Dobrý den,
já používám permanentní bílý lakový popisovač viz.foto1. Buď ten a nebo podobný, čím kvalitnější tím lepší, kvalita ušetří hromadu práce.
Lze i na předběžné označení čerstvě vylíhlých želv (po oschnutí)
foto 2
Takto je to na ostro po focení foto 3
Takto to vypadá po cca 1,5 roce foto 4.
no a tak je to u velké foto 5
Stejně je to ale o nervy a je potřeba značení průběžně kontrolovat.
Jiří5
napsal(a):
Dobrý den,
já používám permanentní bílý lakový popisovač viz.foto1. Buď ten a nebo podobný, čím kvalitnější tím lepší, kvalita ušetří hromadu práce.
Lze i na předběžné označení čerstvě vylíhlých želv (po oschnutí)
foto 2
Takto je to na ostro po focení foto 3
Takto to vypadá po cca 1,5 roce foto 4.
no a tak je to u velké foto 5
Stejně je to ale o nervy a je potřeba značení průběžně kontrolovat.
Moc, děkuji za odpověď a názornou ukázku :-) Popisovač jsem hned objednala
Ještě bych se Vás chtěla zeptat, jak dlouho se želva klube z vajíčka? Želvičky se mi podařilo odchovat teprve podruhé, mám Testudo hermanni hermanni. Přijde mi, že poprvé byly z vajíčka během jednoho dne, ale teď je na jednom už dva dny malá dírka, která se nezvětšuje. Uvnitř je živá želvička. Tak nevím, zda mám čekat, až se jí to podaří nebo ji už v tomhle stádiu mohu trochu pomoc?
Nemáte zač.
Ano vím že máte T. hermanni hermanni, tuším že jsme již kdysi cosi řešili.
K dotazu.
1/nejlepší by byla fotka vajíčka, co nejdetailnější.
2/Pokud nelze tak hned zkontrolujte vlhkost v líhni. Může se stát že nedostatečná vzdušná vlhkost zaviní nadměrné vyschnutí té "papírové" blanky těsně pod skořápkou což způsobí její ztvrdnutí a to až do té míry že malý drobek není schopen jí proškrábnout drápkem ani vaječným zoubkem.
3/Co se týká snahy pomoci želvičce odstraněním skořápky, tak to je na pováženou.
Mohlo by vás čekat překvapení v podobě nedostatečně zataženého žloutkového váčku. Takovou akci bych akceptoval až budete mít více zkušeností. Maximálně si můžete dovolit velice opatrně zvětšit již provedenou dírku, zejména tehdy pokud již lze zahlédnout uvnitř vajíčka hlavičku nebo alespoň část hlavičky.
Jak dlouho vyklubání trvá? Obvykle vidíte nejprve takové tmavší linky uvnitř vajíčka, zpravidla horizontálně po obvodu. Potom naprasklou skořápku, následuje první pohled na svět, odpočinek a následné zbavení se skořápky. Přestože želvičky nespěchají, mezi jednotlivými úkony vydatně odpočívají, bývá vše do dvou dnů vyřízeno. Víte co s nimi hned po vylíhnutí? Kdyby bylo něco nejasného klidně se ptejte. Jestli chcete mám určitě někde pár fotek líhnoucího se vajíčka. Držím palce.
Aha, tak fajn já nevěděla, zda si mě budete pamatovat.
Fotky přikládám. To jedno postupuje dobře, tam už je želvička skoro venku, ale to druhé mi přijde, že od včerejška nepostoupilo. Kouká ji trochu hlavička, ale líhnutí nepostupuje. Nemyslela jsem želvičku „vyloupnout“, ale jak píšete, opatrně zvětšit dírku. Počkám, jak přes noc a pokud to bude ráno na stejno, tak dírku trochu zvětším.
Vlhkost se pohybuje okolo 89-92 %.
