XxYyZz345

XXX.XXX.12.3
Zdravím.
Včera se nám na dvorku objevila zmije. Mládě. Máme dvorek (zámková dlažba a kočičí hlavy) vcelku v rovině a pak zahradu v kopci, která končí potokem. Na zahradě klasika, kompost, záhonky... Na tu zahradu vedou schody a z jedné strany je kopec zarostlý takovým rozlehlým keřem.
Milou zmiji jsme naložili do kýblu a vynesli docela daleko na pole, ale jelikož tady bylo mládě, tak asi někde bude mít i maminku a sourozence, žejo.
Madam si lezla po dlažbě a mířila do garáže v době, kdy jsme byli všichni venku, puštěný celkem nahlas rádio, děti tam lítaly s traktorama, bagrama (všichni víme, jakej kravál na zemi tyhle plastový potvory dělaj) a ještě tam máme volně puštěnýho psa, kterej si běhá po celý zahradě. Podle všech diskuzí je to vlastně zázrak, že se tam objevila. A je asi i jasný, kde to hnízdo mají vzhledem k těm keřům.
Ale nějak z ní prostě nemáme dobrej pocit. Neublížili bychom jí, ale nerada bych, aby na ni někde omylem šláply děti... Co plašiče? Funguje to vůbec?
Děkuju.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Plašiče nevím, nemyslím si že by dlouhodobě zabraly, ale třeba se někdo ozve.
Máte pravdu že odnést (ani zabít) jednoho hada není řešení, v okolí budou další. Myslím že na tu dlažbu mládě jen zabloudilo a zmateně nevědělo kudy kam, tím spíš jestli tam zrovna drandily děti, hadi výborně vnímají otřesy, mohlo být úplně vyděšené dezorientované a prchat do jediné škvíry v dohledu - do té garáže.... Není třeba ta dlažba od zbytku zahrady oddělená nějakým obrubníkem, přes který se mládě nemohlo vrátit pod keře?
Jestli jste tam léta a tohle se stalo prvně, možná to byla jen hloupá náhoda, která se nemusí nikdy zopakovat. Ale spolehnout se na to asi nemůžete.
Hádám že dětěm už jste řekli že na hady se nesahá a hlásí se hned dospělým.
V té "divočejší" části zahrady se hadům prostě líbit bude. Můžete zkusit vymyslet jak líp oddělit tu část zahrady, kde si děti hrají, od té divoké s kompostem a keři, vytvořit třeba pás nízko sekaného trávníčku mezi dlažbou a těmi keři. Odsunout kompost víc dozadu. Definitivní řešení by bylo celou zahradu změnit na takovou tu sterilní pláň bez úkrytů s krátkým trávníčkem.
XxYyZz345

XXX.XXX.12.3
Ono to oddělené je. Přijít zespoda ze zahrady mohla jen tím kopcem, kde je keř, jinde jsou schody. Ani ta "divočejší" část není tak divoká. Trávník je pravidelně udržovaný, krátký. Kompost úplně v nejzazší části zahrady, položenej bordel nikde žádnej. Mohla taky zabloudit od sousedů.
Byla tu před cca 10 lety taky jedna malá, od té doby nic.
Přitom pes běhá každý den po celé zahradě i dole.
Děti jsou poučený, starší má 3 roky a mladší rok, takže na spodek zahrady samy nechodí, ale tady nahoře po dlažbě leze i malá a ta mi minule po obýváku naháněla chlupatýho pavouka, tak úplně nevím, jestli by si ten "pohyblivej provázek" nechtěla prohlédnout blíž. Já tam třeba pořád chodila a do té garáže uklízela hračky a všimla si ji až před garáží, když už celý ten dvorek musela přelézt.
Jsou tu i slepýši, ještěrky... Zabíjet je rozhodně nebudem, ale kdyby se sbalili a přestěhovali za potok na pole, bylo by to ideální. 😂 Proto jsem uvažovala o tom plašiči. Ale děkuju. 😊
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jsem ráda když se setkám s názorem že není nutné hada (a vlášť zmiji!) rovnou hubit :). Tím spíš že máte malé děti. Narozdíl od dospělých u takhle malých dětí ta zmije opravdu může být hodně nebezpečná. Takže za mě určitě klobouk dolů!
Sama si z dětství pamatuju že moje první, automatická reakce na zmijí mládě byla "panečku, hádek, chytím to!". Asi proto že jsem si zmiji z obrázků a filmů představovala větší, dospělou, a takovouhle tkaničku jsem nečekala. Naštěstí jsem si hned vzápětí uvědomila o co jde a neskočila po ní.
Snad byste mohla cestu hadům na to vydlážděné nějak zkomplikovat, jen pozor aby jim to taky nezkomplikovalo cestu pryč. Plašiče fakt nevím, říká se že hadi neslyší.
Přestože vám nedokážu smysluplně pomoci tak bych také chtěl vyjádřit uznání s vaším přístupem k problému. Vždy je lepší nejdříve přemýšlet jak situaci řešit, než rovnou zabíjet.
Pouze tedy dodám že hadi slyší, jen přenos vibrací se neděje tak jak je obvyklé u savců ale přenos je do plně funkčního vnitřního ucha veden pomocí spodní čelisti a to překvapivě účinně. To jen tak pro zajímavost, tuším že vám v řešení tato informace nijak nepomůže.
Zdravím. Před lety jsem načapal jedno zmijí mládě přímo před vchodem našeho rodinného domu. Zmijím se u nás v okolí celkem daří, ale tohle bylo po dlouhé době přistiženo přímo ve frekventované části zahrady. Prostě tohoroční mládě, které se rozlezlo po okolí a hledalo pro sebe vhodný prostor. Byl to ale ojedinělý nález a od té doby (12 let) jsem je přímo na zahradě neměl (respektive neevidoval).
sharingan
napsal(a):
Zdravím. Před lety jsem načapal jedno zmijí mládě přímo před vchodem našeho rodinného domu. Zmijím se u nás v okolí celkem daří, ale tohle bylo po dlouhé době přistiženo přímo ve frekventované části zahrady. Prostě tohoroční mládě, které se rozlezlo po okolí a hledalo pro sebe vhodný prostor. Byl to ale ojedinělý nález a od té doby (12 let) jsem je přímo na zahradě neměl (respektive neevidoval).
To druhé foto je tentýž jedinec? Zdá se mi tam větší, ale foto samozřejmě zkresluje.
fikovnice
napsal(a):
To druhé foto je tentýž jedinec? Zdá se mi tam větší, ale foto samozřejmě zkresluje.
Ano, stejný, fotky od sebe dělilo několik minut. Mrňous to byl, možná 15-20 cm, ale oni mají proporce podobné jako dospělci a bez přiloženého měřítka to z foto nemusí být hned znát. Kostky té betonové dlažby mají rozměry 7 x 14 cm.