Mládě želvy zelenavé stále hrabe nebo spí

Želva zelenavá
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.5.2023 11:22
Petrunk.aa

XXX.XXX.18.5

Dobrý den,
asi dva měsíce zpátky jsem si koupila želvičku zelenavou od chovatele.
Nyní je v teráriu 90x50x40, má tam v jednom rohu výhřevnou žárovku (Repti Planet daylight Neodymium 50W) tu má cca 15cm nad kamenem položeným pod žárovkou, pod ní je teplo 32-34°C, v nejvzdálenější rohu má 23-25 °C, v noci padne teplota v terarku na teplotu bytu... Cca 19°C.
Terárium má také UVB Žárovku (Reptiplanet UVB 15.0extra strong), která je cca 10cm nad substrátem a zářivku(20W). Svítím jí 6:30-12:00 a 13:00-19:00
Terárium má na pulce terarijní substrát, který pravidelně vlhčím a na půlce nasekaná dřevíčka. Má v teráriu také zasazený zelenec, je zasazený v terarijním substrátu (želva si ho vůbec nevšímá, ani jednou do něj nekousla) je tam jen aby čistil ovzduší.
Také má bazének v rohu (vodu vyměňuji každý druhý den, pořádně nádobu umyju pod tekoucí vodou, stejně tak oblázky,které tam pak vrátím a naliju tam novou čistou vodu), ve kterém jsou větší oblázky(dostatečně velké aby je nemohla sníst) také tam má boudičku (na vlhčené substrátu) a kameny, malý talířek na který pokládám jídlo. Většinou ji krmím pampeliskou, jitrocelem, obojí ze zahrádky, listy z ředkviček, občas ji ukrojim tenký plátek mrkve, okurky ředkvičky nebo Košťál z brokolice (vše řádně umyji před tím než jí to dám). Také jí na to jednou za dva dny nastrouhám sepiovou kost, druhá sépiová leží stále v teráriu. Dvakrát do týdne jí také jídlo popráším vitamíny, které mi dal chovatel (roboran pro plazy a obojživelníkyy prášková forma, davkuji to dle návodu na lavičce)
Želvička je lihnuta v září 2022, nyní její krunýř má průměr 7cm a váží 53g.
Terárium je ze tří stran obložené kartonem aby želva neviděla ven
.
A teď už s dotazem :
Tak poslední týden želva většinu dne prosí, záležet si do domečku okolo poledne a vstává až ráno, když se jí rozsvítí žárovky. Když zrovna nespí tak ji také moc nevidíme, jelikož se snaží prohra ať dnem terária.
Přijde mi, že žere pořád podobně, bobek udělá tak jednou za dva - tři dny, jednou za týden ji koupu ve vodě, která má teplotu cca 26-29°C při koupání se vždy vyprázdní.
Po bytě je nepouštíme. Je jen v teráriu, nebo chvíli v lavoru při koupání.
Ven jsme ji ještě nedala, jelikož jsou stále venku mrazíky, mám v plánu ji přes léto dát do venkovního výběhu na zahradě.
Můj dotaz tedy zní, zda je vše v pořádku když tolik spí a je stále "pod zemí" a snaží se někam prohrabat, nebo bych měla vyhledat. Veterináře aby se na ni podíval.
Když hrabe tak obvykle není vůbec vidět, jen slyším jak drápky škrábají o sklo.

4.5.2023 14:07
Jiří5

XXX.XXX.230.244

Dobrý den,
ne takové chování není v pořádku. Takto se obvykle chovají želvy které se snaží uniknout z prostředí které jim nevyhovuje. Tím mám na mysli zejména to neustálé hrabání. Ačkoliv se podle vašeho popisu zdá že teploty jsou v pořádku, připadá mě že nejpravděpodobnější bude příliš vysoká teplota v terku, zejména v odpoledních hodinách. Proto se ptám, teploty měříte průběžně během dne nebo jen chvíli po rozsvícení?
Také se vás zeptám.
1/ proč používáte k vyhřívání žárovku která se hodí spíš na doplnění spektra.
2/ proč dřevěné kousky (dřevěné chipsy?) jako substrát.
3/ jaký konkrétně máte "terarijní substrát".
4/ proč sépiová kost ? Jako zdroj vápníku to nefunguje pro nevyvážený poměr ostatních prvků.
5/ proč má voda na koupání tak nepřirozeně vysokou teplotu?

6.5.2023 20:10
Petrunk.aa

XXX.XXX.115.170

Nejdříve děkuji moc za poznatky,

1) ohledně žárovky, ptala jsem se chovatele od kterého jsem si želvičku kupovala. Ten mi řekl, že žárovka, na které je želva na obalu tak želvám neškodí, a když jsem byla ve zverimexu, tak mi paní, se kterou jsem se bavila(prodavačka) doporučila tuhle, že jí má u svých suchozemských želv zelenavých už několik let a že tuto žárovku konzultovala s veterinářem a i dle něho želvám zelenavým vyhovuje. Pokud máte jiný názor, tak se jistě ráda poučím aby se želvička měla co nejlépe v co nejlepších podmínkách.
2) proč dřevěné kousky...když jsem byla malá tak jsme chovaly suchozemskou želvu žlutohnědou se sestrou a celou dobu co si pamatuji tak jsme jí jako substrát dávali právě dřevěná nasekaná dřevíčka. Když jsem se opět ptala chovatele i ve zverimexu, kde jsem substrát i dřevíčka kupovala tak mi řekli, ať vyzkouším, co se té mé želvičce bude více líbit a až budu měnit celý substrát za nový, tak ať jí dám už jen ten, co jí bude více vyhovovat
3) "Terarijní substrát, vhodné jako stelivo pro terarijní zvířata - směs lignocelu a písku - podestýlka na dno terárií - ověřené dlouholetou praxí - udržuje příznivé mikroklima - 100% přírodní materiál - poskytuje zvířatům přirozené prostředí - po použití vhodné ke kompostování", "návod na použití: nasypte cca 3-5 cm na dno terária a rozprostřete. Doporučujeme výměnu každé tři měsíce" Výrobce Robimaus s.r.o.
4)sepiová kost proto, že to radí snad všude, v knížce, kterou mi doporučil chovatel (abeceda teraristy: želva zelenavá od Nataši Velenské), a na skoro všech diskuzích o želvách,
5) vodu na koupání dávám cca v rozmezí stupňů, odkud zrovna želvičku beru na koupání. Když je zrovna pod výhřevnou žárovkou, tak je voda na koupání teplejší, a když je zrovna v chladnějších rohu, tak je voda na koupání chladnější, Před koupáním držím lihový teploměr cca 5 minut v blízkosti želvy, abych zjistila, kolik je stupňů v jejím okolí a teplotu vody dle toho přizpůsobím.

Ohledně měření teploty v teráriu, měřím ji minimálně půl hodiny poté, co se žárovka rozsvítí ve výšce nad substrátem, kde se želva pohybuje. Teplotu měřím několikrát za den. Její terárko je u okna orientovaného na sever, takže k ní do terárka ani nesvítí slunko, aby se z něj nestal skleník a želvičku jsme omylem neuvařila.

Jen abych aktualizovala situaci, tak želvička měla hrabavou a spací asi jen dva dny, ale začínajícího chovatele, jako jsem já, to vyděsí, tak jsem hned googlila a hledala co je špatně . Od té doby už zase chodí okolo terária své kolečka (spíše obdélníky), pravidelně každý druhý den "bobkuje", pěkně papá a naučila se pít z mističky, takže už vodu měním každé ráno než vstane, aby měla na den vždy čerstvou. Spí v domečku z větví, většinou se zahrabe už jen z půlky, asi aby byla v mokřejším na noc. Většinu dne pozoruje co se okolo ní děje a minimálně když jsem s ní v místnosti, tak se z terária už nesnaží dostat.

