Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

agama123

29.4.2022 15:49
agama123

XXX.XXX.197.163

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně chování mé agamy vousaté. Jedná se o cca 2 letého samce. Každý den hned po tom, co stráví cca hodinku na výhřevu, začne běhat po terárku a skákat po skle. Vůbec netuším, v čem by mohl být problém. Terárium má velké 145x50x50 cm, denní světlo + UVA i UVB má, teploty jak mají být, žere a kadí normálně. Nesetkal jste se někdo s tímto problémem? Moc díky za jakoukoliv radu

29.4.2022 16:34
Jiří5

XXX.XXX.230.85

Dobrý den, ano setkávám se s takovým chováním téměř každý den. Jen bych doplnil že při tom běhání občas zastaví, výrazně mu zčerná "podbradek" a kýváním hlavy ukazuje
celému světu že na to má. Prostě mladý, zdravý, čerstvě dospělý sameček se snaží zastrašit případného soupeře nebo v lepším případě pro něj najít vstřícnou samičku a řádně jí svým výkonem ohromit. Zejména v jarním období je snaha o předání genů občas pro nezúčastněného chovatele unavující.
To samozřejmě platí pokud je vše, jak píšete, v pořádku včetně teplot v terku. Tak vydržte on koncem jara přestane mít chuť být tak neodolatelný a binec v terku bude v normě i když s menší intenzitou předvádění se chov asi neobejde.

agama123

29.4.2022 16:49
agama123

XXX.XXX.197.163

Dobrý den, děkuji za odpověď. Jaro mě napadlo také, nicméně podbradek mu nečerná ani nekýve hlavou. Spíš to vypadá, jako kdyby chtěl z terárka ven. Kromě toho minulý rok to dělal od jara až na podzim, kdy si sám zalezl do temného kouta a tam strávil zimu. Vylezl až letos koncem února a začátkem března a od té doby jede znovu.

29.4.2022 17:41
Jiří5

XXX.XXX.230.85

Nemáte zač.
Zkuste fotku terka, podíváme se co by mu mohlo vadit. Divné je že takto vyvádí už od mláděte když to samé dělal i minulý rok. Raději proměřte a uveďte teploty. Moji kluci tedy obvykle spořádaně přemýšlí na větvi a divadlo předvádí jen občas, zejména při krmení a mláďata jsou až na pár triků úplně ukázněná.

13.6.2022 19:03
TerezaPodo

XXX.XXX.243.175

Dobrý den,
Já bych se ráda zeptala, jestli tyto kreace předvádí i samice....já mám doma podle všeho samici a taky občas běhá jak pomatená a snaží se lézt po skle, někde jsem četla, že to občas agamy dělají když chtějí hodit bobek, ale to u nás není většinou pravda.
Děkuji

13.6.2022 23:11
Jiří5

XXX.XXX.128.69

TerezaPodo napsal(a):
Dobrý den,
Já bych se ráda zeptala, jestli tyto kreace předvádí i samice....já mám doma podle všeho samici a taky občas běhá jak pomatená a snaží se lézt po skle, někde jsem četla, že to občas agamy dělají když chtějí hodit bobek, ale to u nás není většinou pravda.
Děkuji

Dobrý den,
samičky se, jak už to tak bývá, chovají ukázněněji. Spíš si užívají přemýšlení někde na větvi, tam kde jim vyhovuje teplota a cítí se bezpečně. V mém případě je to možná tím že příliš velký rozruch v terku vzbudí zájem samečka který ihned zjišťuje zda by nemohl mít nějaký prospěch z nastalé situace. Obvykle mívám skupinku 1,3 a ani tři holky neudělají takové divadlo jako jeden kluk když má akční náladu.

Jinak ale se i samičky dokáží předvádět jen je průběh představení poněkud jiný, ne tak razantní.

Přidejte reakci

Přidat smajlík