Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.5.2022 14:24
Awyse

XXX.XXX.97.232

Dobrý den.
Zařizuji nové terárium, jako způsob vyhřívání používám topný kabel. Chtěl jsem se zeptat jestli máte zkušenosti ho připevnit za korkovou zadní stěnu, zda to nebude teplo příliš blokovat? Děkuji.

1.5.2022 15:29
Jiří5

XXX.XXX.230.85

Dobrý den.
Samozřejmě že bude. Dodnes se korek používá jako kvalitní přírodní tepelná izolace, nejen jako materiál pro rychlé špunty. Vzoreček pro výpočet si lehce najdete.

1.5.2022 17:16
Awyse

XXX.XXX.2.21

Jiří5 napsal(a):
Dobrý den.
Samozřejmě že bude. Dodnes se korek používá jako kvalitní přírodní tepelná izolace, nejen jako materiál pro rychlé špunty. Vzoreček pro výpočet si lehce najdete.

Dobře děkuji za odpověď.
Doplňující otázka, když dám kabel na dno, nebude vadit živým rostlinám?

1.5.2022 17:56
Jiří5

XXX.XXX.230.85

Pokud máte na mysli položit topný kabel na dno, nasypat substrát a do substrátu rovnou kytky tak s tím osobní zkušenost nemám. Řekl bych ale že bude hodně záležet na faktickém výkonu t. kabelu, tudíž na jeho povrchové teplotě v plné akci a na zvoleném typu termostatu. Pochybuji že kytka "sedící" přímo na t. kabelu bude příliš nadšená.
Já jsem to řešil umístěním kytek zásadně do vhodně zamaskovaných nádob a nádobek (nemusí to být vždy klasický květináč) jak na dně tak na svislých stěnách terka.
Pravda, primární důvod nebyl t. kabel ale usnadnění manipulace při ošetřování, případně výměny kytky. Také případný úklid v terku je snadnější bez zdevastovaní porostů.
Na to ovšem bude názorů jistě víc, uvidíme.

Přidejte reakci

Přidat smajlík