Agama motýlí (Leiolepis Belliana)

Agama motýlí
Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Adrinka

20.8.2025 16:03
Adrinka

XXX.XXX.60.72

Zdravím, jaké máte zkušenosti a chovem agam motýlích? Já mám pár a zatím prospívá, ale chci se doptat jak inkubujete vajicka, a taky jak máte vyřešený substrát pro nory? Jaký dáváte poměr jílu a rašeliny, jak jste jim vymysleli nory a tunely? Případně přidejte foto
ráda podiskutuju a sdílím tipy :)

Adrinka

Dnes 08:06
Adrinka

XXX.XXX.121.39

Mé řešení nor - v domácích podmínkách mi nejde udržet pevné nory tak, aby nebyly uschlé, rozpadavé - taky jsem je doteď placala z jílu, pak jsem zkoušela přidat hlínu z krtince ale tato směs postupně a vlivem velkého tepla v teráriu rychle zaschla a vytvořily se Jílové kamínky - nevhodne na hrabání a spíše ubližuje křehkým drápkům. Doporučuji spíše směs lignocel s pískem a důkladně smíchat s desert bedding (jíl + písek) v poměru 5 : 1 : 2 - vznikne tvarovatelny substrát, který dobře drží vlhko. Vyprdnout se na nory a chodbičky :) oni si radši vyhrabou svoje diry. Je vhodné z jílu vytvořit jen prohlubně a menší tunely vyztuzene např rulickou od kuchyňských uterek, prohlubně vyplnit směsi, udusat a pak vsrtvit s korkem a kůrou, jednak pro udržení vlhkosti ve spod substrátu, což je moc moc důležité kvůli svleku a taky na drápky, a jednak si udělají noru pod kůrou je jim tak fajn - tma a vlhko a v mém případě i teplo cca 25 stupňů ( mám ještě po dně terária zavedený vyhrevny kabel zaplacany jílem (excavator be creative- vřele doporučuji všem teraristům))
Navíc teď řeším další graviditu - teda protentokrát tomu nechám volný průběh v teráriu - inkubace nedopadla a další vraždu páchat nebudu :)
Postupně sem budu přidávat své poznatky, ovšem ocením když přidáte své zkušenosti a nové poznatky, protože se o chovu tohoto druhu ještěrky z internetu ještě moc nedozvime A.

Přidejte reakci

Přidat smajlík