Zdravím,
chovám anakondy velké / eunectes murinus (2 páry, jeden odchov).
Při hledání dostupných informací na internetu jsem příliš nepochodil – většina zdrojů je ze zahraničí a i tam bývají informace často kusé nebo nepřesné. U nás je chov anakond poměrně vzácný a bohužel moc chovatelů tyto zkušenosti nesdílí veřejně.
Proto bych rád založil diskuzi věnovanou chovu velkých hadů, především anakond, a sdílel své poznatky.
Mým cílem je, aby se dostupné informace rozšířily a pomohly dalším zájemcům o chov těchto fascinujících zvířat.
Budu rád za každý smysluplný příspěvek.
Pro začátek nahrávám pár fotek svého staršího páru + jejich mladé (narozeni 11.2024)
krajtas
napsal(a):
Dobrý den,
víceméně jsem cca. 30 let choval a rozmnožoval "velké hady", ale před 6 lety jsem prodal z důvodu potřeby místa poslední pár tmavek albínů. Zajímalo by mě zda jste bez problémů odchov murinusek prodal nebo jestli to je dnes už problém ?
Díky za info.
Dobrý den, nechal jsem si jednu samici pro sebe, jinak se všechny prodali (cca za 2 měsíce) .
Zdravím, tak to je dobrá zpráva, přišlo mi totiž, že rozvoj teraristiky u nás obecně vzato upadá, není taková rozmanitost v nabídce druhů hadů, odchovy u větších druhů hadů se už i mě prodávali hůř. Přece jenom jsem choval zvířata ve velikosti od 3 -5 m, tak že v dnešní době spotřeba el. energie + krmení a jeho dostupnost odrazuje. Já osobně jsem více méně celý odchov prodal vždy obchodníkovi a velice málo prodával po ks, spíš pro známé.
Tak ať se Vám daří v chovu.
krajtas
napsal(a):
Zdravím, tak to je dobrá zpráva, přišlo mi totiž, že rozvoj teraristiky u nás obecně vzato upadá, není taková rozmanitost v nabídce druhů hadů, odchovy u větších druhů hadů se už i mě prodávali hůř. Přece jenom jsem choval zvířata ve velikosti od 3 -5 m, tak že v dnešní době spotřeba el. energie + krmení a jeho dostupnost odrazuje. Já osobně jsem více méně celý odchov prodal vždy obchodníkovi a velice málo prodával po ks, spíš pro známé.
Tak ať se Vám daří v chovu.
Zdravím,
bylo to přesně tak, jak píšete – prodal jsem pár kusů jednotlivcům a zbytek šel prodejci. Upřímně z toho nemám úplně dobrý pocit, ale neměl jsem kapacitu věnovat se šestnácti anakondám...
Zájem je hlavně z Polska a Slovenska, jinak jde určitě o okrajový chov hadů, takže poptávka není nijak velká. Jak zmiňujete, ceny energií teraristice taky zrovna nepomáhají, takže to vnímám podobně – jako úpadek.
Proto jsem také zveřejnil tohle fórum. Moc děkuji za zprávu a přeji, ať se daří!
Zdravím vespolek, jsem rád že se najde někdo, kdo se o své zkušenosti podělí.Toho si nesmírně vážím. Určitě jsme byly ve světě celkem uznávaní, jako čeští teraristi celkem dobře, nebál bych se tvrdit v první 3, tak by bylo škoda, si navzájem nepomáhat a neradit si. Nevím jak je to teď, už nějakou chvilku velké hady nemám, ale pohrávám si s myšlenkou, se zase k nim vrátit(tmavky, anakondy, kajmaňi) Tmavky se me dařilo i občas rozmnožit, ale bylo to spíš o tom, jak jsem byl ten konkrétní rok do toho zapálenej. Táta vždycky říkaval, že pokud nedovedeš rozmnožovat, nejseš žádnej chovatel a taky hlavně, IFAUNA,, je zpět, z čeho jsem měl obrovskou radost! Takže pánové, chovu zdar a budu to tady bedlivě sledovat a možná i nakupovat. Martin