Mika_off_horse5

XXX.XXX.213.201
Ahojte. Mám dotazy ohledně karantény mláďat gekončíků nočních. Teprve se chci dozvědět víc informací než si pořídím svého prvního gekončíka. 1) když si pořizujeme třeba 3
samičky..... má mít každá svůj
karanténní box nebo je mužem dát
spolu
2) Jakou barvu a konzistenci by měl
být gekončíkuv trus a jaká barva je
špatně
3) V karentennim boxu nemusí být zdroj tepla nebo ano? Jakou teplotu by měl mít
pokoj v kterým je umístěn
4) Četla jsem že karanténa by měla trvat cca 1-3 měsíců minimálně. S jakou dobou máte nelepší zkušenost.
Děkuji moc a pěkný den
Zdravím.
Pokud jsou zvířata od jednoho chovatele, který je má pospolu, samozřejmě nemá moc smysl jednotlivá zvířata oddělovat, co by mělo jedno, to mají stejně nejspíš všechna.
Karanténu osobně moc neřeším v případě pořizování odchovů, třebas X-té generace od solidních chovatelů, kde před koupí i vidím a ohodnotím si úroveň jejich chovu a zdraví chovanců. Zároveň mám velmi jednoduše řešená všechna svoje terária, ve kterých je vždy snadná kontrola a čistitelnost. Chovám prakticky výlučně ještěrkovité plazy.
Karanténa se řeší se primárně u zvířat neznámého původu, hlavně u importovaných zvířat. A tuplem v případě, že už máte i vlastní zajetý chov, do kterého byste si mohla něco zatáhnout.
Podmínky (osvětlení, tepelný zdroj...) jsou v karanténním teráriu úplně stejné, jako ve finálním. Jediný rozdíl je ve vybavení, které musí být zcela jednoduché, např. holá plastová či skleněná nádrž s víkem, krytá na dně jen měněným novinovým papírem a omyvatelný plastový úkryt - prostě vše musí být jednoduše kontrolovatelné, čistitelné a dezinfikovatelné.
Délka karantény...jak říkám, kdybych kupoval odchov od solidního chovatele, kde vidím, že chovná skupina i mláďata prospívají a těší se dobrému zdraví, bych ji asi neřešil vůbec, zvláště pokud nemám ani žádná stávající zvířata, která by od nich mohla teoreticky něco chytnout.
Jinak bych karanténu zrušil hned po prvním negativním (tj. že nic nenalezeno) koprologickém vyšetření (rozbor bobků u veterináře, především na vyloučení červíků či kokcidiózy) a v případě, že se zvířata zdají viditelně v pořádku a prospívají.
Koukám, že na bobky gekončíků je dokonce i stránka s popisem a fotkama https://reptilecraze.com/leopard-gecko-poop-guide/
pokud nevládnete angličtinou, použít třebas online překladač google.