Musí být suchozemská želva přes léto venku?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.12.2022 16:41
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli musí být suchozemská želva v létě venku?

2.12.2022 18:38
lupus4

XXX.XXX.205.61

nejčastěji chovaná testuda + A.h. , nejen v létě, ale i na jaře i na podzim

upřesněte druh

3.12.2022 11:56
Cherie20

XXX.XXX.93.248

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli musí být suchozemská želva v létě venku?

My máme želvy pardálí a letos jsme je nechávali celoročně v teráriu. Chovatelka nám říkala, že ven jen v těch nejteplejších měsících, jinak rozhodně v teráriu v teple. Ale neříkala to jako povinnost, aby chodili ven a i tak že to jsou jen max 3 měsíce. Prý potřebují dost teplo a zatím to jsou miminka. Jinak jim rosíme, dáváme trávu a po roce měníme zářivku, i když svítí. Máme pro ně ale terárium přes půl obýváku a i tak z něho do pár let prý utečou. Já hlavně chtěla druh, který se nemusí zimovat, velikost už nám nevadí, prostory máme, i zahradu. 🙂

3.12.2022 15:08
Jiří5

XXX.XXX.230.188

Pokud máte Cherie20 takové možnosti jaké popisujete, tak by to ještě chtělo přečíst si něco o lokalitách kde S.p. divoce žijí. U opravdu malých mláďat bych takové omezování pochopil ale u odrostlejších a dospělých jedinců nikoliv.

3.12.2022 18:18
Cherie20

XXX.XXX.93.248

Jiří5 napsal(a):
Pokud máte Cherie20 takové možnosti jaké popisujete, tak by to ještě chtělo přečíst si něco o lokalitách kde S.p. divoce žijí. U opravdu malých mláďat bych takové omezování pochopil ale u odrostlejších a dospělých jedinců nikoliv.

Dovezli jsme si je loni v létě a to byli pár měsíční. Letos jsme se ještě báli, že bychom je těžko hledali, kdyby se náhodou nějak dostali ven z výběhu. Příští rok jim už chceme výběh zbudovat. Máme na půlce zahrady vysetou luční směs přímo pro účely želv. My jsme třeba za letošní rok zjistili, že nám na pozemku bydlí kuna a že nám sem litá lovit dravec, který nám zabil kohouta. Navíc se povedlo sousedovic psovi prokousat plot, takže nám chodil na pozemek a ten by byl s želvami rychle hotový, takže je více než dobře, že letošní rok ještě strávili v teráriu ... Do příštího roku aspoň víme, na co všechno si dát pozor při budování výběhu a zároveň už budou větší.

3.12.2022 19:13
Jiří5

XXX.XXX.230.48

To je Cherie20 moc dobře že máte takový plán.
Držím palce ať se podaří ke spokojenosti vás i želv.

4.12.2022 13:26
lupus4

XXX.XXX.205.61

přesto bych je na noc sám zahrábnul do mokrého a sama uvidíte ráno krásně
"nacucané" želvátka, proces pyramidování je bohužel nevratný, ale dá se vhodnými podmínkami (stravou, vlhkostí) alespoň zastavit...
můžete dát fota ?
ono "udělat" hladkou pardálku je docela kumšt a zdaleka ne každému se to podaří

4.12.2022 15:06
Cherie20

XXX.XXX.93.248

lupus4 napsal(a):
"nacucané" želvátka, proces pyramidování je bohužel nevratný, ale dá se vhodnými podmínkami (stravou, vlhkostí) alespoň zastavit...
můžete dát fota ?

Já jim zkusím natáhnout světlo na tu druhou část s hlínou a uvidíme, jestli je to třeba nepřesvědčí, aby chodili spát tam, s tím, že na noc jim to pořádně narosíme. Já už mám delší dobu v plánu koupit to automatické rosení. K smrti mě to nebaví pořád lítat s rozprašovačem. 🙈 Oni většinu času tráví na písku pod světlem a pak se vlastně jen posunou o 10cm vedle a tam se zahrabou a spí. Kdyžtak prohodit substrát jako plán B, pokud přesunutí světla nezabere. Jedna už právě krunýř má dost vystouplý. Já tenkrát i posílala fotku chovatelce a ptala se na to i nedávno, když jsme si u nich brali substrát a ona říkala, že je to zkrátka tím, že tolik žere a rychle roste. Její manžel se teda o vlhkosti taky zmiňoval. Rosíme od té doby víc, ale celkem zbytečně, když tam se jdou jen nažrat a napít ... Druhá je ještě hladká hezky. Jsou to sourozenci a ta co není hladká už je víc jak 2x taková. 🙄 Váhově má ta menší 135g a druhá 357g. Když je krmím míň, tak na tu menší se v podstatě nedostane, všechno jí to sežere ta větší. 🤷

4.12.2022 15:16
Cherie20

XXX.XXX.93.248

lupus4 napsal(a):
můžete dát fota ?

Takto mají terárium. Písek, přechod, rašelina a přístřešek s možností zahrabání. Terárium mají víc jak metr a půl a 70cm na šířku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík