Dobrý den,
Ráda bych se zeptala, jestli má někdo zkušenosti s tím, že by samice snesla vejce i když nemá v teráriu ani v dohledu samce...je to jen výjimečně? Jak se agama chová než snese vejce? Dá se tomu zabránit nebo nemám nic dělat? V jakém věku se to může dít? Co děláte s nechtěnou snůškou, prostě do koše? Omlouvám se za moře otázek, ale mám z toho strach, je to moje první agama.
Děkuji za odpovědi.
Dobrý den,
U zdravých dospělých agam, stejně tak jako u samic mnoha jiných druhů, dochází v odpovídajícím období k ovulaci nezávisle na přítomnosti v horším případě neschopnosti samce. Snůškám ať už oplozeným či nikoliv tedy nezabráníte. Nechtěná vejce (v obou případech) zlikvidujte co nejdříve. Zásadně však dříve než může dojít k případnému vývinu zárodků. Tj. přibližně dva tři dny. U neoplozených vajec jste samozřejmě termínovaná pouze snahou udržet pořádek v teráriu.
Samičky agam jsou před snůškou neklidné, hrabou v substrátu, hledají optimální místo pro snůšku. Zpravidla ani nemají zájem o potravu. To je však po snůšce rychle přejde. Mé agamy ihned po akci vyhledávají vodu a hodně pijí.
První snůšky lze u některých samic očekávat již ve věku deseti měsíců, obvykle jeden rok.
A strach mít nemusíte, jde o zcela přirozenou funkci potvrzující dobrou kondici a zdravotní stav zvířete.
Nemáte zač.
V podstatě nemusíte dělat nic. U mě dostávají v období snůšek do terka plastovou nádobku 40×30cm patnáct cm vysokou do poloviny výšky naplněnou vlhkým pískem a zčásti přikrytou neprůhledným víčkem. Tam si samy vlezou a snáší. Snůšku si samy zahrabou. Mimochodem obvykle tak šikovně že ani nebývá poznat jaký binec tam předtím způsobily.
Co se týká potravy, tak zejména po snůšce jim přilepšit. Dospělé dubie bašti neomezeně, přirozeně vylepšené Ca. Jinak nic mimořádného.