KristýnaeM

XXX.XXX.25.217
Hezký den, dcera má 2roky 2 samičky gekončíků nočních, zdravotní problémy žádné nebyly.
Minulý týden v pátek jsme si všimli, že jedna gekončice tráví hodně času v kokose, kdy jí koukal ven pouze ocas, který se jakoby křečovitě kmital. Nevylezla ani na krmení.
V neděli jsem viděla, že se pohybuje opravdu divným způsobem, kdy zadní nohy tahá ochable za sebou. 2x jsem viděla neco jako křeč, kdy gekončice napnutí tělo a otevřela tlamičku, načež se ochable položila do písku.
Volala jsem na veterinu, tam nás odmítli, v zoo nám nabídli konzultaci příští týden.
Dcera zjistila, že gekončice má částečně zadní nohy nepohyblivé. Nežere, odlišuje si vodu, když ji dcera potře na čumák. Na dotek reaguje. Během dne se pohybuje v ramci svých možností po teráriu, často zvedá hlavu a v této pozici i spí (opřena o sklo nebo kořen). Hodně spí, během tohoto týdne se jí začal ztenšovat ocas. Máte typ na veterináře v Plzni a okolí, který rozumí ještěrkám? Případně máte zkušenost, o jaký zdravotní problém se může jednat? Obávám se, že to může být začátek konce. Děkuji Kristýna
KristýnaeM

XXX.XXX.110.25
Dobrý den, díky za typ, tohoto veterináře jsme si nakonec vyhledali také, v pátek jsme u něj byli.
Gekončice se nám totálně odvápnil, takže z ní pan doktor mimojiné doslova "vymáčkl" trus, dostali jsme injekci a podáváme každý den 2kapky kalcia. Za týden jdeme na kontrolu. Doufáme, že nám gekončice "ztvrdne", jak to pojmenoval pan doktor, a že nezjistí v trusu bakterie.
Rozhodně tohoto veterináře doporučuji, má profesionální přístup, citlivé zacházení se zvířetem, srozumitelné předávání informací (byla jsem s dcerou).
Četla jsem tady na ifauně několik dotazů s podobnými obtížemi u gekončíků.
Pokud gekončík přestane používat končetiny, pravděpodobně to je kvůli odvápnění. S tím mohou souviset i potíže s vylučováním. Určitě to nepodcenit a veterináře navštívit.
Držte nám palce.
K.