buteo

XXX.XXX.8.170
Zdravím! Prosím Vás, co si myslíte o dalším osudu mláďat suchozemských želv, ať už rodu Testudo, nebo teď nově těch afrických druhů? Nabízí se jich stovky, evidentně se prodávají. Ale když to spočítám, vyjde mi, že každá rodina v téhle zemi včetně jednočlenných musí mít doma tak šest želv... Což je nesmysl. Kde tedy všechny jsou? To jich tolik uhyne? Pište, co si myslíte! Díky!
Promiňte, chcete znát názor ostatních? Nebylo by vhodné těm ostatním sdělit nejprve váš názor? Když nic jiného dalo by se o problému diskutovat. Takže snad jen. Ano je pravděpodobné že dochází k masivním úhynům mláďat chovaných v zajetí, přesto počty přeživších jedinců budou násobně větší než počty jedinců kteří se dožijí dospělosti u divoce žijících populací. Chcete-li se tedy náhodou pohoršovat vězte že tak to v přírodě chodí napříč druhy, snad mimo jednoho.
Zcela výjimečná, časově omezená období kdy tomu tak není s tím si Příroda zdánlivě krutě a nekompromisně poradí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tomu jednomu druhu by ale taky slušelo se zredukovat....

Jiří5
napsal(a):
To ano, hlavně ale aby ta redukce nezačala u mne a mé rodiny
Já jsem s redukcí začala u sebe, takže nebojte, vy nemusíte
Redukuji i za vás!

napsal(a):
Já jsem s redukcí začala u sebe, takže nebojte, vy nemusíte
Redukuji i za vás!
Já taky.
buteo

XXX.XXX.39.177
Děkuji za reakci. Já právě tápu. Vzhledem k tomu, že se mi dostává do rukou dost terarijních i jiných zvířat postižených špatnými podmínkami chovu, pak jejich stav řeším s veterinářem, tak prostě přemýšlím. Tolik inzerátů na želvičky! Kdysi, za mého mládí, když někdo odchoval jednu, rok o tom mluvil. Dnes je tu jiné vybavení, vitamínové doplňky atd., chovatelé se to naučili. Jenže - kolik želviček žije jako kdysi volně v bytě? Kdo investuje do správného chovu, když koupil želvičku "jen" pro děti? Nebylo by lepší prodávat je laikům až třeba dvouleté? Prostě se ptám, protože to nevím. Podobná situace je i u velkých papoušků, třeba... Umírají na podcenění jejich potřeb, na nevhodné krmení, zanedbané nemoci. Můj veterinář by mohl vyprávět!

buteo
napsal(a):
Děkuji za reakci. Já právě tápu. Vzhledem k tomu, že se mi dostává do rukou dost terarijních i jiných zvířat postižených špatnými podmínkami chovu, pak jejich stav řeším s veterinářem, tak prostě přemýšlím. Tolik inzerátů na želvičky! Kdysi, za mého mládí, když někdo odchoval jednu, rok o tom mluvil. Dnes je tu jiné vybavení, vitamínové doplňky atd., chovatelé se to naučili. Jenže - kolik želviček žije jako kdysi volně v bytě? Kdo investuje do správného chovu, když koupil želvičku "jen" pro děti? Nebylo by lepší prodávat je laikům až třeba dvouleté? Prostě se ptám, protože to nevím. Podobná situace je i u velkých papoušků, třeba... Umírají na podcenění jejich potřeb, na nevhodné krmení, zanedbané nemoci. Můj veterinář by mohl vyprávět!
No a není to otázka spíše pro chovatele nebo majitele? Čehokoliv. Aby pokud možno prodávali zvířata vhodným lidem do správných podmínek. Samozřejmě, nikdo nejsme jasnozřivý a můžeme se v kupujícím splést. Proto nic nechovám a neprodávám. Abych se nemusila trápit výčitkami svědomí, že jsem pro svůj odchov vybrala špatného člověka.
samuel2

