Lilien812

XXX.XXX.241.242
Dobrý deň chcem sa opýtať, mám doma Agamu cca 15cm veľkú (ešte je malinká) a nechce mi jesť. Najprv som jej dávala cvrčkov, ale potom mi jeden chovateľ povedal, že je na to ešte malinká aby dokázala zjesť cvrčkov. Tak som kúpila pastu ( takú zmes z týchto hmyzom čo môže) ale tiež z nej nezjedla ani kúsok. Dala som mu aj kelové listy a tiež sa ich nedotkol. Čítala som, že malé Agamy by mali prijímať potravu každý deň tak neviem kde je problém. Vedeli by ste mi niekto poradiť čo stým? :) budem rada za každú radu.
Dobrý den,
Kdybych netušil že vám nechutenství agamky dělá starosti tak bych řekl že vám skoro závidím. Proč? Protože ta moje prťata jsou prostě bezedná.
Teď vážně. Agamka ve velikosti cca 15cm je opravdu ještě malinká, přesto již má nějaký ten lov za sebou. U mne to bývá tak že co jim chybí na velikosti doženou elánem a nadšením pro lov. To platí i v případě že ulovený hmyz je nad jejich možnosti. Prostě spolknou třeba jen půlku a druhou nechají být. Porcování jim jde hezky. Zmiňuji se pouze pro zajímavost obecně platí, nepřehánět velikost nabízené potravy hrozí že jí agama nedokáže spolknout a hmyz uvízne na půl cesty což by mohlo způsobit problém.
Předpokládám že teploty v teráriu odpovídají potřebám daného druhu.
Světlo v terku je dostatečně intenzivní a má mimo jiné podíl UVA.
V takovém případě bych zkusil menší moučné červy, do nádobky s nízkým okrajem aby bylo vidět jak se červíci hemží. Obvykle ani méně průbojné agamky neodolají když je mají stále na očích. Berte to jako pokus a východisko z nouze, protože mouční červy nejsou zrovna ta nejlepší potrava na které by agama měla vyrůstat. Máte-li možnost sežeňte si malé Blaptica dubia. Nejlépe tak ve velikosti do 1cm. Těmi můžete krmit stále a postupně zvedat podávanou velikost. Nezapomeňte na nabídku zeleného. Stále se dá venku natrhat jetel, pampeliška (půpava, je to tak?), květy ibišku atd.
Kel= zelí? To jen v nouzi. Lepší je koupit třeba rukolu když si nemůžete sama natrhat venku. Množství neomezujte , agamky v tomto věku mají velkou spotřebu, intenzivně rostou. Nezapomeňte koupat, jednou dvakrát týdně viz. fotka.
Když nic nepomůže a stav bude trvalý, bude potřeba zajít k veterináři protože nechutenství v tomto věku normální není.
Koukám že jí chybí kus ocásku, nehoda nebo se spletl sourozenec?