Bílé fleky u zobáčku malé želvičky

Želva stepní
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Al-ena

24.8.2022 14:32
Al-ena

XXX.XXX.68.140

Dobrý den,
máme asi měsíc mládě stepní želvy, vylíhnuté v březnu. Dnes jsem si všimla, že se jí u zobáčku udělaly dva bílé fleky, jsou souměrné z každé strany. Do teď fleky neměla. Je to v pořádku, nebo se jedná o nějaký zdravotní problém?

Děkuji za konzultaci.

24.8.2022 17:28
Jiří5

XXX.XXX.231.114

Dobrý den,
nezdá se že by želvička měla nějaký problém. Světlé zbarvení spodní čelisti nemusí být nutně podezřelé, může to být důsledek způsobený rychlejším opotřebováním při příjmu potravy. Je to přeci jenom značně namáhaná část. Dalo by se posoudit lépe pokud by jste to prezentovala např. takto viz. foto. Ze stávajících fotek nelze.
Snad tedy jediné, zvažte zda není čas na úpravu drápků, minimálně na zadních končetinách. Vyhnete se tak další ztrátě drápku. Předpokládám že ta stávající nehoda je již zahojená. Jako substrát používáte jemný bílý křemenný písek ve směsi s čím? Není to snad lignocel ?

Al-ena

24.8.2022 18:29
Al-ena

XXX.XXX.68.140

Děkuji moc, želvičku zítra vyfotím, uz je zahrabana a spí.
Ano, nehoda je již zahojená. Mohu se zeptat, jak moc drápky zkrátit? A mohu normálně kleštičkami?

Jako substrát mám pisek, jak píšete ve směsi s kokosovym vlaknem-lignocelem. Byl mi doporučen, ze drži vlhkost. Je to špatně, za co ho doporučujete vyměnit?

Želvička je jinak živá i hodně žravá :-)

Děkuji.

25.8.2022 00:19
Jiří5

XXX.XXX.231.114

Nemáte zač, počkám na fotky a potom vám odpovím najednou.

Al-ena

25.8.2022 08:34
Al-ena

XXX.XXX.68.140

Dobry den, nemam tak kvalitni fotak, tak snad to tak bude postačujici.
Děkuji

25.8.2022 11:29
Jiří5

XXX.XXX.231.114

Dobrý den,
stále nemám dojem že by byl potřeba nějaký zásah. Na fotce se to zkoumané místo jeví jako suché, nijak to nemokvá. Pro jistotu bych se ještě podíval želvátku dovnitř do tlamky viz. foto1 a když bude prohlídka bez nálezu, neřešil bych. Kdyby se vám nevedlo, vzhledem k velikosti prcka, podívat se uvedeným způsobem, tak nabídněte nějakou mňamku. Obvykle postačí k nakouknutí chvilka mezi přípravou a vlastním zakousnutím.
Zkrácení drápků. Stačí kleštičky na nehty. Dbejte na to aby jste nezasáhla citlivou část. Bývá to u mláďat dobře vidět, možná poznáte i na fotce 2. Pro jistotu si připravte betadinku kdyby bylo potřeba ošetřit. Raději však méně než více, omyl jí bolí stejně jako člověka jen u toho hlasitě nenadává. Nějak se mě nedaří najít lépe vypovídající fotku s malou nožickou. tak alespoň s velkou nohou. 3 přední 4 zadní. Tak mají vypadat drápky u dospělých želv.
K použití lignocelu mám opodstatněné výhrady jen mě teď chybí čas, vrátím se k tomu.

Al-ena

25.8.2022 14:51
Al-ena

XXX.XXX.68.140

Moc vám děkuji za cenné rady, do pusinky se pokusim podivat. Fličky jsou suché a nemokvavé, tak věřím, že je to v pořádku.
Pokud je lignocel špatný, tak ho mohu raději nahradit směsí jemného písku s terarijní rašelinou, pokud to by bylo uz vyhovujici :-)
Rozhodne nechci zelve ublizit, bohuzel každý poradí neco jiného a pak se v tom začátečník ztrácí

25.8.2022 15:12
lupus4

XXX.XXX.205.61

Pokud je lignocel špatný, tak ho mohu raději nahradit směsí jemného písku s terarijní rašelinou, pokud to by bylo uz vyhovujici :-)

NE stepačky určitě nikde (krom podivných terárií) neběhají po kokosu ani rašelině

úplně postačí obyč zem (např z krtinců) s obyč pískem (dětská hřiště)
v poměru 1/1
vím, že jste se na to neptala, tak jen pro jistotu základy chovu
1) dostatečná vlhkost (spaní ve 100% vlhkosti min 8hod)
2) správné teploty - výhřev cca35, chladný kout 20, na noc co největší pokles
3) správný poměr Ca/P v potravě
4) dostatek vitamínu A a D3,
A bude mít ze správné stravy a D3 z kvalitního UVB či venku ze slunce
http://www.zelvy.wbs.cz/Jak-zacitumisteni-a-chov.html

http://www.zelvy.wbs.cz/Jak-a-cim-krmit.html

http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potrava.html.

Al-ena

25.8.2022 19:25
Al-ena

XXX.XXX.68.140

Děkuji.
Zásady dodržuji, jak teptoty, tak vlhkost, tak luční stravu. Akorát ten lignocel vyměním podle rady písek/hlína. Jen jestli mohu ještě jeden dotaz- mám ten písek/hlína navlhcit, tak jak jsem zvyklá u lignocelu, aby byla potrebná vlhkost na ten spánek, nebude z toho "bláto"?

Na jaře bude hotov výbeh na zahradě, tak to bude už lepší

Přidejte reakci

Přidat smajlík