Myslela jsem, že hned po vylíhnutí se nechají v inkubátoru 2-3 dny a pak se přendají do terária. Překvapilo mě, že se ihned v teráriu zahrabaly do vlhkého substrátu a asi 10 dnů jsem o nich nevěděla. Teprve pak vylezly a začaly jíst (ty předchozí). Je to tak špatně? Má se něco dělat jinak? Mají nějaké speciální nároky?
Ty letošní jsem nechala v inkubátoru jen jeden den a pak je přendala do terária s vlhkým substrátem a trochu jim tam pouštím kompaktní zářivkou teplo (a světlo). Předloni se mi vajíčka od druhé želvy nevylíhla, i když už byly vzhledově zcela vyvinuté - to jsme spolu řešili. Tak jsem je letos zkusila dát všechny do jedné police a stejné nádoby. Proto jsem prcky raději vyndala, aby mi ta druhá vajíčka (dávala jsem je tam s odstupem asi 5 dnů) při zahrabávání neotočily. No, nevím, zda je to správné, ale prostě zkouším jinak než předloni.
Tak na fotkách vypadají normálně, nic co by potřebovalo zásah nevidím. Jen mě zarazilo uvedené datum než jsem si uvědomil že to bude datum snůšky . Kdyby jste zvětšovala "dírku" tak raději v horizontálním směru, vyjádřil jsem se nahoře nepřesně. Na fotce 1 vidíte jak prasklinka pokračuje. Následné vyklubání bude mít želvátko snazší.
Na fotce 2 jsou naklubaná vajíčka v různých fázích líhnutí. Už jsou vybraná z plat a umístěná do misky s hodně mokrými hoblinami. Zůstávají až do úplného vylíhnutí ve volné polici v líhni. Obvykle jim trvá jeden den než se srovnají (některé jsou pozoruhodně našišato) a zatáhnou zbytky žloutkového váčku. Potom už frčí do terka s klasickou výbavou včetně tepelného zdroje (reflektována žárovka 40W. ) To zmiňuji proto protože vy jste uvedla pouze kompaktní zářivku a ta jako zdroj tepla nebude stačit. Samozřejmě je nutné aby měly želvy možnost uklidit se někam stranou na studenější místa. Nesetkal jsem se s tím aby vydržely zahrabané deset dní, tak maximálně den dva a jdou baštit nebo si alespoň něčeho zobnout. Sice chvíli trvá než beze zbytku stráví žloutkový váček (nemusí být patrný mají zbytky uvnitř) ale mezi tím potřebují "nastartovat" zažívací trakt.
Ještě k té manipulaci. V této, konečné, fázi vývoje už nemusíte pečlivě dbát na polohu vajíčka, případnou změnou už život želvičky neohrozíte. I v přirozených podmínkách hnízdní jamky dochází při líhnutí ke změně polohy. Želvátka jsou při líhnutí a následné snaze vyhrabat se schopná udělat na svou postavu neuvěřitelný chaos ve svém bezprostředním okolí. Myslím že je to asi tak vše. Jestliže mě něco uteklo tak řekněte.
Tak do rána se to vyřešilo, obě byly venku bez nějakého zásahu
No, máte pravdu datumy jsem popletla, mělo tam být 12.8. a 13.8., kdy se začaly líhnout. Za normální se tedy považuje, že se želvička klube, myslím tím od první prasklinky – dírky, 1-2-3 dny?
Já to asi špatně napsala, používám SERA Reptil Sun Heat 100 W - UV-B UV-A , tak ta jim zároveň i hřeje. Mají v teráriu +- stejnou teplotu jako v inkubátoru.
Do pěti dnů by se měla začít další vajíčka od druhé želvy, tak co se předloni nevylíhla, tak jsem moc zvědavá, jak to dopadne.
Takže to dopadlo nejlépe jak mohlo .
Víte snaha "zaškatulkovat" nebo zařadit chování a projevy želv do kolonek, natož pak pevně daných, je značně problematické. Stručně, ony si ty potvory prostě dělají co chtějí a to ve všech svých životních projevech včetně svého příchodu na svět. Tím mám na mysli dobu trvání vývinu embryí, vlastního líhnutí a tak můžeme pokračovat v průběhu jejich života stále dál až do konce. Takže jediná jistota je že téměř vždy překvapí. A to želvy nějaký ten rok chovám a v počtech větších než malých . Vzhledem k tomu vám napíšu co považuji za standardní v mých podmínkách.
Obvykle při ranní kontrole líhní zjistím naklubaná vajíčka, následuje umístění do mokrých hoblin jak jsem již zmiňoval. Následující den ráno je obvykle želvátko vylíhlé a připravené na přesun do terka. Samozřejmě je nutná běžná prohlídka "pupíku" protože nezřídka není žloutkový váček zcela zatažen a to znamená prodlevu, želvátko zůstává ještě v líhni než se mu to povede. Taková snaha může klidně trvat jeden až dva dny.
Můj problém je neschopnost vyjádřit se stručně takže toho raději už nechám ať je to vůbec ke čtení i když prstíky svrbí
Jen by mě potěšilo kdyby se podařila nějaká ta fotka mláďat, plastronek i karapax. Potvrdíme si tím příslušnost rodičů k poddruhu.
Děkuji.
Děkuji za každou radu 😊
Fotky ráda vložím, ale opět se mi všechna zahrabaly, tak je nechci vytahovat. A ještě je teď v plánu dovolená, tak po ní je pak pořádně nafotím (plastronek i karapax). Tady ty fotky jsou jen té první a focené v rychlosti.
Jestli to zahrabání nebude tím, že místo hodně vlhkých hoblin používám vlhký terarijní substrát? Tam je jim asi lépe hrabe než v hoblinách, nebo nevím proč by to dělaly…
Mě by zase potěšila fotka „pupíku“, kde není zcela zatažen žloutkový váček. Zatím jsem se s tím nesetkala, tak ať mě to do budoucna nevyděsí.
Ať dělám co dělám nedaří se mě zatím najít ten opravdu velký ž. váček, takový který by vzbudil patřičný dojem a byl alespoň ve velikosti lískového oříšku, někde určitě fotka bude i s jinými pozoruhodnostmi jako třeba plně životaschopná "dvojčata" vylíhlá z jednoho vajíčka. Vypadá to že nejsem tak pořádný jak si o sobě myslím. Tak zatím alespoň toto.
1+2 / takto to vypadá ihned po vylíhnutí. Na plastronku je ještě zřetelně vidět jak byla želvátka ve vajíčku natěsno. Jak marginátka tak zelenavá stihnou během cca 24 hodin pupík zcela zatáhnout a srovnat plastronek. Jak? To je vidět na fotce 3+4. Po tuto dobu musí být vážně ve vlhku jinak se jim to nepovede nebo alespoň ne tak dokonale.
Na 5/ už vesele drandí po terku ač je pupík stále patrný. Na 6/ se "přimotalo" vylíhlé mládě M. tornieri, to je snad jediný druh který jsem viděl vždy jen takto "komplet" zahojený hned zpočátku i když tvar mívají také pozoruhodný.
Zahrabávání můžeme probrat až jak dlouho to vydrží vaše letošní.
Dobrý večer, tak konečně jsem se dostala k focení. Vkládám tedy fota mých letošních želviček, jak jsem slíbila.
Třetí želvička má jiné zabarvení karapaxu, tak snad jí něco nechybí.
Přikládám i foto, jak se zahrabávají do substrátu. Používám kupovanou směs Robimaus https://www.superzoo.cz/terarijni-substrat-10l/. Proč je lepší želvičky umístit do vlhkých hoblin? Je to kvůli kokosovým vláknům, které může želvička spolknout?
Ještě bych Vás poprosila o radu ohledně 2 nevylíhnutých vajíček, ale dotaz vložím k předloňskému dotazu, ať to dává nějaký smysl