Dobrý den, potřebovala bych poradit. Mám želvu 7 let. Žije na želvým stole. Doteď měla jako podestýlku dřevěné chipsy. Teď v dospělosti už ji nedávám na noc do vlhka, má k dispozici mísu s vodou kam neustále leze, koupe se, pije, vyprazdňuje se. Samozřejmě vždy má vodu k dispozici čistou. Všimla jsem si, že se jí na krunýři na koncích udělaly rezavé proužky. Je pravda, že když chipsy spadnou do vody, tak je trochu zbarvená právě dorezava. Stravu má pestrou, luční, saláty, zelí pek., občas ovoce, skořápky. Trochu jsem se zalekla těch proužků a tak jsem vyměnila podestýlku za lignocel+písek 1x1, ale teď je to horor. Želva je hrozně špinavá, jak stále leze z vody ven a dokola, je umazené jídlo, oblázky kolem misky s vodou, prostě vše, voda je plná písku za minutu. Teď tedy nevím jestli ji sebrat vodu nebo lignocel a když tak co dát jiného, když se pořád koupe. Moc děkuji za odpověď. Jířa
Dobrý den,
proužky okolo jednotlivých štítků mohou být způsobeny více důvody, od přirozených a neškodných až po takové kterým je potřeba se věnovat. Proto by bylo dobré udělat fotku, oříznout na detail a ukázat. Ať víme o čem se bavíme. Ukázku máte na fotkách a zvládne to dnes každý mobil.
Lignocel je špatně! Ale to až potom po proužcích
Tak jsem vzala kartáček...:-D a je to pryč:-D
:-D
Tak budeme asi řešit jenom tu podestýlku.
Opravdu nemusíte mít obavy, želva vypadá dobře. Že je Žofka sameček to jistě víte, takže jen tak pro úplnost.
Vzhledem ke stavu želvy je zbytečné nějak komentovat cokoliv, zjevně to děláte dobře.
Snad jen, také dospělá želva potřebuje v noci vlhkost i když absence vlhkosti se neprojeví hned a nevypadá tak dramaticky.
Ze substrátu bych lignocel zcela vynechal, má nepříjemnou vlastnost hromadit se postupně v zažívacím traktu až do té míry že nastane problém s průchodností. Hlinitopísčitý substrát je asi to nejpřirozenější co můžete dospělé želvě poskytnout, tedy mimo kvalitního venkovního výběhu.
Děkuji za odpověď, o tom, že je sameček jsem tušila, ale nějak tomu nepřikládám důležitost. Venku ji mít nemůžu, protože bydlím v bytě. Ten substrát mě trochu zklamal, myslela jsem si, že to bude jedlová kůra nebo tak něco. I ta hlína s pískem bude želvu mazat, vodu a potravu, když v tom bude lítat. Poradíte mi prosím, jak se to dělá? Kde hlínu koupit, jaký písek, jak často měnit. Nemusím se bát nějakého hmyzu v bytě, plísně? Mám želvu na noc dávat do mokrých pilin někde vedle výběhu? Děkuji moc.
Jsem schopen vám popsat jak to mám já. Případně čeho se máte v zájmu želvy vyvarovat. K tomu mám co říct, vzhledem k letité osobní zkušenosti. Bohužel to je asi tak všechno. S většinou různých náhražek nemám zkušenost buď žádnou nebo negativní.
Takže, odrostlejší a dospělé želvy mají celoročně k dispozici venkovní výběhy a zcela malé želvy jsou umístěny v teráriích. Jako substrát používám výhradně vlhké smrkové hobliny. Nikdy ne piliny, vždy hobliny a vždy smrkové. Pokud mohu soudit tak takové uspořádání vyhovuje všem zúčastněným .
Takže asi tak. Poslední větu o možnosti umístit želvu na noc do vlhkých hoblin (pozor ne pilin) považuji za velice vhodnou. Alespoň párkrát do týdne. Starosti s miskou vody v teráriích mě míjejí protože tam žádné misky s vodou nemám. Zato však mají želvátka každodenní možnost zahrabat se do vlhkého substrátu a případnou potřebu vody uspokojí při pravidelném týdenním koupání.
Děkuji moc za rady. Objednala jsem si 1m2 přírodního travního koberce . Bude to pokus omyl. Snad želváčka moc nenaštvu. Jen pro zajímavost, má se rád i s našim jezevčíkem i kocourem. Vždy je honí po bytě. Je zajímavé, že ikdyž jsme byt přestěhovali, i místnosti přehodili, vždy želva najde jejich misky a musíme dávat pozor, protože v naší nepozornosti sežere granuli.
Venkovní výběh musí být super.
Přeji hodně spokojených želviček.