Moc prosím o radu - mám již cca 5 let samečka felsumy madagaskarké, celou dobu v pořádku - aktivní, žravý, svlečky v pořádku. Najednou začal klouzat ze skla, držet se na zemi, přestal přijímat cvrčky (přesnídávku sežere). Má špatně svlečené prstíky a teď dokonce už i na zádech kus kůže a ani se nesnaží ho svléknout.
Snaží se lézt po bambusech, ale padá, ze stěny klouže. Vitamíny máme komplexní pro ještěry z teraburzy a dáváme pořád stejné a celou dobu byl zatím ok. .
Prosím moc o radu, někde jsem se u podobného případu dočetl, že by mohly pomoct vitamíny, jinde zase, že dávají felsumy do hodně navlhčené krabičky. Jsem z toho nešťastný - felsumák byl celá léta v pořádku, péče pořád stejná. Nesnášel když byl na zemi a teď je tam skoro pořád.
Jak mu co nejrychleji pomoct ? Vitamíny / vlhčená krabička ? Moc prosím o jakoukoliv radu .
Děkuji moc.
Pokud je příčinou sklouzavani ze skla opravdu nesvlecena kůže a ne třeba předávkování vit.D3 či rachitida, tak by mohlo pomoct zvýšit příjem vitamínů skupiny B. Koupele a svlek kůže pinzetou jsem nezkoušel, protože nechci vzbudit její šok při držení v ruce. V krajním případě napriklad dr. SLOBODA v Praze inhalaci anestetika felsumku uspi a svlekne pinzetou. Ale nevím jestli nemůže být příčina závažnější. Asi bych stejně kontaktoval veta. Něco jsem slyšel i o hyperkeratoze, ale nevím podrobnosti.
vblazek10
napsal(a):
Moc prosím o radu - mám již cca 5 let samečka felsumy madagaskarké, celou dobu v pořádku - aktivní, žravý, svlečky v pořádku. Najednou začal klouzat ze skla, držet se na zemi, přestal přijímat cvrčky (přesnídávku sežere). Má špatně svlečené prstíky a teď dokonce už i na zádech kus kůže a ani se nesnaží ho svléknout.
Snaží se lézt po bambusech, ale padá, ze stěny klouže. Vitamíny máme komplexní pro ještěry z teraburzy a dáváme pořád stejné a celou dobu byl zatím ok. .
Prosím moc o radu, někde jsem se u podobného případu dočetl, že by mohly pomoct vitamíny, jinde zase, že dávají felsumy do hodně navlhčené krabičky. Jsem z toho nešťastný - felsumák byl celá léta v pořádku, péče pořád stejná. Nesnášel když byl na zemi a teď je tam skoro pořád.
Jak mu co nejrychleji pomoct ? Vitamíny / vlhčená krabička ? Moc prosím o jakoukoliv radu .
Děkuji moc.
To chce veterináře přes plazy a jít tam s přesnými informacemi. Může to být propadlými vitamíny, nebo naopak předávkováním, nic nepíšete o použití UVB, má ho, nemá ho, pokud ano, jak staré, či jaké, kde je umístěné.
Jak psal kolega, může jít o odbytou vlhkost v ubikaci, zvíře je tlusté, špatně se svléká atp.