Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.7.2022 14:05
Dája6

XXX.XXX.210.145

Dobrý den,
prosím zkušeného chovatele o určení pohlaví želvy Pardáli.
Pardálka má necelých šest let, váží víc jak 2kg, od jara do pozdního podzimu je v zahrádce 3,60m x 3,60m prozatím.
Manžel se domnívá, že máme samičku protože má krunýř ze spodu rovny.
Děkuji Dája

24.7.2022 15:18
Jiří5

XXX.XXX.231.209

Dobrý den.
Máte pěkného kluka.

24.7.2022 15:37
Jiří5

XXX.XXX.231.209

Ještě dodám že u tohoto druhu tj. Stigmochelys pardalis není konkávní tvar plastronu žádný druhotný pohlavní znak, stejně tak jako například u želv stepních A. horsfieldii. Naopak třeba u druhů Testudo hermanni, Testudo graeca, Testudo marginata je to jeden z typických druhotných pohlavních znaků.
Ve vašem případě, u druhu S.p., by jste se měli zajímat především o tvar análních štítků, zejména tehdy kdy není patrný ocásek či jiné markanty. U samečků tyto štítky tvoří široké V, samičky mají úhlednější U.

24.7.2022 15:54
Dája6

XXX.XXX.210.145

Děkuji za rychlou odpověď.
Mám takový teda ještě jeden dotaz a to podle jakých znaku se u Pardálek určuje pohlaví?
Když jsem teda Zuzáka😁 kupovala před 4lety tak ano páni mi už tehdy říkala, že jeto kluk.
Děkuji ještě jednou Dája.

24.7.2022 16:47
Jiří5

XXX.XXX.231.209

Nemáte zač.
Je třeba brát v úvahu stáří želvy. Druhotné pohlavní znaky jsou u mladých jedinců sotva patrné. Je to asi tak že čím starší chlap, tím delší vousy, zatímco mládeneček má sotva patrné chmýří. Lepší přirovnání mě honem nenapadlo, přesto to vypovídá mnohé.
Vyspělí, vzrostlí samci mívají mimo toho V tvořeného análními štítky mnohdy ještě více či méně podtočený nadocasní štítek, poněkud užší celkový tvar krunýře, více vytočené marginální štítky, hrubější nebo lépe mohutnější hlavu. Takže když vidíte několik kusů vzrostlých pardálek vedle sebe lze celkem úspěšně odhadnout pohlaví bez toho aby je bylo nutné obtěžovat otáčením. Jde ale vždy o odhad ne o určení. Navíc to předpokládá že želvy nejsou nijak deformované nevhodným chovem, což bohužel bývá obvyklé. Také musíte mít želvy dost nakoukané aby to k něčemu bylo. Proto ve vašem případě bude vhodné držet se jen těch základních znaků což je tvar análních štítků a délka ocásku, lépe v opačném pořadí.
Jinak pro vaší informaci ta prodávající paní nemohla u dvouleté pardalisky určit pohlaví ani kdyby se zbláznila, šlo jen o odhad který zrovna vyšel. Zdá se však že jiné informace o chovu byly kvalitní protože váš sameček vůbec nevypadá špatně. Kdyby vás zajímalo jak se v průběhu let tvar krunýře mění doporučuji fotit a fotit a fotit.

24.7.2022 16:58
Dája6

XXX.XXX.210.145

Děkuji za váš čas a ochotu nám vysvětlil jak to je s naším Zuzákem.
Přečteno i manželovi a hlavně zapamatováno.
Dája

P.s Lupus, pokud si dobře pamatuji,vtaky určil kluka👍

25.7.2022 07:47
Jiří5

XXX.XXX.231.209

Ano, lupus ví o čem mluví a jeho názoru si vážím. Přesto, pokud určoval pohlaví želvy před těmi čtyřmi léty šlo také jen o odhad, jakkoliv fundovaný.
Víte Dájo6 ono se to má tak, u mláďat želv není podle čeho určit pohlaví, dokonce ani krevní testy nepomohou. Želvy nemají klasické genotypy XX/XY dokonce ani ZZ/ZW . Sice existují druhy plazů s velkou variabilitou v určení pohlaví, kteří zahrnují linie s pohlavím určeným genotypem (s XX/XY i ZZ/ZW pohlavními chromozomy) mezi ty ale želvy nepatří. V praxi zbývá tedy jediné, spolehnout se na druhotné pohlavní znaky a ty jsou patrné až později. Pokud tedy nebyl v poslední době objeven jiný způsob určení který mě unikl. Kdyby se vám náhodou podařilo najít fotku podle které se před lety odhadovalo byl bych opravdu rád.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.7.2022 13:35

Jiří5 napsal(a):
Ano, lupus ví o čem mluví a jeho názoru si vážím. Přesto, pokud určoval pohlaví želvy před těmi čtyřmi léty šlo také jen o odhad, jakkoliv fundovaný.
Víte Dájo6 ono se to má tak, u mláďat želv není podle čeho určit pohlaví, dokonce ani krevní testy nepomohou. Želvy nemají klasické genotypy XX/XY dokonce ani ZZ/ZW . Sice existují druhy plazů s velkou variabilitou v určení pohlaví, kteří zahrnují linie s pohlavím určeným genotypem (s XX/XY i ZZ/ZW pohlavními chromozomy) mezi ty ale želvy nepatří. V praxi zbývá tedy jediné, spolehnout se na druhotné pohlavní znaky a ty jsou patrné až později. Pokud tedy nebyl v poslední době objeven jiný způsob určení který mě unikl. Kdyby se vám náhodou podařilo najít fotku podle které se před lety odhadovalo byl bych opravdu rád.

To je zajímavé! Souvisí to s tím, že pohlaví se vyvine podle teploty prostředí vajec?

25.7.2022 14:27
Jiří5

XXX.XXX.231.209

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To je zajímavé! Souvisí to s tím, že pohlaví se vyvine podle teploty prostředí vajec?

Nevím, vím jen tolik že v současné době běžně uznávaná teorie o vlivu teploty při vývinu embryí želv má dle mého názoru mnoho mezer a otazníků. Osobně s ní nesouhlasím. Pravda, někdy plavu proti proudu. Nicméně je fakt že bych, podle tohoto tvrzení, nikdy nemohl odchovat ani jednu jedinou samičku, což se rozchází se skutečností. I v generaci F3 jsou samičky. Nikdy za celá léta teploty v inkubátoru nepřesáhly 30°C. Tak nevím snad tuším ale možná že jen opravdu nevím kde je háček.
Spíš se domnívám že se zevšeobecnily výsledky studií krokodýlů a kajmanů kde bych takovou skutečnost pochopil vzhledem k umístění jejich hnízd, u želv zejména středomořských se mě zdá tato teorie unáhlená protože jinak by na výše položených lokalitách nutně běhali samí samečci a naopak.

25.7.2022 16:27

Jiří5 napsal(a):
Nevím, vím jen tolik že v současné době běžně uznávaná teorie o vlivu teploty při vývinu embryí želv má dle mého názoru mnoho mezer a otazníků. Osobně s ní nesouhlasím. Pravda, někdy plavu proti proudu. Nicméně je fakt že bych, podle tohoto tvrzení, nikdy nemohl odchovat ani jednu jedinou samičku, což se rozchází se skutečností. I v generaci F3 jsou samičky. Nikdy za celá léta teploty v inkubátoru nepřesáhly 30°C. Tak nevím snad tuším ale možná že jen opravdu nevím kde je háček.
Spíš se domnívám že se zevšeobecnily výsledky studií krokodýlů a kajmanů kde bych takovou skutečnost pochopil vzhledem k umístění jejich hnízd, u želv zejména středomořských se mě zdá tato teorie unáhlená protože jinak by na výše položených lokalitách nutně běhali samí samečci a naopak.

Já jenom, že jsem nedávno četla, že v souvislosti s oteplováním se rodí víc samiček než samců. Teda aspoň u mořských želv. Ale nebyl publikován v echt vědeckém časopise.

A jestli jsem správně pochopila z vašeho předchozího příspěvku, kombinace XX/XY nemá vliv na funkci rostlináře.

25.7.2022 16:43

Jiří5 napsal(a):

U některých zvířat, např. žabky Theloderma corticale, vychází poměr odchovaných mláďat v péči člověka klidně 50:1 ( samečci : samičky); předpokládal bych linie nebo populace, které mají sklon produkovat výrazně jedno pohlaví na úkor druhého, pokud to ovšem není způsobeno podmínkami chovu ... tento fenomén je znám i u akvarijních rybek ( halančíci rodu Nothobranchius)

25.7.2022 16:52
Dája6

XXX.XXX.236.215

Jiří5
Dobrý den,
jeee jako obvykle jsem vše domotala a ještě blbě napsala. Lupus určil minulý rok pohlaví želvy Zuzáka, bohužel fotky co jsem mu poslala už nemám, promazala jsem je všechny jen tyhle jsem našla co my zůstaly. Taky jsem o dost přišla mojí vinou.
Ještě jednou děkuji za vše Dája.