XXX.XXX.7.76
Kdo nic nedělá, nic nezkazí, že? Trošku alibismus, tvrdit jiným, co a jak mají dělat a sám nedělat raději nic, protože "co kdyby náhodou".
samuel2
napsal(a):
Kdo nic nedělá, nic nezkazí, že? Trošku alibismus, tvrdit jiným, co a jak mají dělat a sám nedělat raději nic, protože "co kdyby náhodou".
Přesně tak. Jen pořád na něco poukazovat. Místo toho být rád, že v péči člověka se narodí x-krát víc mláďat než v přírodě, tudíž se nemusí nic dovážet, drancovat příroda, naopak vítat, že je zvládnutý u těch pár komerčních druhů chov natolik, že i lajk se dnes dokáže postarat. Samože pokud chce. Pokud nechce, tak s tím stejně nic nikdo neudělá a je to otázka konkrétních případů. Ostatně v čem se to liší od chovu čehokoliv jiného?
napsal(a):
No a není to otázka spíše pro chovatele nebo majitele? Čehokoliv. Aby pokud možno prodávali zvířata vhodným lidem do správných podmínek. Samozřejmě, nikdo nejsme jasnozřivý a můžeme se v kupujícím splést. Proto nic nechovám a neprodávám. Abych se nemusila trápit výčitkami svědomí, že jsem pro svůj odchov vybrala špatného člověka.
Nikdo nedokáže odhadnout, co za člověka se před námi tváří jako ten nej chovatel, nej pěstitel, ať jde o cokoliv. Jedna chovatelka, veterinářka, mi kdysi vyprávěla, jak odmítla prodat štěně nevhodnému zájemci, který na ní vůbec neudělal dobrý dojem. Ten samý den si štěňátko odvezla mladá rodina, která se chovatelce líbila a kde očekávala, že štěňátko bude u nich mít dobrý domov. Pár hodin po tom, co si štěně odvezli, chovatelce do ordinace dorazil s tím samým poraněným štěnětem člověk, kterého předtím odmítla.
Takže asi lustrovat pokaždé budoucího majitele není v silách chovatele a na druhou stranu znám dost lidí, kteří na první pohled zrovna dojem neudělají a přitom jsou to pečliví a na zvířata hodní lidé.
Já mám doma řadu zvířat, které někdo dokur*il, mám pak problém je i udat dál, protože, když už jsem jim péči a ošetření věnoval, záleží mi na nich, nechci aby skončila někde podobně, ale abych řešil, co se s čím obecně děje nebo neděje, to je nad lidské možnosti. Doporučuji tazateli se na podobné myšlenky vybodnout a dál konat dobro v podobě pomáhání a osvětě stran správných podmínek chovu.

Pandinus
napsal(a):
Nikdo nedokáže odhadnout, co za člověka se před námi tváří jako ten nej chovatel, nej pěstitel, ať jde o cokoliv. Jedna chovatelka, veterinářka, mi kdysi vyprávěla, jak odmítla prodat štěně nevhodnému zájemci, který na ní vůbec neudělal dobrý dojem. Ten samý den si štěňátko odvezla mladá rodina, která se chovatelce líbila a kde očekávala, že štěňátko bude u nich mít dobrý domov. Pár hodin po tom, co si štěně odvezli, chovatelce do ordinace dorazil s tím samým poraněným štěnětem člověk, kterého předtím odmítla.
Takže asi lustrovat pokaždé budoucího majitele není v silách chovatele a na druhou stranu znám dost lidí, kteří na první pohled zrovna dojem neudělají a přitom jsou to pečliví a na zvířata hodní lidé.
Já mám doma řadu zvířat, které někdo dokur*il, mám pak problém je i udat dál, protože, když už jsem jim péči a ošetření věnoval, záleží mi na nich, nechci aby skončila někde podobně, ale abych řešil, co se s čím obecně děje nebo neděje, to je nad lidské možnosti. Doporučuji tazateli se na podobné myšlenky vybodnout a dál konat dobro v podobě pomáhání a osvětě stran správných podmínek chovu.
A napsala jsem něco jiného? Že nikdo nedokáže odhadnout potencionálního zájemce na 100%.
Příklad. Před léty chovala kamarádka huskouny. První zákemci, mladý pár, odkýval, že ano, vědí, že je to temperamentní a specifické plemeno. A za měsíc štěně vraceli, protože zjistili, že si ukousli moc velký krajíc chleba.
Druhý pár, důchodci (bylo to v dobách, kdy se chodilo v 55 letech). Kamarádka nejdřív váhala, pak prodala. A povídala - perfektní - manželé si koupili na léto kola, na zimu běžky a se psem omládli.

