agama123

XXX.XXX.197.163
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně chování mé agamy vousaté. Jedná se o cca 2 letého samce. Každý den hned po tom, co stráví cca hodinku na výhřevu, začne běhat po terárku a skákat po skle. Vůbec netuším, v čem by mohl být problém. Terárium má velké 145x50x50 cm, denní světlo + UVA i UVB má, teploty jak mají být, žere a kadí normálně. Nesetkal jste se někdo s tímto problémem? Moc díky za jakoukoliv radu
Dobrý den, ano setkávám se s takovým chováním téměř každý den. Jen bych doplnil že při tom běhání občas zastaví, výrazně mu zčerná "podbradek" a kýváním hlavy ukazuje
celému světu že na to má. Prostě mladý, zdravý, čerstvě dospělý sameček se snaží zastrašit případného soupeře nebo v lepším případě pro něj najít vstřícnou samičku a řádně jí svým výkonem ohromit. Zejména v jarním období je snaha o předání genů občas pro nezúčastněného chovatele unavující.
To samozřejmě platí pokud je vše, jak píšete, v pořádku včetně teplot v terku. Tak vydržte on koncem jara přestane mít chuť být tak neodolatelný a binec v terku bude v normě i když s menší intenzitou předvádění se chov asi neobejde.
agama123

XXX.XXX.197.163
Dobrý den, děkuji za odpověď. Jaro mě napadlo také, nicméně podbradek mu nečerná ani nekýve hlavou. Spíš to vypadá, jako kdyby chtěl z terárka ven. Kromě toho minulý rok to dělal od jara až na podzim, kdy si sám zalezl do temného kouta a tam strávil zimu. Vylezl až letos koncem února a začátkem března a od té doby jede znovu.
Nemáte zač.
Zkuste fotku terka, podíváme se co by mu mohlo vadit. Divné je že takto vyvádí už od mláděte když to samé dělal i minulý rok. Raději proměřte a uveďte teploty. Moji kluci tedy obvykle spořádaně přemýšlí na větvi a divadlo předvádí jen občas, zejména při krmení a mláďata jsou až na pár triků úplně ukázněná.
TerezaPodo
napsal(a):
Dobrý den,
Já bych se ráda zeptala, jestli tyto kreace předvádí i samice....já mám doma podle všeho samici a taky občas běhá jak pomatená a snaží se lézt po skle, někde jsem četla, že to občas agamy dělají když chtějí hodit bobek, ale to u nás není většinou pravda.
Děkuji
Dobrý den,
samičky se, jak už to tak bývá, chovají ukázněněji. Spíš si užívají přemýšlení někde na větvi, tam kde jim vyhovuje teplota a cítí se bezpečně. V mém případě je to možná tím že příliš velký rozruch v terku vzbudí zájem samečka který ihned zjišťuje zda by nemohl mít nějaký prospěch z nastalé situace. Obvykle mívám skupinku 1,3 a ani tři holky neudělají takové divadlo jako jeden kluk když má akční náladu.
Jinak ale se i samičky dokáží předvádět jen je průběh představení poněkud jiný, ne tak razantní.