Zdravím vás, můj strejda má v bytě (podkrovní byt v cihlovém domě) tato zvířátka, která se nepravidelně vyskytují. Nevíte někdo, prosím, co to je zač, proč tam jsou a eventuelně, jak se jich zbavit ? Všem předem děkuji
cenda
napsal(a):
Zdravím vás, můj strejda má v bytě (podkrovní byt v cihlovém domě) tato zvířátka, která se nepravidelně vyskytují. Nevíte někdo, prosím, co to je zač, proč tam jsou a eventuelně, jak se jich zbavit ? Všem předem děkuji
a další
cenda
napsal(a):
a další
Domnívám se (ale nejsem si zcela jistý, potřeboval bych vidět i břišní stranu), že jde o stínku zední (Oniscus asellus) nebo stínku obecnou (Porcellio scaber). Pokud v domě nacházejí vhodné životní podmínky (vlhko, přítmí, mírné letní i zimní teploty), budeš se jich zbavovat jen těžko. Snad by pomohla celková desinsekce domu (v tomto případě tedy spíš desoriscidace), samozřejmě když byt vystříkáš nějakým přípravkem proti hmyzu, stínky to zabije také a na krátkou dobu budeš mít klid. Pokud jsi terarista nebo akvarista, můžeš stínky chytat a používat pro zpestření potravy přiměřeně velkých chovanců, v takovém případě ovšem doporučuji přípravky pro hubení hmyzu nepoužívat.
Pavel
cenda
napsal(a):
Jestli je to jak se lidově říká "autobus" tak na ty zabírá kůra z pomeranče.
cenda
napsal(a):
Zdravím, tak k těm obrázkům, na horním obrázku je zvíře focené vzhůru nohama (břišní stranou) a na dolním je ze shora. Pohybuje se to podobně jako červ, nebo píďalka.
Vzhledem k tomu pohybu i vzhledu bych neřekl, že to je stinka, ty maj nožičky, tohle vypadá na nějaké larvy, ale jaké, to je otázka.
krokodyl
napsal(a):
Vzhledem k tomu pohybu i vzhledu bych neřekl, že to je stinka, ty maj nožičky, tohle vypadá na nějaké larvy, ale jaké, to je otázka.
To je ale divna potvurka. no, ja ybch rekl, ze se jedna o larvu nejakejch Dipter, nejpravdepodobneji pestrenky, ale od kud se tam vzaly? vetsinou potrebuji nejaky vlhky substrat typu rozpadajiciho se dreva, ale jsou i druhy vazane na trus, drave druhy a pod. Pro presnejsi determinaci by bylo lepsi mit zvire v ruce. VH