Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

AVlach

11.10.2022 11:48
AVlach

XXX.XXX.96.198

Zdravím, vím, že se to tu řešilo už v pár vláknech, ale jsou už poměrně letitá. Mám doma terárium, kterému při stěhování prasklo dno, kus dna dokonce chybí. Je to velké terárium, 150x80x70 (dxšxv). Nemáte tipy na někoho v Praze, kdo by byl schopen/ochoten to opravit (podlepit)? Popř. schopen poradit jak opravit svépomocí? Neplánuju to používat jako "vlhké" terárium, chtěla bych do něj umístit agamy. Předem díky ta tipy!

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.10.2022 13:14
Uživatel s deaktivovaným účtem

Obvykle se vlepuje druhé, menší dno přes to rozbité, pokud by došlo k odstranění dna kvůli náhradě, celé terárium se nejspíš rozpadne - stěny bývají lepeny na dno

11.10.2022 13:27
Jiří5

XXX.XXX.231.231

Obávám se že skeeve má pravdu.
Přesto se zeptám. Terko má dno vsazené nebo přesazené (viz. foto)? Dále, jak je řešen strop terka?

AVlach

11.10.2022 13:41
AVlach

XXX.XXX.96.198

Dno je vsazené, no...vršek je taky vsazený. Boční stěny přesahují, původně na tomto terárku stálo další. Přikládám foto, ale nemám se k tomu moc jak dostat abych to líp vyfotila.

11.10.2022 14:31
Jiří5

XXX.XXX.231.231

To je škoda. Vsazené dno se odřezává daleko hůř, hrozí že během akce rupne i bok, zejména pokud s tím nejsou zkušenosti.
No já bych dno stejně vyřízl a nalepil nové, už jako přesazené. Tvar a konstrukci terka vám podrží stropní skleněné pásky. Při troše ohleduplnosti tedy.
Pokud s tím ale nemáte zkušenosti a nechcete dát terko na opravu ke sklenáři, budete muset objednat sklo s vnějšími rozměry terka silné alespoň 5mm a nalepit na dno zvenku (nechte si zabrousit hrany). Blbé je že bude potřeba ještě jedno sklo dovnitř, stačí 4mm. Při měření nezapomeňte zohlednit vnitřní silikonové klínky ( nechat rohy zabrousit) a raději o cca 5mm menší rozměr (doženete to silikonem).
Vnitřní sklo není luxus ale potřeba zamezit pořezání věčně hrabajících agam a k usnadnění čištění a výměně substrátu.
Kdyby vám připadalo kvůli vrstvení skel dno terka nevzhledné dá se to řešit nalepením hliníkového nebo plastového L profilu na spodní hranu terka.

AVlach

11.10.2022 14:56
AVlach

XXX.XXX.96.198

Díky za podrobné info - jinak já bych to klidně i sklenaři dala (teda uvítala bych spíš možnost opravy doma, protože to není sranda stěhovat), ale dva sklenaři, co jsem oslovila, mi řekli, že to nedělají. Pokud máte tipy na sklenaře, co by byli schopni to doma opravit, jsem jedno ucho/oko:)

11.10.2022 15:26
Jiří5

XXX.XXX.231.231

Tak to vás moc nepotěším. Sklenář kterého znám já se sice výrobou terárií živí ale jednou mě říkal " nechtěj to po mě, než opravím jedno terko tak udělám deset nových". Z téhož důvodu ani nepůjčí některého ze svých zaměstnanců.

AVlach

17.1.2023 11:03
AVlach

XXX.XXX.97.210

Tak jen doplním update: nakonec jsem sehnala sklenaře, který byl ochoten terárko opravit, p. Michal Pförtner, sklenař z Odolené Vody, opravu provedl i za velmi slušnou cenu. Kdybyste někdy někdo byl v podobné situaci a měli jste terárko, které byste rádi přece jen zkusili opravit, tak se na něj můžete zkusit obrátit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík