Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.10.2022 19:09
Kralmiroslav44@gmail.com

XXX.XXX.22.88

Zdravím, mám dotaz.. dá se se želvou žlutohnědou chovat nějaký druh plazů?? Popřípadě který?? Terárium nižší, delší s předním otvíráním.. díky za odpovědi..

18.10.2022 19:28
sharingan

XXX.XXX.137.199

Zdravím. Obecně, se suchýma želvama chovat nějaký druh ještěra s podobnými nároky lze. Dlouhodobý úspěšný chov (ne pouhé krátkodobé držení) je však oříšek i pro daleko zkušenější chovatele, včetně těch profesionálních.

Doporučuju zůstat zatím jen u té želvy. Pro odrostlejší zvířata je navíc prakticky nutnost zajištění nějaké formy alespoň sezonního venkovního výběhu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.10.2022 19:29

Kralmiroslav44@gmail.com napsal(a):
Zdravím, mám dotaz.. dá se se želvou žlutohnědou chovat nějaký druh plazů?? Popřípadě který?? Terárium nižší, delší s předním otvíráním.. díky za odpovědi..

Co jsem viděla v Zoo Hluboká, tam mají želvy (tuším čtyřprsté) pohromadě s agamami. A i s ještěrkou zelenou? A blavorem? Ale dostatečně velké terárium.

Zítra tam jdu s dětmi na praxi, tak se na to zaměřím.

18.10.2022 19:49
sharingan

XXX.XXX.137.199

Na Hluboké měli blavory vedle, jsou totiž ještěrkožraví. Ještěrky tam měli obecné a živorodé samostatně, se želvami ve větší expozici tam byly ještěrky perlové a tuším ještě něco. Pravda, byl jsem tam naposled, kdy ještě dodělávali tu vnitřní terarijní stěnu toho "pavilonu". Během praxe a psaní diplomky jsem tam v zázemí byl svého času pečený vařený.

Podmínky v podobných expozicích (až desítky metrů čtverečních plochy, částečné přímé venkovní sluneční světlo) mají dospělá zvířata z mírného klimatického pásu až mediteránu často velmi dobrá, i tu však zůstává problém kontroly chovu vč. inkubace a přežití mláďat.

18.10.2022 22:51
Jiří5

XXX.XXX.230.148

Sharingan vám otázku zodpověděl zcela přesně. Mám podobný názor. To že někde v Zoo uvidíte tematické skupinky různých druhů
rozhodně neznamená že je vhodné praktikovat to samé v omezeném prostoru terka. Pro vaši informaci, takové klasické terárium bude vždy malé. Zdůrazňuji vždy! A je zcela jedno jestli měří metr nebo dva.
Zato takový prostorný kvalitní venkovní výběh vám může připravit překvapení stejně tak jako mnohým chovatelům. Zjistíte že želvy se snesou s ropuchu, ještěrkou, slepýšem atd. kteří spontánně výběh navštíví, případně se tam zcela dobrovolně delší dobu zdržují. Mám i pár legračních fotek podobných setkání akorát se mě to nechce moc hledat.

19.10.2022 12:45

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Co jsem viděla v Zoo Hluboká, tam mají želvy (tuším čtyřprsté) pohromadě s agamami. A i s ještěrkou zelenou? A blavorem? Ale dostatečně velké terárium.

Zítra tam jdu s dětmi na praxi, tak se na to zaměřím.

Takže (psala jsem si poznámky, jinak bych si nezapamatovala)

terárium č.1 - ještěrka obecná a slepýš
terárium č.2 - želva stepní a agama stepní
terárium č.3 - želva zelenavá a vroubená, ještěrka perlová, agama hardún, blavor žlutý
terárium č.4 - želva žlutohnědá, užovka stromová (tu jsem viděla asi po 10 letech, ale to je můj problém), ještěrka perlová.

+ další terária, velká i menší. Všechna se mi laickým okem líbí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík