Dobrý den, mám dotaz, jestli někdo neví, jaký druh ještěra je podobný naší ještěrce obecné či zelené a lze ji legálně chovat. Líbí se mi naše české, ale samozřejmě vím, že je chráněna a nemám v úmyslu ji nikde chytat. A proto bych chtěl chovat nějaký druh, který jí je podobný a je legální ji chovat
Zdravím. Blízcí jí jsou samozřejmě další zástupci stejného rodu - Lacerta. V Čechách se dají sehnat odchovy L. strigata (i je obdobné velikosti jako ještěrka obecná), dále pak třeba L. bilineata (velmi příbuzná a podobná naší ještěrce zelené), a i větší L. trilineata z jižní Evropy, občas i další druhy. Celkově však pravé ještěrky nejsou v chovech tak běžné a nabízené.
Jinak jako kluk a náctiletý jsem samozřejmě také začínal s přes jaro a léto nachytanými ještěrkami obecnými, a s podzimem je pouštěl. S jedním ročním subadult samcem, kterého jsem takto měl doma několik měsíců, jsem se pak u nás na zahradě (přirozený biotop místní populace) občasně setkával asi do jeho šesti let věku.
Relativně snadno sehnatelné jsou ještěrky rodu Timon. Druhy má rod tak střední velikosti, až po opravdu velké. Největší z nich, T. lepidus a T. nevadensis, se pak pohybují v dospělosti kolem čtvrt - půl kila.
Dále se dají sehnat i ještěrky rodu Podarcis (naše ještěrka zední sem také patří). Dále z jižní Evropy třebas populární P. siculus či P. peloponesiacus, které jsou zároveň z největších z rodu - velikostí se velcí jedinci cca rovnají naší ještěrce obecné. Jinak jsou to ještěrky spíše malé.
Výše uvedené jsem buď v minulosti sám choval, nebo s nimi měl blízkou zkušenost. Časem jsem však přešel na pro mě povahově zajímavější, i celkově v chovu do mých podmínek méně náročné, ještěrky Omanosaura jayakari, a zatím dva druhy rodu Gallotia. Tady jsou např. pár týdnů stará mláďata Omanosaur: https://www.youtube.com/watch?v=tgNvfHWB7kA&ab_channel=davidblazek