7.5.2023 17:59
Jiří5

XXX.XXX.230.244

Zdá se tedy že se želvátko co se týká chování srovnalo, což je dobře. Vzhledem k vašemu plánu umístit co nejdříve želvu do venkovního výběhu nemá moc smysl něco měnit a upravovat. Takový záměr je asi tak to nejlepší co pro svou želvu můžete udělat. Vypíšu vám tedy stručně pár doporučení.
1/ vybírejte si pečlivě internetové želví diskuse. Obvykle jde o pár nadšených majitelů jedné či dvou - tří želviček kteří již po krátké době chovu mají pocit že musí své zkušenosti šířit do světa protože své želvy udrželi při životě celý rok či dva. To že jim vyrůstají želvy s pyramidujícím karapaxem a i jinak zdravotně postižené dosud nevědí.
2/ místo sépiové kosti podávejte jako zdroj vápníku raději vaječné skořápky. Ono využití vápníku z potravy není až tak samozřejmé a záleží na mnoha okolnostech.
3/ více než obavy z pozření kamínků bych se obával dřevěných chipsů a lignocelu. Mimo jiné kamínky přiměřené velikosti želvy spontánně přijímají.
4/ teplota vody na koupání stačí taková jakou má odstátá voda na zalévání květin.
5/ osvětlení+ topení nemá cenu rozebírat, když už půjde želva ven. Ideální to ale opravdu nemáte ať už je na krabičkách namalováno co chce.
6/ mističkou vody si akorát přiděláváte práci, pro želvu žádný význam nemá na rozdíl od týdenního koupání a zejména nezbytné možnosti trávit noc ve vlhkém prostředí.
Fotky vynechám protože v jiných podobných vláknech už jsou.

7.5.2023 18:57
lupus4

XXX.XXX.205.61

Vzhledem k vašemu plánu umístit co nejdříve želvu do venkovního výběhu nemá moc smysl něco měnit a upravovat. Takový záměr je asi tak to nejlepší co pro svou želvu můžete udělat.

hlavně ji tam nechte do podzimu a nepřenášejte "na noc" domů ...
vhodná "bouda" bez dna a možnost stínu je doufám samozřejmostí...
dejte fota želvy i chystaného výběhu

7.5.2023 19:17
vlasta1

XXX.XXX.7.78

Petrunk.aa napsal(a):
Dobrý den,
asi dva měsíce zpátky jsem si koupila želvičku zelenavou od chovatele.
Nyní je v teráriu 90x50x40, má tam v jednom rohu výhřevnou žárovku (Repti Planet daylight Neodymium 50W) tu má cca 15cm nad kamenem položeným pod žárovkou, pod ní je teplo 32-34°C, v nejvzdálenější rohu má 23-25 °C, v noci padne teplota v terarku na teplotu bytu... Cca 19°C.
Terárium má také UVB Žárovku (Reptiplanet UVB 15.0extra strong), která je cca 10cm nad substrátem a zářivku(20W). Svítím jí 6:30-12:00 a 13:00-19:00
Terárium má na pulce terarijní substrát, který pravidelně vlhčím a na půlce nasekaná dřevíčka. Má v teráriu také zasazený zelenec, je zasazený v terarijním substrátu (želva si ho vůbec nevšímá, ani jednou do něj nekousla) je tam jen aby čistil ovzduší.
Také má bazének v rohu (vodu vyměňuji každý druhý den, pořádně nádobu umyju pod tekoucí vodou, stejně tak oblázky,které tam pak vrátím a naliju tam novou čistou vodu), ve kterém jsou větší oblázky(dostatečně velké aby je nemohla sníst) také tam má boudičku (na vlhčené substrátu) a kameny, malý talířek na který pokládám jídlo. Většinou ji krmím pampeliskou, jitrocelem, obojí ze zahrádky, listy z ředkviček, občas ji ukrojim tenký plátek mrkve, okurky ředkvičky nebo Košťál z brokolice (vše řádně umyji před tím než jí to dám). Také jí na to jednou za dva dny nastrouhám sepiovou kost, druhá sépiová leží stále v teráriu. Dvakrát do týdne jí také jídlo popráším vitamíny, které mi dal chovatel (roboran pro plazy a obojživelníkyy prášková forma, davkuji to dle návodu na lavičce)
Želvička je lihnuta v září 2022, nyní její krunýř má průměr 7cm a váží 53g.
Terárium je ze tří stran obložené kartonem aby želva neviděla ven
.
A teď už s dotazem :
Tak poslední týden želva většinu dne prosí, záležet si do domečku okolo poledne a vstává až ráno, když se jí rozsvítí žárovky. Když zrovna nespí tak ji také moc nevidíme, jelikož se snaží prohra ať dnem terária.
Přijde mi, že žere pořád podobně, bobek udělá tak jednou za dva - tři dny, jednou za týden ji koupu ve vodě, která má teplotu cca 26-29°C při koupání se vždy vyprázdní.
Po bytě je nepouštíme. Je jen v teráriu, nebo chvíli v lavoru při koupání.
Ven jsme ji ještě nedala, jelikož jsou stále venku mrazíky, mám v plánu ji přes léto dát do venkovního výběhu na zahradě.
Můj dotaz tedy zní, zda je vše v pořádku když tolik spí a je stále "pod zemí" a snaží se někam prohrabat, nebo bych měla vyhledat. Veterináře aby se na ni podíval.
Když hrabe tak obvykle není vůbec vidět, jen slyším jak drápky škrábají o sklo.

Ach,jo

Stejné je zajímavé, co se ještě dnes v internetové době najde odborníků.

Včetně Jiřina

7.5.2023 19:54
vlasta1

XXX.XXX.7.78

lupus4 napsal(a):
Vzhledem k vašemu plánu umístit co nejdříve želvu do venkovního výběhu nemá moc smysl něco měnit a upravovat. Takový záměr je asi tak to nejlepší co pro svou želvu můžete udělat.

hlavně ji tam nechte do podzimu a nepřenášejte "na noc" domů ...
vhodná "bouda" bez dna a možnost stínu je doufám samozřejmostí...
dejte fota želvy i chystaného výběhu

Tady bych bezmezně souhlasil

No a posunul bych to a další level.

Zhodnotit geologické podmínky pozemku.

Tzn, vykopat zeminu pod boudu, dát písek a odvodnit

A o tom chov želv je. Jsme na zlomu doby , kdy se želvy budou normálně líhnout v ČR.

7.5.2023 20:20
Petrunk.aa

XXX.XXX.115.1

Přes noc ji samozřejmě venku nechávat budu. Boudička bez dna je samozřejmostí a stinné místo též.
Informace o želvách a o tom jak je chovat si vyhledám a několikrát si ověřím, zda je to opravdu tak jak se na prvním nalezeném místě psalo.

Teplotu vody na koupání z odstáté vody na květiny dávat nebudu, jelikož ta má okolo 15-17°C, takže to by podle mě pro želvu, která je vyhřátá z terárka určitě přes 25°C by nebylo asi úplně nejlepší takový veliký rozdíl teplot najednou. Nebo se mýlím? Klidně mě z omylu vyveďte, ale za mě by to dobré nebylo.

Mističku vody jí klidně každé ráno vyměňovat budu, když vidím, že už je na něj zvyklá, a pravidelně z ní pije, tak jí dávat pryč nechci. Opět pokud si myslíte, že ji to škodí, tak mě vyveďte z omylu, ráda se poučím.

Osvětlení a topení mi klidně blíže popište, nebo odkažte na nějakou stránku, nebo diskuzi, kde je vše dobře popsané a vysvětlené, abych jí to na podzim udělala správně až se navrátí z letního pobytu venku.

