elin990

XXX.XXX.33.4
Dobrý den můj chamík začal padat z větví sou mu 4měsice máme ho doma 2 týdny, terarium má 100×50×50. Normálně žere každý den dávám vápník, svítím halogen sun 25w od reptiplanet a uvb od reptiplanet 5.0 13w mám vitamíny od reptiplanet calcium+D3 rosím 1x denně. Nevíte čím to může být?
ahoj1

XXX.XXX.92.26
Pochopte, že nevíme ani jaký druh chameleona máte ani čím vlastně krmíte a v jakém množství a jak vypadají jeho životní podmínky. Dejte fotky , více fotek, zvířete i terária - třeba uvidíme, jak vlastně to zvíře vypadá, nebo že je možná nevhodně uspořádané/vybavené terárium - přehřáté? převlhčené? blbě větrané? . kolik čeho sežere? jak vypadá trus? nemá průjem nebo zácpu? a změnilo se vyměšování od stavu, kdy jste si ho přivezli, nebo je to stejné? jak často dáváte ty vitamíny? jaký tam má substrát? jakou teplotu? Mimochodem, odkud přesně jste čerpali informace o tom, jak se o chameleona máte starat? odkud jste pořídili chameleona?
Zvíře vám zřejmě rychle chřadne a vy se s použitelnýma informacema zrovna nepřetrhnete a MY máme něco vědět???
ahoj1,
druh je uveden u nadpisu. Skromná malá šedá upozaděná písmenka. Možná by bylo dobré upozornit admina a požádat o nápravu protože člověk odpovídající na otázku z mobilu má problém se orientovat. Mě se to stalo již alespoň třikrát a to se snažím. Jinak s vaší odpovědí bezezbytku souhlasím.
Dobrý den, tuším čím by to mohlo být.
Máte stejný problém jako mnoho jiných začínajících chovatelů. Nakoupíte standartní vybavení a nevíte jak ho efektivně využít. O faktických podmínkách v teráriu nepíšete nic. Musíte urychleně zjednat nápravu protože chamík padající z větví znamená průšvih. Ve výčtu vybavení postrádám jednu z nejzákladnějších položek, teploměr. Terko máte také Repti planet? Takové s tím stropem z tahokovu?
elin990

XXX.XXX.224.194
Terarium mám vyrobené doma z osb, jedna strana plus strop je pletivo, teploměr mám pod žárovkou je 37'C dole 22'C. Chamíka mám od paní která si nejspíš hrála na chovatelku jelikož mi na veterině řekli že předávkováný vit. D3 takže nyní dávám jen čistý vapnik plus včelí pyl a už pár dnů je v pořádku. Krmím cvrčky koupené i nachytané, mouchy, sem tam nějaká ta můra, moučné červy nedávám vůbec a sem tam dám menší saranče. Má spoustu větviček z vrby a 2 větší fikusy. Už je to mnohem lepší je zase čilý a nepadá od té paní mi bylo řečeno že dávala vápník s D3 ob den místo 1x za 14dni , tak snad už bude jen lepší vlhkost mám tak 45% 1x denně rosím a 1x týdně mi pije z kapatka
elin990

XXX.XXX.224.194
Děkuji, hned v den kdy jsem zde příspěvek dala sem sním raději jela na veterinu. Máme skvělou veterinářku ke které chodím jak se psem tak i s hady nyní už i s chamikem, hned jí bylo jasné co to způsobuje. A od exo terra bych asi ani terárko nevzala mají sice velké větrání na hoře a dole jen malé, tak sme si udělali sami. I když mě od toho hodně lidí odrazovalo ale co jsem ušetřila na teráriu sem dala do vybavení
ahoj1

XXX.XXX.92.26
tak to je super, Dotazů jako je Váš je tu hromada jak přes kopírák, ale dobrý konec tak jeden z deseti - většina lidí si řekne vše dělám "správně" tak musí být chyba v zvířeti nebo v horoskopu a v zásadě nehnou prstem maximálně opakují, že dělají vše "správně" ale nenapíšou co a jak.
tak jenom doufám, že u nedávání d3 zůstanete, když bude mít UV. Kdybyste někdy měla zvíře, co potřebuje UV a z nějakého zásadního důvodu byste to nemohla řešit UV ale umělým dodáváním D3, tak že si opravdu přepočítáte nejen jak často, ale hlavně kolik JEDNOTEK na VÁHU zvířete budete toho D3 dávat a preparát si odpovídajícím způsobem naředíte.
Jsou "pragmatičtí " chovatelé, kteří mají zmáklý chov zvířat bez světla s umělým d3, ale d3 opravdu nepatří k věcem, které se dávají od oka, tady vidíte jak brutálně rychle to odvápnění šlo -UV záření se dávkuje výrazně snadněji, ale je to samozřejmě asi stotisíckrát dražší. Původní majitelka buď nebyla tou osobou, která preparáty podávala, případně podávala jiný preparát, jinak jistě chápete, že by se chameleon 4měsíců prostě nedožil, nebo by byl zkroucený jako paragraf.