25.7.2022 17:51
Jiří5

XXX.XXX.231.209

Já jenom, že jsem nedávno četla, že v souvislosti s oteplováním se rodí víc samiček než samců. Teda aspoň u mořských želv. Ale nebyl publikován v echt vědeckém časopise.

A jestli jsem správně pochopila z vašeho předchozího příspěvku, kombinace XX/XY nemá vliv na funkci rostlináře.

Zrovna u mořských želv bych se klidně nechal přemluvit. Po generace stejná pláž, stejné období atd. A to přesto že mám stále silnější odpor k závěrům a činům zelených lidí. Víte žijeme všichni včetně želv život a život je změna, bohužel včetně těch méně příjemných. Představa že během těch milionů let co jsou želvy na světě nedocházelo k teplotním výkyvům a nejenom k těm, je úsměvná. Takový fakt zelení lidé ignorují a tím popírají evoluci a život ve své podstatě. Myslím že pouze hledají před veřejností lehce obhajitelné téma které jim zajistí doživotní finanční příjem bez jakékoliv odpovědnosti. Vždy se přece děje něco co se dá lehce kritizovat.

Ano pochopila jste to na jedničku funkce není ohrožena.

25.7.2022 18:06
Jiří5

XXX.XXX.231.209

U některých zvířat, např. žabky Theloderma corticale, vychází poměr odchovaných mláďat v péči člověka klidně 50:1 ( samečci : samičky); předpokládal bych linie nebo populace, které mají sklon produkovat výrazně jedno pohlaví na úkor druhého, pokud to ovšem není způsobeno podmínkami chovu ... tento fenomén je znám i u akvarijních rybek ( halančíci rodu Nothobranchius)

Přiznám se skeeve že tak široký záběr nemám, nedokážu tedy posoudit. Zajímavé to ale rozhodně je. Hodně jste se k mému pohledu na problém přiblížil poukázáním na způsob chovu. Kumulace množství jedinců na obvykle omezeném prostoru, kdo ví zda si příroda nereguluje poměr pohlaví pro omezení populace. Bavím se tedy o želvách konkrétně o rodu Testudo.

25.7.2022 18:10
Jiří5

XXX.XXX.231.209

Dája6 napsal(a):
Jiří5
Dobrý den,
jeee jako obvykle jsem vše domotala a ještě blbě napsala. Lupus určil minulý rok pohlaví želvy Zuzáka, bohužel fotky co jsem mu poslala už nemám, promazala jsem je všechny jen tyhle jsem našla co my zůstaly. Taky jsem o dost přišla mojí vinou.
Ještě jednou děkuji za vše Dája.

Nevadí i tak jsem rád, tak nějak jsem tušil že bude někde háček. Baví mě koukat na hezky rostlou želvu a to ta vaše rozhodně je. Jen tak dál

25.7.2022 18:30
Dája6

XXX.XXX.236.215

Jiří5 napsal(a):
Nevadí i tak jsem rád, tak nějak jsem tušil že bude někde háček. Baví mě koukat na hezky rostlou želvu a to ta vaše rozhodně je. Jen tak dál

Děkujeme za pochvalu Zuzáka 🐢👍.
Dája

8.8.2022 14:19
Jiří5

XXX.XXX.230.186

Vím že občas nahlédnete Dájo6 tak vám ještě přidám foto ať máte lepší představu.
1/ mladá samička. Fotka už má nějaký ten pátek takže to vím zcela jistě.
2/ dospělý samec, tvar štítků je jasně patrný.
3/ dospělá samička pro porovnání
4+5/ takto vyvádějí když jsou spokojené
6+7+8/ nevyhnutelné následky
Tak jen tak pro radost.

9.8.2022 19:45
Dája6

XXX.XXX.69.27

Jiří5 napsal(a):
Vím že občas nahlédnete Dájo6 tak vám ještě přidám foto ať máte lepší představu.
1/ mladá samička. Fotka už má nějaký ten pátek takže to vím zcela jistě.
2/ dospělý samec, tvar štítků je jasně patrný.
3/ dospělá samička pro porovnání
4+5/ takto vyvádějí když jsou spokojené
6+7+8/ nevyhnutelné následky
Tak jen tak pro radost.

Dobrý podvečer 👍,
jeee děkuji za hezké fotečky, ale foto č. 5 je super, ta se nejvíce líbí.
Jojo Zuzák by určitě přivítal nějakou kokuňu Zuzanku, ale bohužel jsou to pardálky a ty jsou dost velké a hlavně jsme už starší a Zuzák bude moje dědictví pro vnučky🤣
Dája

Přidejte reakci

Přidat smajlík