Za mě mnohem lépe to zvíře vrátit nebo poskytnout někomu jinému, než mu pomoci svou ' super ' péčí někam 🙄
napsal(a):
A napsala jsem něco jiného? Že nikdo nedokáže odhadnout potencionálního zájemce na 100%.
Příklad. Před léty chovala kamarádka huskouny. První zákemci, mladý pár, odkýval, že ano, vědí, že je to temperamentní a specifické plemeno. A za měsíc štěně vraceli, protože zjistili, že si ukousli moc velký krajíc chleba.
Druhý pár, důchodci (bylo to v dobách, kdy se chodilo v 55 letech). Kamarádka nejdřív váhala, pak prodala. A povídala - perfektní - manželé si koupili na léto kola, na zimu běžky a se psem omládli.
Však to berte jako doplnění, souhlasil jsem
toto je složitě téma. Jsou tu rady od obchodníka, který záměrně nechce odpovědět .
A potom Popleta učitelka Kometa.
Máte kliku, že je tu Vlastík.
Byla doba , kdy suvenýr z dovolené, zájezdu nebo pracovní porady, byl dovoz želvy zastrčený někde v batohu.
Takto se drancovali lokality a někteří dnešní chovatele mají rodičovskou základnu z této doby.
A teď, at´ dám zas nějaké číslo k hádání. ( nevím přesně)
Mortalita želv za snůšky , které se dožijí reprodukčního věku je min 75 %( bohužel je asi mnohem víš).
No a teď se vžijte do povahy profesionálního chovatele želv. Co udělá?
Bude zachovat tezi, že normální je mladou želvu nezimovat. Bohužel to nedělá proto, aby mladí chovatelé měli kvalitní základnu. Dělá to proto, že je to šmejd a snaží se želvy, které by se v přírodě selektovaly, udržet a prodat.
Dále bude vnucovat terária, lampy a další doplňky. No a kdy se nejlépe želvy prodají (mladé a levné)? No o vánocích. Kdyby byl chovatel co k čemu, neprodá nezimovanou želvu.
Bohužel, chov tří druhů evropských Testud je obdobný a snadný jako chov kuřat.
Takovému chovu se u psů říká množírny.
Z toho vyplívá, že to chovatelům nevadí a když to řeknu slušně to i potřebují.
No a potom za určitou menší část mohou chovatelé. Želva je bohužel relativně levné zvíře, které má velmi malé nároky.
Myslím , že kdyby nebylo tolik hloupých obchodníků s jejich radami a tolik tzv., odborné literatury co zde máme k dispozici, želvy (hermani, greca, margináta a horsfieldii) by prosperovaly lépe. Stačí mít kvalitní výběh a celoročně chovat venku. Bylo by méně úhynů.
Nevím jestli mám kout.
Byl jeden chovatel a radilek. Od nějaké tazatelky zazněl dotaz." A proč máte tolik želv???
Odpověď byla " No aby se na všechny dostalo"
Nevíte někdo, kdo to psal??
Je smutné, že tito chovatelé se snaží vyždímat z chovu, to co jde a nesnaží se fauně alespoň něco v minimu vrátit.

vlasta1
napsal(a):
toto je složitě téma. Jsou tu rady od obchodníka, který záměrně nechce odpovědět .
A potom Popleta učitelka Kometa.
Máte kliku, že je tu Vlastík.
Byla doba , kdy suvenýr z dovolené, zájezdu nebo pracovní porady, byl dovoz želvy zastrčený někde v batohu.
Takto se drancovali lokality a někteří dnešní chovatele mají rodičovskou základnu z této doby.
A teď, at´ dám zas nějaké číslo k hádání. ( nevím přesně)
Mortalita želv za snůšky , které se dožijí reprodukčního věku je min 75 %( bohužel je asi mnohem víš).
No a teď se vžijte do povahy profesionálního chovatele želv. Co udělá?
Bude zachovat tezi, že normální je mladou želvu nezimovat. Bohužel to nedělá proto, aby mladí chovatelé měli kvalitní základnu. Dělá to proto, že je to šmejd a snaží se želvy, které by se v přírodě selektovaly, udržet a prodat.
Dále bude vnucovat terária, lampy a další doplňky. No a kdy se nejlépe želvy prodají (mladé a levné)? No o vánocích. Kdyby byl chovatel co k čemu, neprodá nezimovanou želvu.
Bohužel, chov tří druhů evropských Testud je obdobný a snadný jako chov kuřat.
Takovému chovu se u psů říká množírny.
Z toho vyplívá, že to chovatelům nevadí a když to řeknu slušně to i potřebují.
No a potom za určitou menší část mohou chovatelé. Želva je bohužel relativně levné zvíře, které má velmi malé nároky.
Myslím , že kdyby nebylo tolik hloupých obchodníků s jejich radami a tolik tzv., odborné literatury co zde máme k dispozici, želvy (hermani, greca, margináta a horsfieldii) by prosperovaly lépe. Stačí mít kvalitní výběh a celoročně chovat venku. Bylo by méně úhynů.
Nevím jestli mám kout.
Byl jeden chovatel a radilek. Od nějaké tazatelky zazněl dotaz." A proč máte tolik želv???
Odpověď byla " No aby se na všechny dostalo"
Nevíte někdo, kdo to psal??
Je smutné, že tito chovatelé se snaží vyždímat z chovu, to co jde a nesnaží se fauně alespoň něco v minimu vrátit.
Kometa učitelka chválí. Máte jenom 3 hrubky - drancovaly lokality, mnohem výš a vyplývá.
A bude zachovat je taky nesprávně. Ale bohužel řada lidí už nevnímá rozdíl mezi dokonavým a nedokonavým slovesem.
A v textu chybí jenom 4 čárky.

napsal(a):
Kometa učitelka chválí. Máte jenom 3 hrubky - drancovaly lokality, mnohem výš a vyplývá.
A bude zachovat je taky nesprávně. Ale bohužel řada lidí už nevnímá rozdíl mezi dokonavým a nedokonavým slovesem.
Nezimuje se hlavně proto, že většina lidí neumí správně nastavit podmínky a maličké želvičky jsou mnohem náchylnější k tomu to nezvládnout.. a o tom, že by chovatelé někomu něco vnucovali, nevím nic - lidé si kupují živou hračku pro děti a proto to tak dopadá..
A jasně, naše klimatické podmínky jsou naprosto srovnatelné s Itálií, Chorvatskem nebo severem Afriky, že?
napsal(a):
Děkuji učitelce Kometce
Znovu jse ptám, proč učíte když to neumíte????
napsal(a):
Nezimuje se hlavně proto, že většina lidí neumí správně nastavit podmínky a maličké želvičky jsou mnohem náchylnější k tomu to nezvládnout.. a o tom, že by chovatelé někomu něco vnucovali, nevím nic - lidé si kupují živou hračku pro děti a proto to tak dopadá..
A jasně, naše klimatické podmínky jsou naprosto srovnatelné s Itálií, Chorvatskem nebo severem Afriky, že?
ne naše podmínky nejsou srovnatelné s Itálií a Chorvatskem, Někdy je tam chladněji.

vlasta1
napsal(a):
ne naše podmínky nejsou srovnatelné s Itálií a Chorvatskem, Někdy je tam chladněji.
Vy jste zatím kromě štěkání a nějakých svých fabulací moc nepředvedl, pane profesore

napsal(a):
Asi jste chtěl(a) citovat někoho jiného. Já se do debaty o zimování želv nepouštím, protože to není můj obor.

vlasta1
napsal(a):
Děkuji učitelce Kometce
A já znovu odpovídám - protože to umím. Nebo jste nějaký (můj) zhrzený student?
A zase vám chybí čárka.

napsal(a):
Asi jste chtěl(a) citovat někoho jiného. Já se do debaty o zimování želv nepouštím, protože to není můj obor.
To mělo být jako vysvětlení, proč bych příspěvek vlasty1 moc neobdivoval..
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Tak z téhle diskuze tedy moc moudrá nejsem.
Je to jako všude jinde. První říkají, zimujte. Druzí říkají, pokud nechcete množit a vystavovat se riziku úhynu, raději nezimujte. A zase jedni, že chovat celoročně venku je dokonce nutnost a jiní, že raději ne. Tak co si z toho mám vybrat?
Můj spolužák, například, má doma želvu zelenavou. Nevím přesně, jak je stará, ale z toho, co mi říkal, tak zhruba do pěti let. Má ji celoročně doma v teráriu, krmí v podstatě jenom salátem, žádné pampelišky, nic. A nezimuje. Tak co mu mám říct? Takhle to asi správně není, že?

vlaštovička
napsal(a):
Je to jako všude jinde. První říkají, zimujte. Druzí říkají, pokud nechcete množit a vystavovat se riziku úhynu, raději nezimujte. A zase jedni, že chovat celoročně venku je dokonce nutnost a jiní, že raději ne. Tak co si z toho mám vybrat?
Můj spolužák, například, má doma želvu zelenavou. Nevím přesně, jak je stará, ale z toho, co mi říkal, tak zhruba do pěti let. Má ji celoročně doma v teráriu, krmí v podstatě jenom salátem, žádné pampelišky, nic. A nezimuje. Tak co mu mám říct? Takhle to asi správně není, že?
Ať si prostuduje příspěvky od Jiří5, skeeve nebo Pandinus. Těm věřím.
Asi jsem vám moc nepomohla, což?
pro vlaštovku
prostudujte si
http://www.zelvy.wbs.cz/Jak-zacitumisteni-a-chov.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Jak-a-cim-krmit.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potrava.html.
jinak
Základní potřeby želv :
1) dostatečná vlhkost (spaní ve 100% vlhkosti min 8hod)
2) správné teploty - výhřev cca35, chladný kout 20, na noc co největší pokles
3) správný poměr Ca/P v potravě
4) dostatek vitamínu A a D3,
A bude mít ze správné stravy a D3 z kvalitního UVB.
vlhkost lidé často podceňují a přitom je to zásadní otázka
nebudou-li spát ve vlhku, budou vysušené, žádná miska s vodou ani koupel to nenahradí
a je-li pravda info o "známém" tak jeho želva už tu dlouho nebude
chov venku (04 - 11měsíc) v prostorném výběhu je to nejlepší, co jim můžete poskytnout + zimování
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Lupusi, díky. Já nad tím jen tak přemýšlím a díky za rady, kdybych se náhodou někdy rozhodla chovat želvy.
K tomu spolužákovi. Je to sice jenom jeho věc a jeho želva, ale aby si ji zlikvidoval je myslím škoda, ne?

lupus4
napsal(a):
Je to sice jenom jeho věc a jeho želva
tak ať si to přečte a koná
neměli bychom jenom tak přihlížet k týrání zvířat, plazi mají tu smůlu, že trpí tiše, neřvou ,nemňoukaj, nekňučej ...
No, oni tiše trpí i koně nebo přežvýkavci. Jednou jedinkrát jsem slyšela bolestí bučet krávu, když z ní tahali násilím tele. Před mnoha lety. Kdy jsem nevěděla, co vím teď.
vlaštovička
napsal(a):
Evropské druhy želv je určitě potřeba zimovat, zimují tak i v přírodě, na některých místech kde jsou je v zimě také sníh a mráz i když je to klima mnohem mírnější než u nás. Na velké části lokalit však sníh není, ale je tam i v tomto případě chladno a proto se želvy ukládají k zimnímu spánku, napodzim s příchodem chladu se zahrabávají, v zimě by neměli moc potravy tak to řeší spánkem, je to přirozený cyklus. Čím menší želva tím je méně chladu odolná, tak pro klid zimujete želvy třeba tříleté. Nezimované a překrmováné želvy trpí deformací krunýře a díky rychlejšímu růstu také mohou mít poškozené vnitřní orgány. Želvy žijí v přírodě v drsných podmínkách, kde není celoročně hojnost potravy a stálá vysoká teplota, tak že určitě krmit méně a zimovat. Pokud chcete mít zimování pod kontrolou tak sežeňte starou lednici, nastavte tam 6 stupňů. Lednice má právě tu výhodu že je teplota stálá, drží se tam potřebná vlhkost a zvířata se lépe kontrolují. Mě teď spí želvy ve vlhkých smrkových hoblinách ve stodole, venku -8 a ve stodole okolo +4, k tomu silná vrstva hoblin která želvě zajistí ještě o něco tepleji, až přijdou mrazy stálejší tak půjdou do lednice
vlasta1
napsal(a):
děkuji. A jak to kolegové zkoušeli?
samozřejmě že ano, v přírodě také zimují několikaměsíční želvy, přežijí ty silné a zdravé, v chovu je to stejné, tím se dá základ na budoucí kvalitní chovnou skupinu zvířat. u maličkých je větší procento úhynu, než když se dá zimovat tříletá, která má ke všemu i mnohem větší hmotnost.
buteo

XXX.XXX.15.217
Myslím, že to bude právě nějak takhle. Řada lidí si koupí roztomilou želvičku, zanedbá (většinou z neznalosti) vhodné podmínky, a želvička uhyne. Nebo si koupá želvičku nemocnou, slabou, začervenou a tak podobně, včas to nepoznají, nebo jejich veterinář neumí léčit plazy, a želvička uhyne. No a ty zmiňované množírny určitě taky hrají roli. Želva není hračka, co se vyrábí na lince! Vím, že v přírodě je vysoká mortalita. Ale dělají ji i útoky predátorů, které v chovech eliminujeme. Krkavci, vrány, káňata, lišky, kuny - ti všichni si rádi dají želvičku! Ale určitě máte pravdu v tom, že chovatelé uměle udržují naživu mláďata vadná, s nízkou vitalitou, nebo s poruchou imunity, která by v přírodě zašla.
Děkuju všem za názory a zkušenosti! Bylo by zajímavé si popovídat osobně, třeba na nějakém setkání. Parta lidí, kteří mají co říct... To by bylo moc fajn. Člověk by se mohl leccos dovědět a poučit se!
Bylo by zajímavé si popovídat osobně, třeba na nějakém setkání. Parta lidí, kteří mají co říct... To by bylo moc fajn. Člověk by se mohl leccos dovědět a poučit se!
nejste-li daleko od Prahy, tak 4x ročně je setkání Klubu chov. želv v pražské zoo
vždy s nějakou zajímavou přednáškou, prezentací méně obvyklých druhů atd...atd...
letošní poslední byla 20.11.
https://www.facebook.com/klubchovateluzelv/
malá ukázka z želví zoo
https://www.zelvizoo.cz/?fbclid=IwAR3djh6bUXOxtnkpob1gzDeR1C15NXdP3FCLTTy0w5Iu_dNDqEXE7HiH_U8
Naším nejnovějším, třicátým prvním chovaným druhem suchozemských želv se staly mimořádně vzácné a zatím velmi málo prozkoumané želvičky Boulengerovy. Patří mezi tři nejmenší druhy. Většina odborníků je nikdy neviděla, mnozí o jejich existenci ani nevědí.
Ve volné přírodě jich, v jediné známé a utajované oblasti, žije jen velmi málo, mimo jižní Afriku pouhých 16! Přijďte se na ně podívat a poznejte jejich příběh.
Uvidíte u nás patrně největší druhovou kolekci suchozemských želv na světě. Možné jsou klasické i oblíbené, dvouhodinové V.I.P. prohlídky
vlasta1
napsal(a):
Děkuji učitelce Kometce
Trochu s křížkem po funuse, ptž do této sekce moc nechodím. Ale Vy tu, pane, kádrujete?!
Jak můžete probůh vědět, co "Kometa" umí, jak to umí, atd.?
Setkávám se s "Kometou" často na "Psech" a "Kočkách". A nezdá se mi, že by neuměla... Když si není něčím jistá, zeptá se. Tak, jako většina z nás...
buteo
napsal(a):
My máme 2 želvy pardálí a chovatelka prý nemá nouzi o majitele a to i přes jejich velikost. Těžko říct, jestli všechny tyto želvy pak mají vhodný domov i v dospělosti, ale neprodávala nám to zcela bez zájmu. 🤷 Každopádně já pracovala jako vedoucí ve zverimexu. Na "své" prodejně jsem se snažila, aby zvířata šla do vhodných domovů. Vždy jsem se ptala, do jakých podmínek zvíře jde a upozorňovala na jeho dlouhověkost a potřeby/limity teď i později. Totéž jsem kladla na srdce i ostatním prodejcům, ale když jsem jednala s hlavním vedením řetězce, tak pro ně bylo zvíře vyloženě jen další položka na prodej. Je to smutné. Na prodejně ve vedlejším městě třeba prodali žaka, kterého majitele vrátili po týdnu s tím, že je moc hlučný. To mi přišlo absolutně nepochopitelné, že ho vůbec prodali takovým lidem a vůbec o ničem je nepoučili. 😤 Sama jsem měla na prodejně amazoňanku a při mém odchodu mi to rvalo srdce, při pomyšlení, co s ní bude. Je mi z toho smutno někdy i teď, prý jí majitelka pak taky dala po pár měsících pryč. Já si jí bohužel tenkrát koupit nemohla, byla úžasná, ale i tak bych tím svět nespasila. 😔 Na světě je takových zvířat hrozně moc, je to byznys jako každý jiný, ztráty jsou povolené ... I pro spoustu "chovatelů" je to byznys. Setkala jsem se třeba s mladým párem, který plánoval chovat burunduky v kleci pro křečky, že jim to prý takto přímo chovatel na burze řekl, že jim takový prostor k žití stačí. 🙄
lupus4
napsal(a):
pro vlaštovku
prostudujte si
http://www.zelvy.wbs.cz/Jak-zacitumisteni-a-chov.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Jak-a-cim-krmit.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potrava.html.
jinak
Základní potřeby želv :
1) dostatečná vlhkost (spaní ve 100% vlhkosti min 8hod)
2) správné teploty - výhřev cca35, chladný kout 20, na noc co největší pokles
3) správný poměr Ca/P v potravě
4) dostatek vitamínu A a D3,
A bude mít ze správné stravy a D3 z kvalitního UVB.
vlhkost lidé často podceňují a přitom je to zásadní otázka
nebudou-li spát ve vlhku, budou vysušené, žádná miska s vodou ani koupel to nenahradí
a je-li pravda info o "známém" tak jeho želva už tu dlouho nebude
chov venku (04 - 11měsíc) v prostorném výběhu je to nejlepší, co jim můžete poskytnout + zimování
My máme třeba 2 želvy pardálí, stáří cca 2 roky. Rosíme, mají jednu půlku výhřevní s pískem a jednu vlhčenou stranu s rašelinou a oni už od začátku spí zahrabané v tom suchém písku. Jak jim to mám vysvětlit, že mají chodit spát do roští ve vlhké půlce? Nebo těmto želvám tedy sucho nevadí? Chovatelka nám chov popsala a říkala, že budou spát na té vlhké půlce, mají tam i takový domeček, materiál k zahrabání a nespali tam ani jednou, zavrtají se do písku a spí. 🤷
Cherie20
napsal(a):
My máme 2 želvy pardálí a chovatelka prý nemá nouzi o majitele a to i přes jejich velikost. Těžko říct, jestli všechny tyto želvy pak mají vhodný domov i v dospělosti, ale neprodávala nám to zcela bez zájmu. 🤷 Každopádně já pracovala jako vedoucí ve zverimexu. Na "své" prodejně jsem se snažila, aby zvířata šla do vhodných domovů. Vždy jsem se ptala, do jakých podmínek zvíře jde a upozorňovala na jeho dlouhověkost a potřeby/limity teď i později. Totéž jsem kladla na srdce i ostatním prodejcům, ale když jsem jednala s hlavním vedením řetězce, tak pro ně bylo zvíře vyloženě jen další položka na prodej. Je to smutné. Na prodejně ve vedlejším městě třeba prodali žaka, kterého majitele vrátili po týdnu s tím, že je moc hlučný. To mi přišlo absolutně nepochopitelné, že ho vůbec prodali takovým lidem a vůbec o ničem je nepoučili. 😤 Sama jsem měla na prodejně amazoňanku a při mém odchodu mi to rvalo srdce, při pomyšlení, co s ní bude. Je mi z toho smutno někdy i teď, prý jí majitelka pak taky dala po pár měsících pryč. Já si jí bohužel tenkrát koupit nemohla, byla úžasná, ale i tak bych tím svět nespasila. 😔 Na světě je takových zvířat hrozně moc, je to byznys jako každý jiný, ztráty jsou povolené ... I pro spoustu "chovatelů" je to byznys. Setkala jsem se třeba s mladým párem, který plánoval chovat burunduky v kleci pro křečky, že jim to prý takto přímo chovatel na burze řekl, že jim takový prostor k žití stačí. 🙄
Cherie20, opravdu nechci nijak zlobit ale popisujete a odsuzujete stejný postup jaký sama praktikujete u svých želv. Škoda.
Jiří5
napsal(a):
Cherie20, opravdu nechci nijak zlobit ale popisujete a odsuzujete stejný postup jaký sama praktikujete u svých želv. Škoda.
A v čem? Já se ráda přiučím. Ptám se jak je teda přimět trávit více času na té vlhké části. Nebo je mám vyhrabávat z písku a přesunovat? Já to i řešila s chovatelkou, ta nám poradila jim tam dát věci na zahrabání a oni o to zájem nemají. Raději se zahrabou ve volném prostoru do písku, tak budu ráda za nějaký typ. 😉
Ono se to má tak. Želvy vám zpravidla zůstanou v té části výběhu kde jim je momentálně nejlépe, obvykle se řídí příznivou teplotou. Nijak neřeší potřebnou noční vlhkost, nejsou na takové úvahy vybavené. A ani nemusí. V přírodě je noční zvýšení vlhkosti zcela přirozená záležitost ať už jsou želvy zaparkované kdekoli. Snižující se noční teploty způsobí že vzdušná vlhkost kondenzuje v podobě rosy nebo alespoň v podobě mlhy prostoupí i na ta skrytá místa. To znamená že v otevřené krajině s řídkým porostem se k ránu dočkáme vysoké vzdušné vlhkosti, klidně mezi 90-100% což už je ten kýžený rosný bod. Přes den, se stoupající teplotou se situace dramaticky mění .
Jak jistě víte želvy S.p. žijí převážně v takových otevřených lokalitách a proto nemusí řešit noční vlhkost, přijde sama. Naopak v teráriu se takového servisu nedočkají a zpravidla takový deficit končí špatně. Musíte jim v tom zkrátka pomoct.
Jiří5
napsal(a):
Ještě dodám že u různých druhů želv se podmínky liší ale jedno mají všechny druhy společné. Vyžadují prudký a dlouhotrvající noční nárůst vzdušné vlhkosti. Kdyby vám to přišlo divné zkuste si změřit ranní vlhkost na zahradě a v terku, uvidíte.
Můžu vám taky napsat dotaz? :)