Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Plavinmoashv

28.2.2023 13:45
Plavinmoashv

XXX.XXX.253.188

Dobrý den,

od prosince mám duhovce jednobarevného. Doteď žral v pohodě co 14 dní jednu větší myš, občas i dvě za sebou. Je zvyklý od předchozího majitele na živé, v tom pokračuji. Poslední krmení, 30.1., jednu myš zabil a sežral, druhou jen zabil a nechal být, ani po několika hodinách se k ni nevrátil. Bylo mi doporučeno mu vynechat jedno krmení.
Teď se ho teda snažím opět nakrmit, tím že myš držím před jeho tunelem a čekám než vyleze, pak myš pouštím a had si poradí sám. Jenže teď to bude už čtvrtá noc, co o půlnoci stojím před jeho teráriem s myší a had ji kompletně ignoruje, vůbec z tunelu neleze ven.

Mám začít zkoušet jiné metody? (myš zabít a nechat ji s hadem přes noc v kýblu/myš zabít a otevřít ji hlavu až na mozek atd.). Snažila jsem se zjistit jestli třeba nemá pářící sezónu a tak ho prostě nezajímá žrát, jenže na internetu zrovna o tomhle specifickém druhu hada a jeho páření jsem skoro nic nenašla.

Oproti mým ostatním hadům, kde je krmení jednoduché, tak s duhovcem je to horší protože tráví celé dny v hlíně a jen občas vidím, když vyleze, na ruce jej beru jen na konci měsíce na vážení, jinak si celý měsíc dělá co chce v jeho hlíně.

Za jeho měsíční hladovku zhubl 2 g (v lednu vážil 419 g, teď váží 417 g), jinak je vitální, nezdá se nemocný a taky se nezdá, že by se chtěl svlékat.

Předem děkuji za rady.

1.3.2023 21:58
trojAAAcko

XXX.XXX.110.193

Dobrý den,

jako první bych určitě překontroloval podmínky v terárku (teplota, vlhkost,…) jestli nenastala nějaká změna. Za mě buď je před svlekem (nemusí to být znát třeba podle očí, třeba mé atherisky přestanou žrát klidně 1-2 týdny před tím než vůbec dokážu poznat podle očí, že budou mít svlek) anebo si naordinují hladovku. Co vím, tak bych řekl, že třeba u krajt a hroznýšovců je to až běžné a je možné, že si jednu hladovku dal.

Zatím bych ještě tolik nestresoval. Hadi jsou přece jenom uzpůsobeni na hladovění a neměli by se překrmovat. Tudíž měsíc hladovění i u menších hadů není na škodu a občas sám jim dám hladovku. Neřekl bych, že nežere kvůli tomu, že se chce pářit. Většina druhů hadů (za mě snad každý druh) by se měl zazimovat a až pak se páří (některé se musí zazimovat přestože pářit nebudete). Což může být důvod proč nechce žrát - nebyl zazimovaný. Nevím jak je to u Duhovce, jestli vyžaduje zazimování nebo ne.

Na závěr určitě doporučím - zkontrolovat podmínky v terárku jestli nevznikla změna, třeba i udělat menší vyčištění, zkusit si zjistit jestli nevyžaduje každoročné zazimování a zatím bych ještě 1-2 týdne neřešil a průběžně ještě zkoušel třeba i nakrmit. Taky je i důležité jaký má třeba i noční pokles teploty, pokud nebude dostatečně nízký, může to mít taky vliv. Nevím jestli si třeba netopíte na noc. Každopádně kdyby se nic nezměnilo a všechno by i tak bylo v pořádku, určitě nikdy není na škodu navštívit veterináře, třeba Vám poradí ještě něco co jsem mohl opomenout.

Jinak přeji hodně štěstí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík