HenrietaP

XXX.XXX.175.118
Dobrý den, objevil se nám na zahradě tento had, věděl by někdo o jaký druh se jedná ?
Zdravím. Fotit je dobré z větší blízkosti, ne větší dálky. Vlasta to samozřejmě myslel stejně, ale jen pro jistotu.
Ohledně determinace si nejsem zcela jist. Ale vidím šedavé tělo bez zřetelné kresby, štíhlého "nezmijovitého" typu. Možná že skrze stébla trávy i prokukuje u hlavy charakteristická žlutá skvrna tohoto druhu, který je zároveň naším nejběžnějším hadem, nerozeznám to z foto jasně. Takže za mě asi taky ta užovka obojková (Natrix natrix).
ivo 22
napsal(a):
Dobrý den
poradí někdo co e to za hada ?
děkuji
Uf, z foto téhle kvality a detailu hada to už je leda na střelbu od boku.
Ale protože se mi zdá celkový tón zbarvení hnědý a zdá se mi, že rozlišuju v hřbetní kresbě tenké příčné proužky, patřil by můj hlas užovce hladké (Coronella austriaca). I prostředí by celkem sedělo. Ale ruku do ohně na to opravdu, opravdu nedám.
ivo 22
napsal(a):
zkusím to nafotit nějak lépe je skoro vždy na stejném místě bohužel nevím zda to mobil zvládne
Když tak zkuste. Celkově kvalita předchozí foto není špatná, ale had je focen opravdu z dost velké dálky a navíc v pokroucené pozici. Hlavně hlavičku hada, kdyby se podařilo zachytit, tam je asi nejvíce determinačních znaků.
polar

XXX.XXX.44.101
Můžete být bez obav, je to užovka hladká (btw, tato užovka při manipulaci zrovna celkem kouše, ale kromě zánětu nic nehrozí:)
polar

XXX.XXX.44.101
sharingan
napsal(a):
Ano, souhlasím s tou užovkou hladkou, z nových fotek to šlo už poznat lépe:D
Bez fotky hlavy bych nepoznal, ale s viditelnou kresbou na hlavě je to jasné. U předchozí rozmazané fotky mi naskočila užovka podplamatá.