Eliška.D.

XXX.XXX.196.239
Dobrý den, mohl by mi někdo poradit? Dovezli mi agamu vousatou, má asi 10-15 cm a už jí chyběl kousek ocasu, je dost nevybarvená a na zadní noze má zakrnělé dva prsty, mezi nimi ten nejdelší. Jak nebo čím bych jí mohla pomoci v regeneraci a zkvalitnění jejího života a ujistit se že nepojde? Také mám problém že druhá větší agama jí v terárku utlačuje a tak je v době krmení odděluji. Děkuji za odpovědi.
Vavy

XXX.XXX.237.186
Tak to vyzera ze je od niekoho kto len mnozi odkial si ju kupovala?
Mozes to povedat tomu od koho si ju kupila? Nemyslim si ze nieco pomoze.
Mozes jej davat vit doplnky a aj vsetky potrebne mineraly ale neviem ako z tohto zvieratka… nemyslim ze bude to co si chcela
Je mozne ju reklamovat?
Hovorila si o tom s predajcom?
Treba to riesit s nim.
Lebo toto nie je zvieratko ktore si chcela vsak? Chcela si zdravu agamku.
Eliška.D.

XXX.XXX.96.65
Děkuji za doporučení pokusím se to s ním vyřešit
Eliška.D.
napsal(a):
Děkuji za doporučení pokusím se to s ním vyřešit
Dobrý den,
Promiňte ale ani konzultace s prodejcem nevyřeší vaší neznalost.
Raději napište alespoň základní údaje aby bylo možné stávající situaci řešit, když už se ptáte. Nějaká ta fotka by také neškodila.
1/ chybějící prsty a ocásek je následek úrazu nebo vrozená vada? Obvykle se pozná z fotky.
V žádném případě ovšem k regeneraci nedojde. V případě zranění pouze ke zhojení.
2/ jak velká je větší agama, jaký je rozdíl ve vzájemné velikosti? Stačí oddělit zvířata na pár měsíců než se velikost přibližně srovná.
Dát 15 cm mládě do terka k zabydlené velké agamě obvykle končí spokojeností a plným žaludkem té větší. To je něco zcela jiného než mít agamy společně v terku od mládí.
3/ současné nevýrazné zbarvení agamy není nejspíš způsobené nedostatkem vitamínů atd. ale stresem a snahou být co možná nejnenápadnější. Možná také nevhodným UV spektrem, případně teplotou.
4/ Vždy je lepší krmit kvalitní potravou ve správném složení v součinnosti se správným osvětlením ( UVB, UVA, intenzita) než používat berličky ve formě "zázračných" vitamínových kapiček. Ty mají opodstatnění pouze v případě prokazatelného deficitu. Ten se však v případě dodržení výše uvedeného nekoná. Navíc nezkušeným odhadem lze napáchat víc škody než užitku.
5/ velikost terka?
Zhruba vše. Vím že mám dost radikální názor na chov ale pokud opravdu chcete, jak uvádíte, zkvalitnit život agamy a zajistit její přežití tak by bylo dobré si alespoň část vzít k srdci.
Eliška.D.

XXX.XXX.96.65
Jiří5
napsal(a):
Dobrý den,
Promiňte ale ani konzultace s prodejcem nevyřeší vaší neznalost.
Raději napište alespoň základní údaje aby bylo možné stávající situaci řešit, když už se ptáte. Nějaká ta fotka by také neškodila.
1/ chybějící prsty a ocásek je následek úrazu nebo vrozená vada? Obvykle se pozná z fotky.
V žádném případě ovšem k regeneraci nedojde. V případě zranění pouze ke zhojení.
2/ jak velká je větší agama, jaký je rozdíl ve vzájemné velikosti? Stačí oddělit zvířata na pár měsíců než se velikost přibližně srovná.
Dát 15 cm mládě do terka k zabydlené velké agamě obvykle končí spokojeností a plným žaludkem té větší. To je něco zcela jiného než mít agamy společně v terku od mládí.
3/ současné nevýrazné zbarvení agamy není nejspíš způsobené nedostatkem vitamínů atd. ale stresem a snahou být co možná nejnenápadnější. Možná také nevhodným UV spektrem, případně teplotou.
4/ Vždy je lepší krmit kvalitní potravou ve správném složení v součinnosti se správným osvětlením ( UVB, UVA, intenzita) než používat berličky ve formě "zázračných" vitamínových kapiček. Ty mají opodstatnění pouze v případě prokazatelného deficitu. Ten se však v případě dodržení výše uvedeného nekoná. Navíc nezkušeným odhadem lze napáchat víc škody než užitku.
5/ velikost terka?
Zhruba vše. Vím že mám dost radikální názor na chov ale pokud opravdu chcete, jak uvádíte, zkvalitnit život agamy a zajistit její přežití tak by bylo dobré si alespoň část vzít k srdci.
Děkuji za rady, vážím si toho a už jsem provedla změny. Podařilo se mi jí zařídit vlastní terárium o velikosti 1,5m na metr a dostává stravu obohacovanou o vitamíny. Daří se jí mnohem lépe a začíná se konečně svlékat.
Eliška.D.
napsal(a):
Děkuji za rady, vážím si toho a už jsem provedla změny. Podařilo se mi jí zařídit vlastní terárium o velikosti 1,5m na metr a dostává stravu obohacovanou o vitamíny. Daří se jí mnohem lépe a začíná se konečně svlékat.
Tak to jste udělala moc dobře. Kdyby se ještě povedlo instalovat do nového terka kvalitní osvětlení, vytvořit teplotní zóny a poskytnout krmení splňující potřeby agamy, vyhnete se i těm vitamínům. Stačil by Ca a nebo ještě lépe drcené vaječné skořápky.
To by potom byl chov bez starostí a k obecné spokojenosti zúčastněných.
Jen upozornění. Při současné velikosti agamy v tak velkém terku by mohl nastat problém při krmení. Agamka nemusí nutně ulovit vše co dostane a nějaký ten cvrček by mohl zůstat v terku. Nechte proto volně na substrátu třeba kousek jablíčka, zejména na noc. Oni hladoví cvrčci dokáží v terku divy, zejména když je agamka ještě maličká, mohli by jí ublížit. Jablko cvrčky dostatečně zabaví.