Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.11.2022 15:07
H.ilda

XXX.XXX.204.206

Dobrý den, prosím o radu ohledně želvy zelenavé , můj letošní odchov. U jedné z nich jsem zpozorovala na plastronu světlé fleky, které tam před dvěma měsíci nebyly. Mám Testudo hermanni hermanni. Přijde mi to trochu jako zjizvení nebo jak to napsat. Jinak je normálně aktivní, potravu přijímá… Přikládám i foto, jak vypadala v září - na poslední fotografii.
Jedná se o nějakou nemoc nebo má něčeho nedostatek?
Děkuji za rady.

11.11.2022 18:18
vlasta1

XXX.XXX.14.21

Želvička krásně roste a vše je v pořádku. Má to tak být u všech a staráte se o ně dobře.

Nevím jakou máte technologii chovu, ale tuto želvičku bych v klidu zazimoval na 4 měsíce.

Trochu jsem zvědav, co nám řekne na foto Jiřin.

Jsem pln očekávání

12.11.2022 16:13
Dája6

XXX.XXX.236.240

vlasta1 napsal(a):
Želvička krásně roste a vše je v pořádku. Má to tak být u všech a staráte se o ně dobře.

Nevím jakou máte technologii chovu, ale tuto želvičku bych v klidu zazimoval na 4 měsíce.

Trochu jsem zvědav, co nám řekne na foto Jiřin.

Jsem pln očekávání

Dobrý den,
no já nevím jak na zazimování želvičky, ale není malá a mladá na zimování?
Já mám želvu co nezmiňuje a proto se o to nezajímám jen si pamatuji, že se psalo, že až třetím rokem se želvičky zimují. Pokud je to jinak tak se dopředu omlouvám.
Dája

12.11.2022 21:36
Jiří5

XXX.XXX.191.135

Dobrý den.
H.ilda, nikdy jsem se u tohoto druhu nesetkal s podobným problémem, proto nedokážu sdělit nic co by dávalo smysl.
Obvyklé to však rozhodně není. Připadá mě jako kdyby ztratila na flíčkách veškerý pigment. Pokud se zdá být plastron jinak v pořádku a nejde tedy o následky (zhojené jizvy) nekrózy tak prostě nevím. Navíc je taková možnost krajně nepravděpodobná vzhledem ke krátkému časovému úseku.
Na druhou stranu třeba u mladých T. graeca jsou podobné změny v kresbě plastronu běžné i u zcela zdravých jedinců, tam ale dochází většinou k změně tvaru kresby se současným vybarvováním dosud světlých míst. V každém případě doporučuji podrobnou fotodokumentaci probíhajících změn, zejména pokud není želvátko čipované. Jinak hrozí že budou mít úředníci co slavit.

Dája6
Pro každou Testudo z oblastí mediteránu je hibernace zcela přirozená a nedílná součást existence. To logicky platí i pro tohoroční mláďata. Chovatelská praxe však většinou první zimování pomíjí. Ne že by želva takový odpočinek nevydržela ale je to období kdy se zejména s mláďaty čile obchoduje což s hibernující želvičkou jaksi nelze. Také obavy a nezkušenost nových majitelů mají svůj podíl. Zda je to správné nebo není? Není ale je to nezbytné a želvátku to prvním rokem nijak výrazně neublíží, takže proč ne. Druhý a třetí rok absence se už dá považovat za hrubou chybu a neschopnost chovatele zajistit své želvě odpovídající podmínky k životu.

vlasta1.
Oceňuji že zmizelo to hřejivé slůvko z mého titulování. Buď jdete do sebe nebo je to snad zásah vyšší moci? Chcete-li být dokonalý zkuste ještě vylepšit jméno z toho možná krajového na Jiří5
a bude fajn. Hezký den.

13.11.2022 06:00
Dája6

XXX.XXX.236.240

Dobré ráno,
Jiří5 děkuji za vysvětlení, opravdu tohle co jsem napsala dost často slýchavám.
Zase a opět jsem se posunula.
Dája

13.11.2022 22:06
vlasta1

XXX.XXX.95.190

Jiřine, Vy když máte být potichu (třeba zde), tak děláte zmatky. Naproti tomu, kde by mohl být problém, tak křičíte na oponu jako túr.
Jste jako hádavá baba. Věřte tomu, že sem nepíšu rád a nechci se mi s Vámi hádat. Píšu jenom u velkých omylů.

Takže: tato želvička vypadá tak, jak vypadat má v tomto čase. Oproti jiné, co tu dala myslím Ulma a nejsou vidět přírůstky.

Udělejte si dvě okna na pc. Do jedné jsi dejte tuto fotku a do druhé foto druhé.

dlouho na ně koukejte abyste viděl, jak má želvička růst (např. do čtyřech, pěti let?) a jaké má přírůstky.

Připadá mě jako kdyby ztratila na flíčkách veškerý pigment. Pokud se zdá být plastron jinak v pořádku a nejde tedy o následky (zhojené jizvy) nekrózy tak prostě nevím. Navíc je taková možnost krajně nepravděpodobná vzhledem ke krátkému časovému úseku.
Na druhou stranu třeba u mladých T. graeca jsou podobné změny v kresbě plastronu běžné i u zcela zdravých jedinců, tam ale dochází většinou k změně tvaru kresby se současným vybarvováním dosud světlých míst.

Prosím o vysvětleni? A nebavme se o graece, Ale o všech testudech.
To co jse napsal, znamená ano nebo ne??
Opravdu nevím odpověď.
Ale zase pro opatrnost, želvu nevidíme a nemáme ji v ruce

Jak píšete výše myslím si také, že tyto změny jsou takříkajíc v normě. A i kdyby ne, tak bude zadavatelka mít doma nějak jinak zbarvenou raritu.

13.11.2022 23:00
Jiří5

XXX.XXX.178.64

Opakuji zejména pro vlastu1.
S podobnou změnou ve zbarvení plastronu jsem se dosud u Testudo hermanni hermanni nesetkal. Situaci proto nepovažuji za zcela standardní, aniž bych ovšem věděl co s tím, nebo co je toho příčinou. Tj. přesně tak jak jsem již uvedl. Jinak vlasto1 jestliže chcete diskutovat o všech "testudech" najednou, bez ohledu na konkrétní druh, tak na to si musíte najít jiného, sobě podobného odborníka. Možná se vám dohromady podaří vykoumat něco z čeho by mě vypadly oči. Já zatím takovou diskusi odmítám, páč mě to připadá jako míchat hrušky s jablky, případně opačně.
Váš neutuchající zájem o mou osobu mě dost unavuje, navíc z něj zcela nic nekouká, pokud je v tom tento problém. Věnujte se prosím napříště dotazu a svoji fantazii rozvíjejte k jeho zodpovězení, mě vynechte. Každý může sdělit svůj názor a tazatel si to přebere.

14.11.2022 05:09
Dája6

XXX.XXX.236.240

Dobrý den,
p. Jiří5 máte soukromou zprávu 🤫.
Dája

14.11.2022 07:06
Jiří5

XXX.XXX.178.64

Máte Dájo6 odpověď v SZ.

Pro vlasta1,
vaše rada s otvíráním oken je mě nanic. Mohu se kdykoliv podívat na různé věkové skupiny různých druhů naživo, mnohdy až do F3 generace. Vy k tomu potřebujete počítač? No to možná vysvětluje ty vaše domněnky.

Xxxy

14.11.2022 10:25
Xxxy

XXX.XXX.7.76

Vlasto, vy nejste blbec, vy jste naprostý idiot. Říkáte, že tady nepíšete rád, tak udělejte laskavost sobě i všem ostatním - už tady nepřispívejte. Plácáte naprosté nesmysly, hádáte se se zkušenými chovateli, začátečníky uvádíte v omyl a jen tu děláte zlou krev. Zmiste a všem bude lépe. Vaše příspěvky jsou tady naprosto zbytečné, resp. nežádoucí.

14.11.2022 23:56
Jiří5

XXX.XXX.178.64

Xxxy,
Také jsem míval takový "tah na bránu", škoda že už nemám. Jak se zdá funguje to, rozhodně tedy lépe než celý problém dokola okecávat.

15.11.2022 05:41
Dája6

XXX.XXX.237.152

Jiří5 napsal(a):
Xxxy,
Také jsem míval takový "tah na bránu", škoda že už nemám. Jak se zdá funguje to, rozhodně tedy lépe než celý problém dokola okecávat.

Dobrý den,
Jiří 5 maté od včerejška nepřečtenou SZ.
Děkuji Dája

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.11.2022 07:35
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dája6 napsal(a):
Dobrý den,
Jiří 5 maté od včerejška nepřečtenou SZ.
Děkuji Dája

I moji. Ale to není důležité.

Přidejte reakci

Přidat smajlík