Asi jsem úplně nepochopila, co myslíte svou první zprávou, vlasta1. Kdybyste to mohla upřesnit nebo vysvětlit, budu ráda.

Ohledně letního výběhu, tak zemina na pozemku je jíl a je vlastně na poli, takže tady jsou hodně krtci a myši a hraboši, kteří hrabou velmi hluboko, a opravdu není v mých silách dělat metrovou překážku do země, aby se k želvě nikdo neprohrabal.
Spíš jsem myslela, že bych udělala velikánský želví stůl, který by byl na terase. Byla by v něm vysoká vrstva hlíny, a typický travnatý porost, jako by byla na trávě, a (ještě nemám promyšlené jak) bych tam dala větývky, domeček bez dna, udělala malé jezírko, I zasadila nějakou květinu, nebo menší keřík, samozřejmě želvě nezávadné, udělala stinné místo a vše co má být v letním výběhu.

Přikládám dvě fotky želvičky, na jedné se zrovna ráno vyhrabala tak má na sobě ještě kupku substrátu.

7.5.2023 22:04
Jiří5

XXX.XXX.230.244

Vy již máte Petrunko jasný a pevný názor na chov. Dělejte proto jak myslíte. Nechci vás přesvědčovat ani o teplotě vody na koupání ani o neomezeném přístupu želv k vodě, co na tom že příjem tekutin u volně žijících želv závisí na něčem zcela jiném, na to čas nemám. Dodám pouze že želví stůl je vhodný spíše do interiéru. Venku si takovým želvím stolem do značné míry eliminujete výhody které přirozený výběh nabízí. Zejména v období letních veder nebo v pozdních podzimních měsících kdy tepelná setrvačnost půdy je schopná "ořezat" extrémy. O přirozené vlhkosti ani mluvit nebudu, tuším že odpověď bude "budu zalévat".
Ovšem vzhledem k tomu že se chystáte dát na podzim želvu zase do terária nemá žádný smysl problém rozebírat.
Tak ať se daří.

7.5.2023 22:16
Petrunk.aa

XXX.XXX.44.128

Tak asi želvičku, které bude rok, nenechám venku, když bude mrznout.
U nás na zahradě sněží už na konci září!

Nemám jasný názor, jasně jsem napsala, že se ráda poučím. Nikdo učený z nebe nespadl, a člověk se celý život učí a mění své názory.

Není to o přesvědčování, ale o jiném názoru, který bych si ráda přečetla, proč můj názor není správný, je to o komunikaci, o diskuzi. Mě to opravdu zajímá a ráda o věcech dikutuji abych se dopídila toho nejlepšího co může být.

Ohledně želvího stolu, byl to jen nápad o kterém se také dá diskutovat, myslela jsem, že ho nějak propojím s bylinkový záhonem, ke kterému bych želví stůl vybudovala. Takže přes den by byla na hlíně / trávě, která je normálně rostlá ze země a na zvýšeném místě "stolu" by byla jen v noci, abych měla jistotu, že se jí nic nestane. Nebyl by to želví stůl jako do interiéru, byl by max. 10 cm nad dlaždicemi terasy. Myslela jsem si, že ven se želvy dávají hlavně vitamínů D, které přijímají ze slunce. A nic ho přímo nenahradí. Opět dodávám, že se ráda dozvím něco nového a důležitého pro dobro mého želváka.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.5.2023 06:59
Uživatel s deaktivovaným účtem

Želví stůl bych nedávala. Také bych jí na podzim nedávala zpět do terária, ale zazimovala. Byl by pro ní hrozný šok být venku a pak v teráriu.

8.5.2023 07:40
Petrunk.aa

XXX.XXX.44.128

Jen roční želvičku zimovat, už takhle brzy v září?
Myslela jsem si, že želvička se mají zimovat až tak od dvou - tří let,
Ale pokud jí to neuškodí, ba naopak prospěje, tak ji zazimuji už takhle malinkou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík