Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.7.2022 16:20
NelcasZelvy

XXX.XXX.48.8

Dobrý den,

Chtěla bych se vás zeptat jestli by nikdo nevěděl pohlaví mé želvy. Jsou jí 3 roky a je to želva žlutohnědá. Dobředu děkuji ta odpověď

7.7.2022 16:25
NelcasZelvy

XXX.XXX.48.8

Někdo ne nikdo pardon. :)

7.7.2022 16:33
Jiří5

XXX.XXX.148.120

Dobrý den,
na určení pohlaví je příliš brzy, stále je to 50/50. Želva je pěkná, dobře rostlá, jen drápky by to chtělo kapku pořešit.

7.7.2022 16:36
NelcasZelvy

XXX.XXX.48.8

Mnohokrát děkuji za odpoveď, co se týče drápků máme v plánu v nejbližších dnech dojít k veterináři na zkrácení sami si na to netroufnem a nechceme jí ublížit. Ale děkuji za info! :D

7.7.2022 16:46
Jiří5

XXX.XXX.148.120

Nemáte zač.
Starost o přerůstající drápky vyřeší substrát, případně možnost pohybu po tvrdším povrchu např. neupraveném betonu, pískovci atd. Jinak budete muset k vetovi relativně často a vždy je lepší "přírodní manikúra" než kleštičky. Ale to je jen můj názor. Jinak zvládáte chov na jedničku, což není až tak samozřejmé jak by mělo být.

7.7.2022 17:01
NelcasZelvy

XXX.XXX.48.8

Souhlasím s vámi že je lepší přírodní metoda a to u všech plazů např. Leguánů, agam a podobně. Měla jsem jednou andulku a tý jsem na drápky kupovala speciální bydílka na obrušování a pomáholo to. Andulku jsem měla 6 let a drápky měla tak akorát a nemusely sme je ani jednou zkracovat. Taky to pro ta zvířata není tak stresové jako kdyby měla někam jét na neznámé místo a tam s nima manipuloval neznámí člověk. Děkuji za radu s asfaltem a jiným substrátem! Rozhodně se to pokusím nějak vyřešit ale tentokrát myslím že se kleštičkám s želvou nevyhneme. Napište mi váš názor ale myslím že ty drápky má opravdu až moc a že tomu už nic moc nepomůže. Napište mi váš názor na to

7.7.2022 17:05
NelcasZelvy

XXX.XXX.48.8

Ještě bych se vás chtěla zeptat na jednu věc. Máme novou želvičku burzy a zjistili jsme že od ní máme špatné papíry takže nedokážeme určit druh jestli to je opravdu želva vroubená nebo je to jiný druh.nedokázal byste ho určit?

7.7.2022 17:20
Jiří5

XXX.XXX.148.120

Opravdu, není to Testudo marginata ale také Testudo graeca ibera.
Domluva s prodejcem je nutná, zřejmě jde o omyl, to ovšem úřadům stačit nebude.

7.7.2022 17:27
NelcasZelvy

XXX.XXX.48.8

Já vím že bude lepší ty papíry co nejdříve vyměnit protože bych s toho mohla mýť velký problém. Dékuji za odpoveď a uplně poslední otázka :D. Ta první želvyčka co jsme vám posílala, je to opravdu želva žlutohnědá? Není to želva zelenavá kamarádka která se prý vyzná v žélvách mi tvrdí že je to želva zelenavá ale v papírech je tam napsáno že je to želva žlutohnědá a fotky odpovídají tak bych se chtěla ujistit

7.7.2022 17:33
Jiří5

XXX.XXX.148.120

Dobře, k těm drápkům. Za prvé žádný asfalt proboha, jen beton nijak povrchově neupravený například. Jinak drápky když jsou takto přerostlé potřebují zkrátit na optimální délku najednou tj. zastřihnout, jinak hrozí nerovnoměrné obroušení, případně zatrhnutí a jiné neplechy. Je to proto protože postavení končetiny k substrátu již bude vykazovat špatný úhel, zejména u zadních nohou. Ale nic dramatického se neděje, jen je třeba to hlídat.

7.7.2022 17:37
NelcasZelvy

XXX.XXX.48.8

Omlouvám se za ten asfalt🤦‍♀️pane bože jak sem to mohla napsat. Dát zelvu nejlepe na rozpalenej asfalt fakt blbost. Moc moc se omlouvám a děkuji za odpověď na krácení drápků nebudu to odkládat a drápky pujdeme zkrátit co nejdří.

7.7.2022 17:44
Jiří5

XXX.XXX.148.120

NelcasZelvy napsal(a):
Já vím že bude lepší ty papíry co nejdříve vyměnit protože bych s toho mohla mýť velký problém. Dékuji za odpoveď a uplně poslední otázka :D. Ta první želvyčka co jsme vám posílala, je to opravdu želva žlutohnědá? Není to želva zelenavá kamarádka která se prý vyzná v žélvách mi tvrdí že je to želva zelenavá ale v papírech je tam napsáno že je to želva žlutohnědá a fotky odpovídají tak bych se chtěla ujistit

Na této fotce je 100% želva žlutohnědá Testudo graeca ibera. Podle zbarvení, postavy a úplně všeho. Pokud si přesto nejste jistá tak se podívejte na konec ocásku. U želv zelenavých Testudo hermanni boettgeri i poddruhu Testudo hermanni hermanni je ocásek VŽDY zakončen "trnem" tvořeným dvěma zvětšenými šupinami. Želva žlutohnědá Testudo graeca ibera i její poddruhy mají VŽDY ocásek zakončen bez trnu. Navíc jsou na zadní části stehen ozdobeny jednou zvětšenou šupinou tvořící nepřehlédnutelný hrbolek. Zkusím vám poslat fotku pokud se k nim dostanu. Teď píšu jenom z mobilu.

7.7.2022 17:46
NelcasZelvy

XXX.XXX.48.8

Jsem si jistá vy jste skušený a já vám věřím na 100%. A moc děkuju!

7.7.2022 17:49
NelcasZelvy

XXX.XXX.48.8

A na želvyčku jsem se koukla a máte pravdu, nemá tam žádný trn a omlouvám se že vás s tím otravuji mohla jsem se kouknout na internet ale ne vždy to tam je vsé správně.

7.7.2022 18:09
Jiří5

XXX.XXX.148.120

To nic, takto to máte alespoň potvrzené.

7.7.2022 20:06
vlasta1

XXX.XXX.94.150

U želv zelenavých Testudo hermanni boettgeri i poddruhu Testudo hermanni hermanni je ocásek VŽDY zakončen "trnem"

Já bych byl trochu opatrný na slovo VŽDY

Jiřine, je škoda, že Ifauna změnila a vymazala dřívější příspěvky a fota. Byla tu moderovaná a nemoderovaná diskuse. Bylo tady hodně rad a fotografii. I na toto téma.

Toto je veliké mínus a nemělo se to stát

7.7.2022 20:32
vlasta1

XXX.XXX.94.150

první foto je na 90% kluk.

A zajímalo by mě kde je Lupus.

Nová želvička chce větší vlhkost. Naházejte na ní vlhkou (namočenou) trávu na noc.

7.7.2022 21:57
Jiří5

XXX.XXX.148.120

vlasta1 napsal(a):
U želv zelenavých Testudo hermanni boettgeri i poddruhu Testudo hermanni hermanni je ocásek VŽDY zakončen "trnem"

Já bych byl trochu opatrný na slovo VŽDY

Jiřine, je škoda, že Ifauna změnila a vymazala dřívější příspěvky a fota. Byla tu moderovaná a nemoderovaná diskuse. Bylo tady hodně rad a fotografii. I na toto téma.

Toto je veliké mínus a nemělo se to stát

Tak já to kapku otočím vlasto1.
Ještě nikdy jsem na vlastní oči neviděl T.h.b. ani T.h.h. bez zmíněných šupin "trnu" na konci ocásku.
Ať už na lokalitách nebo v chovech, dokonce i u zcela malých sotva vylíhlých jedinců. Vždy byl alespoň náznak patrný.
Možná snad u jedinců deformovaných, po úrazech či jiném poškození. S takovou deformací jsem se ovšem dosud nesetkal. Rád bych v souvislostí s tím podotknul že nemluvím ani o dvou, dvaceti či dvěstě kusech ale násobně více. To platí pochopitelně zejména pro mladé odchované jedince T.h.b.
Proto bych přijal s povděkem třeba jen odkaz na diskusi nebo fotografie kde bych si mohl své mínění upravit. Zatím si musím stát na svém.
Podobně jsem na tom i s T.g. i když zde jsou počty výrazně skromnější.
Pravda, lupus chybí. Stejně ale pochybuji že bude mít zásadně odlišný názor, pokud se mu tedy nepodařilo vyšťourat někde na netu něco co nevím.

8.7.2022 07:15
vlasta1

XXX.XXX.94.150

Proto bych přijal s povděkem třeba jen odkaz na diskusi nebo fotografie kde bych si mohl své mínění upravit.

No já bohužel žádné takové fota nemám. Ale mám za to, že se to tu hódně dávno už řešilo. Proto je škoda, že se staré příspěvky ztratily. 98% dotazů už bylo min. jednou řešeno.

Lupus bude mít stejný názor. Má pěkně zesumírovaný info. o chovu.

8.7.2022 07:32
Jiří5

XXX.XXX.148.120

To je škoda, moc rád bych se podíval na něco co jsem ještě neviděl.
Jinak názor Lupuse nijak nezpochybňuji a to ani náhodou. Až se objeví poptám se.

10.7.2022 19:39
vlasta1

XXX.XXX.28.75

Trochu mě zaráží poznávání pohlaví u želv??

Já si třeba myslím, že to jde od dvou let. Netvrdím, že jsem si úplně jistý z fotografie.

Ale u svých želv to po druhém zimování poznám. Vlastně odhad, že to bude kluk je 100% už po prvním zimování.

Ještě se mi nestalo po mém odhadu (zařazeného na samce) že bych se mýlil.

Samo, že jsou kusy u kterých si řeknu "ještě nevím" a počkám ještě dva roky.

Další blud, který znám je zvýšení teploty u líhnutí. Tzn. líhnutí na samice. A ostuda je, že se to píše i v odborných knihách.

Je na toto dělaný nějaký vědecký výzkum? Nezfalšovaný, který teda trvá alespoň 8 let a je podložen třeba počtem tisíc jedinců?

Trochu mi to nesedí. Viděl třeba někdo na inzerci, že by se prodávaly samice ževl??
Jo teď když to globální oteplování to bude samyc

A ještě jedna taková nesrovnalost. U třech evropských testud se mi zdá že se líhne málo samic.
Asie je opak. I když tam se jedná spíš o odchyt a chovatelů je méně

10.7.2022 22:13
Jiří5

XXX.XXX.231.235

Tedy vlasto 1 po prvním zimování odhadnout samce tj. ve věku zhruba osmi měsíců z čehož želva polovinu času hibernuje, takže neroste?
Tak to třeba já rozhodně nedokážu. Dokonce ani po dvou letech nedokážu určit 100% pohlaví. Pravda, mnohdy nezáleží ani tak na věku ale na dispozicích zkoumaného jedince. U některých je nástup dospělosti prostě rychlejší, takže charakteristické znaky pohlaví jsou patrnější ale vždy jde pouze o odhad.
Je docela dost dobře možné že vám to u samců může někdy i vyjít, není to však spíš tím že % narozených samců bývá v českých chovech přece jenom vyšší? Nezřídka se stane že tříletá, čtyřletá, podle všeho "tutová" samička se během sezóny ukáže jako tutový kluk.
"líhnutí na samice" ?
Tak na toto mám podobný názor. Vím že před cca deseti, patnácti léty byl proveden jakýsi pokus, tuším že v Itálii a tuším že na cca 700 kusech lihnutých želv. Akce se tvářila hodně vědecky ale také tomu moc nevěřím. Neberu v úvahu že bych třeba já neodchoval ani jednu samičku, což je prokazatelně nesmysl. Spíše bych žádal o zdůvodnění tohoto. Např. Testudo hermanni boettgeri žijí na lokalitách od nadmořské výšky 0,5 m až vysoko do kopců. Poměr pohlaví bývá shodný, alespoň z běžného pohledu. Průměrné teploty při vývoji snůšek i během celého roku se ovšem značně liší. To dokladuje i změna vegetace. Podle uvedené teorie by tedy nutně běhaly v nížinách samičky a naopak v kopcích samečci. Žádné výrazné migrace jednotlivých pohlaví nahoru dolů jsem tedy nepostřehl. Podle mého v tom bude jiný háček.
Myslím že se vše zevšeobecnilo celkem věrohodnou studií o pohlaví mláďat krokodýlů a kajmanů. Ti se drží obvykle u vody takže nadmořská výška hnízd včetně podminek bude podobná. Tam bych to chápal. U Testud nikoliv.

11.7.2022 13:32
vlasta1

XXX.XXX.31.71

Tedy vlasto 1 po prvním zimování odhadnout samce tj. ve věku zhruba osmi měsíců z čehož želva polovinu času hibernuje, takže neroste?

Tak tady nesouhlasím a hodně.

Jako hobby želvař říkám, že hibernující želva má sejné přírůstky jako želva, která je venku od jara do podzimu.

Já když přijdu na jaře odzimovávat, tak se někdy divím co je to za zvíře. Jak se změní.

právě po zimování alfa a omega. Jaro vše ukáže.

11.7.2022 20:50
Jiří5

XXX.XXX.231.178

Nějak se mé maličkosti nedaří porozumět vašim reakcím vlasto1. Pokud to co píšete myslíte vážně tak v takovém případě vám doporučuji urychleně prostudovat význam slova hibernace a co jsou determinační pohlavní znaky želv. Potom zjistíte že se prostě mýlíte.
Snad ještě dodám, hoby chov zdaleka nikoho neopravňuje nebo neomlouvá k ignoranci a nerespektování základních zákonitostí.
Možná si pouze děláte legraci, v takovém případě se omlouvám i když takovému humoru nefandím.

12.7.2022 21:28
vlasta1

XXX.XXX.29.141

Jiřine néé.
Už studujte Vy mladší, já opravdu nechci. Protože kdybych studoval, tak bych třeba dopadl jako vy. |Musel bych třeba říkat to, co tu píšete.

Jenže já sem hobík chovatel a já to vidím. A tak to říkám znovu, že při hibernaci se nezastavuje růst a basta.

A nezapomínejte u studia na to, že když někdy někdo napíše nějakou chybnou věc, tak se to bude opisovat třeba 40 let. (samo se nebavím jenom o teraristice).

A co na opisování vystuduje |Ing. PhDr. a doc to by jste koukal.

12.7.2022 22:44
Jiří5

XXX.XXX.231.17

No, přesvědčovat vás vlasto 1 nebudu. Jako chovatel a pozorovatel jste zjistil že vaše želvy během hibernace nezastavují růst. Nic víc vědět nepotřebuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík