Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.12.2006 14:28

Prosím o radu!!!
Chovám několik mladých guttát. Až letos jsem začal mít velké problémy s podestílkou(lignocelem koupeným v OBI).Vždy ,když dám novou podestýlku,užovky jsou jako sfetované,škubají sebou atd. Jak po lignocelu tak po nich lezou minitaturní bílí broučci.Užovky mi vždy po nakrmení holat do několika dnů holata vyzvracela a s lignocelem v tlamě mi jich již někoplik uhynulo.Lignocel používám již několik let bez problémů a až letos je to peklo. Prosím o radu někoho,kdo by poradil,co ti bročci,zvracení,sfetovaní hadi atd. Díky všem za brzké odpovědi!!!

17.12.2006 16:00

orbit napsal(a):
Prosím o radu!!!
Chovám několik mladých guttát. Až letos jsem začal mít velké problémy s podestílkou(lignocelem koupeným v OBI).Vždy ,když dám novou podestýlku,užovky jsou jako sfetované,škubají sebou atd. Jak po lignocelu tak po nich lezou minitaturní bílí broučci.Užovky mi vždy po nakrmení holat do několika dnů holata vyzvracela a s lignocelem v tlamě mi jich již někoplik uhynulo.Lignocel používám již několik let bez problémů a až letos je to peklo. Prosím o radu někoho,kdo by poradil,co ti bročci,zvracení,sfetovaní hadi atd. Díky všem za brzké odpovědi!!!

Lignocel jsem nikdy nepoužíval, vždy jsem v něj měl trochu nedůvěru. Někteří plazi ho mají tendenci společně s potravou polykat a ve větším množství se jim to může stát osudným. Co se týká tvého problému možná firma vyrábějící lignocel, začala do výrobku přidávat nějakou látku, která může hadům, zvlášťe mláďatům vadit a ve vyšší koncentraci je i zabít. Anebo bylo na holata nalepeno větší množství lignocelu, které po spolknutí mohlo vadit. Problém bych vyřešil výměnou substrátu. Osobně u většiny užovek používám směs přírodní rašeliny s pískem (1-2:1) nebo hlavně mláďata odchovávám na papírových utěrkách. Můžeš také mláďata krmit mimo vlastní terárium v nějakých krabičkách na ubrouscích. Co se týká těch broučků, to zřejmě půjde o nějaké chvostoskoky a ti hadům nevadí.

17.12.2006 16:07

orbit napsal(a):
Prosím o radu!!!

pro mladata jedine ubrousky

jinak lignocel prelivam horkou vodou s par zrnicky hypermanganu

Přidejte reakci

Přidat smajlík