Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.8.2022 21:30
romanza

XXX.XXX.39.22

Poradíte u dvouletých zelvicek zelenavych pohlaví?
Dekuji

4.8.2022 00:01
Jiří5

XXX.XXX.230.186

Dobrý den,
jediná možná 0,1 je na fotce č.2, ostatní 1,0.
Vzhledem k věku a velikosti je docela dost dobře možné že bude samec i z té dvojky, takže bez záruky.
Mimochodem jste si opravdu jistá že jsou želvy dvouleté tj. líhnuté v roce 2020?

4.8.2022 02:13
romanza

XXX.XXX.39.22

Dobrý den,
Děkuji, zelvy jsem kupoval 4/2021 lihnuté 8/2020, do letošního května v teráriu, proč se ptáte?

4.8.2022 11:05
Jiří5

XXX.XXX.230.186

Dobrý den,
děkuji za odpověď a promiňte mou zvědavost. Kdyby jste neuvedl stáří želv odhadl bych jejich věk vyšší.
Víte malé T.h. měří při vylíhnutí v průměru okolo 3,5 až 4 cm. Když jde vše tak jak má tak do prvního zimování dosáhnou 5-6 max. Následující sezónu (tj. první) obvykle popojedou cca. o 2 cm aniž by tušili něco o pohlaví. Teprve ke konci druhé sezóny se u "rychlejších" jedinců dá opravdu jen tipnout která bude sameček. U samiček to neplatí ty mají ještě čas, protože se stává že z pěkné samičky je najednou kluk, zejména u populací dorůstajících větších rozměrů.
Takže proto se ptám.

4.8.2022 11:28
romanza

XXX.XXX.39.22

Dobrý den, foto možná trochu klame ale největší jedinec nemá ani 9cm, a váhově nejtěžší 155g s tím, že zatím nebyly zimovane a jak jsem psal do letošního května jen terárium. Zavedl jsem dotaz protože mne prekvapilo ze kluci už v tomto veku dělají první pokusy o páření, samozřejmě bezúspěsně.
Zároveň po mém předpokladu a Vašem názoru 4kluci 1 holka tak zůstat nemohou a dost se obavam že samičku jen tak neseženu. Chtěl jsem takovou menší skupinu 3 holky a 2 kluci. Děkuji moc za informace.

5.8.2022 07:46
Jiří5

XXX.XXX.230.186

Ano, máte pravdu. V teráriu, vzhledem k omezenému prostoru, je takový poměr pohlaví pro zvířata stresující. Nicméně poslední fotka naznačuje že by mohl nastat obrat k lepšímu. Máte-li možnost prostorného, členitého venkovního výběhu, neváhejte. V takových podmínkách není větší počet samců nijak na závadu, srovnají se zpravidla podle velikosti a povahy. Ani slabší samci nijak netrpí. V takových podmínkách je větší počet samců rozhodně lepší než zamýšlené dva kusy. Ona případná agrese a prosazování dominance není cílena pouze na jednoho slabšího jedince a ten má navíc možnost jít tomu silnějšímu z cesty, což v terku nelze. Prostě podobná situace jako v přírodě. Obvykle se chovné skupinky skládají 3,5 - 5,10 atd. Vše v jednom výběhu. Dokoupit samičky se časem povede, nejlépe odrostlejší, je ovšem potřeba počítat s "urostlejší" cenou.
Počtu zvířat se nelekejte, péče a nárok na čas se téměř nemění. Zato zábava, možnost pozorování atd. jsou kvalitativně úplně jinde.
Tak ať to dobře dopadne

Všiml jsem si že jste se již pustil do nakupování samiček, proto ještě malé doporučení. Kupujete opravdové samičky ne mláďata "lihnutá na samičky", to je k ničemu. Jen možnost že ze čtyř samců bude samců víc.

5.8.2022 08:39
romanza

XXX.XXX.25.203

Pustil jsem se do nákupu ano :), právě že já původní nákup řešil líhnutím na kluky a holky a vybírali jsme (nebylo řečeno že je to 100%) 3 větší jedince (na holky) a 2 menší (na kluky), ale jak to dopadlo vidím sám. Počtu želviček se nebojím, chovám papoušky mám 28 chovných párů plus odchovy. :) Chovatelství je můj koníček (u papoušku jsem vydržel i přes stěhování skoro 40 let) tak jsem se pustil i do želviček (papoušci pokračují), ono totiž zelené krmení pro papoušky je potrava pro želvy, tak prostě jen natrhám víc, nemějte obavy rozdíly jsou a vím o nich, nejsem úplný střelec :) S vyšší cenou počítám, proto jdu cestou 2-3 letých, kde ještě cena nebude tak závratná, ale zase je tu možnost, že to i přes výběr bude další kluk :) Děkuji moc za rady, už mi psalo několik chovatelů na zaručené holky, naštěstí i chovatelé kteří jsou jako vy a umí poradit, takže tímto opravdu děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík