Novop

XXX.XXX.168.147
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda lampa vyzařující UV světlo může být nebezpečná pro člověka. Na internetu jsem viděl, že může ublížit kůži a očím. Mám ve svém pokoji terárium s agamou vousatou a vždy když ji krmím musím se k lampě přiblížit. Je zde vážně nějaký risk, nebo jsem jen paranoidní?
Kajaaaaun

XXX.XXX.203.208
žádný risk není, kdyby to ublížilo člověku, ublížilo by to snad i zvířeti, to je nepřípustné , docela jsem se zasmála nad tímto :D
Novop
napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda lampa vyzařující UV světlo může být nebezpečná pro člověka. Na internetu jsem viděl, že může ublížit kůži a očím. Mám ve svém pokoji terárium s agamou vousatou a vždy když ji krmím musím se k lampě přiblížit. Je zde vážně nějaký risk, nebo jsem jen paranoidní?
Nepíšete jakou lampu používáte. Běžné v teraristice používané UVB zdroje mívají zjistitelné UVB tak max do 50- 60 cm a to jen ty nejlepší. Běžně bývá účinná vzdálenost ještě daleko nižší, okolo 20cm. Navíc UVB odfiltruje sklo. Nebezpečí tedy opravdu nehrozí a to ani při přímé manipulaci. Daleko víc jste vystavena UVB například prostým čekáním na tramvajové zastávce při slunečném počasí a to raději ani nezmiňuji opalovačku u moře či rybníka.