ZOO v Ostravě navštívil soukromě i obchodně a v roce jejich příchodu na svět v ZOO je viděl.
Ano jsou to krásná zvířata a vidět je i malé na vlastní oči potěší nejen oko teraristy, ale i duši.

Pěkný večer

RN

28.3.2023 01:46
CHONDRO.

XXX.XXX.105.77

selmicka napsal(a):
Varan Salvadoriův ( Varanus salvadorii ) ,

dříve varan papuánský nebo novogvinejský, je nejdéle žijícím varanem z čeledi varanovití.

Je jediným zástupcem podrodu Papusaurus ,tmavě zeleného zbarvení. Dorůstá až 2,4 m.

Stupeň ohrožení LC ( Málo dotčený ).

V cca 12 ZOO Evropy je prý 26 varanů.

První odchov v ČR a na Slovensku ´v ZOO Ostrava. ( inf. z 27.8.2012 )

Skutečně impozantní ještěr. Asi každý terarista se specializací na varany by jej rád zařadil do svého chovu. Pokud by měl podmínky pro tak velké ještěry. I dostupnost těchto krasavců je malá, cena odpovídá danému druhu.

Pěkný den přeje

RN

teda to je něco p.Navrátile .V ZOO jich je nyní jen 26 a vy jste už kdysi měl 4 kusy
jako starý pard.
Ale je to divné někdo kdo je choval a neumí napsat jejich název?říkáte Novogvinejský tak to
je teda něco..
Ale na to že jste to opsal tak fakt špatná informace!Tento varan je dle vás nejdéle žijící?
Co je to za nesmysl.?Jako že žije nejdéle? To je blbost ne?Není to spíš nejdelším žijícím?

Ale vlastně co se ptám vy píšete výhradně blbosti takže vlastně všechno při starém.
Hezký den

28.3.2023 07:07

CHONDRO. napsal(a):
teda to je něco p.Navrátile .V ZOO jich je nyní jen 26 a vy jste už kdysi měl 4 kusy
jako starý pard.
Ale je to divné někdo kdo je choval a neumí napsat jejich název?říkáte Novogvinejský tak to
je teda něco..
Ale na to že jste to opsal tak fakt špatná informace!Tento varan je dle vás nejdéle žijící?
Co je to za nesmysl.?Jako že žije nejdéle? To je blbost ne?Není to spíš nejdelším žijícím?

Ale vlastně co se ptám vy píšete výhradně blbosti takže vlastně všechno při starém.
Hezký den

Upozorňujeme vás, že je to již po několikáté, kdy podněcujete konflikt.
V případě potíží s určitou osobou prosím řešte konflikty v soukromých zprávách, nikoliv na veřejné diskuzi. V opačném případě může dojít k blokaci.
Děkujeme za pochopení.

S pozdravem
Redakce webu iFauna.cz

28.3.2023 08:32

iFauna napsal(a):
Upozorňujeme vás, že je to již po několikáté, kdy podněcujete konflikt.
V případě potíží s určitou osobou prosím řešte konflikty v soukromých zprávách, nikoliv na veřejné diskuzi. V opačném případě může dojít k blokaci.
Děkujeme za pochopení.

S pozdravem
Redakce webu iFauna.cz

Já znovu navrhuji.

Nešla by tato vlákna uzamknout? Mám na mysli selmicka versus chondro.

Téma je uzamčeno, není možné vkládat odpovědi.