Tajfun22

XXX.XXX.225.43
Zdravím všechny chovatele, v mých chovech se mi vyskytla menší nepříjemnost, v některých vlhkých teráriích a jednom, kde mám vlhký písek jsem v malém množství objevil na starém trusu a mrtvých cvrčcích malé, asi milimetrové broučky bílé až hnědé barvy. Po zvířatech nelezou, nejsou ani nikde jinde v substrátu.
Měl bych proti nim nějak zakročit? Připadají mi pro plazi neškodní.
Ještě dodám že u jednoho scinka po něm lezou a je jich tam vážně hodně, u něj již zakročím a použijí Frontline, ale ptám se u těch ostatních, když to tam téměř nemají?
Můj tip je, že se jedná o roztoče. Mně se občas objeví na mrtvém krmném hmyzu, když si jej nevšimnu a neodstraním. Pokud jich je opravdu hodně, tak se jich zbavuje hůře, to už se mi kolikrát pohybovali i po poličkách v blízkosti terária. Dost jim svědčí vlhké prostředí. Já se jich zbavoval tím, že jsem vyměnil substrát a umyl dekorace v tera.
Tajfun22

XXX.XXX.225.43
Dobře, děkuji za radu, ano, jediné kde jich je opravdu hodně je u toho scinka, kterého mám v teráriu, tak mu ho vyčistím a maznu ho jednou, dvakrát Frontlinem, jinak u těch ostatních asi nic dělat nemusím, jak říkáte, jsem je našel jen na tom mrtvém hmyzu a třeba jen 3,4 ks, jinak moc děkuji za ujištění že se jedná o neškodný problém.
U ještěrek jsem míval též na substrátu na organických zbytcích malé roztoče jantarové barvy. Po plazech mi občas lezli, ale jen stylem přebíhání, než že by je parazitovali. Ještěrky je dokonce občas sezobly. Po změně typu vybavení terárií za bezsubstrátový způsob mi prakticky vymizeli.
Frontline či jiné přípravky jsem v teráriích nikdy ze zásady nepoužíval - co mi nedokáže vyřešit problém už od příčiny, s tím se neobtěžuju:D
Tajfun22

XXX.XXX.160.3
No víte, já toho scinka (Riopa Fernandi) koupil cca před měsícem, a dal jsem ho do karantény atd.
Ukázalo se že má jak ekto/ tak i endoparazity, jakmile jsem v jeho trusu našel červíky (hlístice) tak jsem s ním pelášil k mému vetovi, a ten mi na endoparazity dal lék, minulý týden jsem ho s nima vyléčil, zašel jsem znovu, a teď mi řekl ať mu na ty ektoparazity dám Frontline dvakrát po 14 dnech. Takže bohužel nevím co přesně zapříčinilo tyto parazity, ale dle mého to bude špatná hygiena a životní podmínky předchozího majitele.
Jinak už jsem se ho nejdříve snažil pořádně vydrbat ve vodě, ale cca po týdnu se mu ti ektoparaziti vrátili.
Tak už zbývá jen Frontline.......