Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.9.2005 11:26

Zdravím všechny teraristy a teraristky.
Letos mám dělat středoškolskou odbornou činnost, na libovolné téma. Chtěl bych, zejména kvůli využití práce u maturity (chci na veterinu) a kvůli mému osobnímu zájmu o toto téma, dělat práci z oblasti teraristiky. A proto bych se chtěl zeptat Vás, jestli nevíte o nějakém konkrétním tématu, které by mělo být podrobněji prozkoumáno, a dosud nebylo, což by měl být účel mé práce. Děkuji.

5.9.2005 23:12

bigi napsal(a):
Letos mám dělat středoškolskou odbornou činnost, na libovolné téma. Chtěl bych, zejména kvůli využití práce u maturity (chci na veterinu) a kvůli mému osobnímu zájmu o toto téma, dělat práci z oblasti teraristiky. A proto bych se chtěl zeptat Vás, jestli nevíte o nějakém konkrétním tématu, které by mělo být podrobněji prozkoumáno, a dosud nebylo, což by měl být účel mé práce. Děkuji.

Sistematika názvů zvířat druhů a podruhů. A nebo Šípové žáby mrkni na článek na www.reptarium.cz Grassel

6.9.2005 07:18

grassel ii napsal(a):
Sistematika názvů zvířat druhů a podruhů. A nebo Šípové žáby mrkni na článek na www.reptarium.cz Grassel

Pokud chces se SOCkou uspet, tak to co psal Grassel je celkem k nicemu. Chce to neco zajimaveho a pokud mozno obevnehio :-) Co takhle etologii nejakeho plaza s pouzitim nejake zakladni a jednoduche statistiky? Pokud bys mel dobre vymysleny design, tak by to mohlo byt zajimave i u "blbeho" gekoncika :-) VH

6.9.2005 10:53

bigi napsal(a):

Presne tak pokud chces uspet musis mit neco experimentalniho. Vlatni objevy a zjisteni... jinak si neskrtnes. Chce to dobre vymyslet pokus a pak pouzit statistiku... bez toho se nehnes.
Dobre jsou temata pomery pohlavi, co ovlivnuje pohlavi (teplota, geneticky...) pak ta etologie, ale to chce opravdu dobre promyslet, aby ti z toho nevylezl paskvil (chce to pouzit uz nejaky program na vyhodnoceni, video apod)
POkud systenatiku tak se pokusit o neco noveho zalozeneho na nejakem znaku a pak porovnat se stavajici, ale to je dost na hrane.
No pokud tu socku chces odevzdavat letos mas co delat.

6.9.2005 11:03

janii napsal(a):
Presne tak pokud chces uspet musis mit neco experimentalniho. Vlatni objevy a zjisteni... jinak si neskrtnes. Chce to dobre vymyslet pokus a pak pouzit statistiku... bez toho se nehnes.
Dobre jsou temata pomery pohlavi, co ovlivnuje pohlavi (teplota, geneticky...) pak ta etologie, ale to chce opravdu dobre promyslet, aby ti z toho nevylezl paskvil (chce to pouzit uz nejaky program na vyhodnoceni, video apod)
POkud systenatiku tak se pokusit o neco noveho zalozeneho na nejakem znaku a pak porovnat se stavajici, ale to je dost na hrane.
No pokud tu socku chces odevzdavat letos mas co delat.

Jo, to je presne to, o cem jsem mluvil. Pomery pohlavi se celkem dost delaji pod Frintou v Praze a myslim, ze i neco z ekologie by se dalo vymyslet. Nejlepsi by bylo kontaktovat nekoho, kdo na plazacich dela vedu - parazity na veterine v Brne, ekologii, taxonomii a etologie v Praze na PrF a pripadne nekoho v Budejovicich na BF (urcite by sla vymslet nejaka jednoducha ekologie). Za mych casu byly SOCky (ne socky :-)) vesmes bez statistiky, protoze to nebylo jednoduche se k necemu dostat :-) Chce to trochu kouknout po netu a pak kontaktovat spravne lidi - temat je hromada :-) VH

6.9.2005 12:10

bigi napsal(a):

Vis co, to je celkem blba otazka, to je jako kdyz nekdo poridi terarium 100x50x50 a zacne se ptat co si tam ma dat.
Jak tu psal V.H. kontaktoval bych Dana Fryntu (Y), samozrejme jsou temata kdy statistiku nepotrebujes, zas tak moc ci skoro vubec.
Etologie me osobne prijde ponekud nudna - nicmene spoustu lidi to bavi, tak proc ne.
Parazity plazu muzes kontakotvat lidi na katedre parazitologie PrF - jsou fajn a urcite by ti pomohli.
Dale pokud by te zajimala molekularni biologie plazu, muzes zkusit kontaktovat nekoho okola doc. Zimy na katedre zoologie prf Uk.

Muj zaver, v soucasne dobe jiz neudelas kvalitni SOC v polnich podminkach stredni skoly, to bys musel mit sakra kliku na ucitele.

6.9.2005 13:19

clonner napsal(a):
Vis co, to je celkem blba otazka, to je jako kdyz nekdo poridi terarium 100x50x50 a zacne se ptat co si tam ma dat.
Jak tu psal V.H. kontaktoval bych Dana Fryntu (Y), samozrejme jsou temata kdy statistiku nepotrebujes, zas tak moc ci skoro vubec.
Etologie me osobne prijde ponekud nudna - nicmene spoustu lidi to bavi, tak proc ne.
Parazity plazu muzes kontakotvat lidi na katedre parazitologie PrF - jsou fajn a urcite by ti pomohli.
Dale pokud by te zajimala molekularni biologie plazu, muzes zkusit kontaktovat nekoho okola doc. Zimy na katedre zoologie prf Uk.

Muj zaver, v soucasne dobe jiz neudelas kvalitni SOC v polnich podminkach stredni skoly, to bys musel mit sakra kliku na ucitele.

Jak pise Honza, musim jen souhlasit. Pokud jsi z Brna, tak zkus kontaktovat Davida Modreho z VFU, ale nema vubec cas (a delaji parizotologii). V Budejkach muzes zkusit kohokoliv ze Zoologie - tam te uz nekam poslou :-) Chce to take trochu vlastni invence.

Co se tyce etologie - nemusi byt vubec nudna!! :-) Staci si dobre rozmyslet pokus a mit zajimava zviarata - ono to pak Canoco nejak zchrousta :-)

Je fakt to, ze v podminkach str. skoly uz to moc dobre nejde (tak, aby to melo smysl). Pokud bys chtel delat neco na bezobratlych, tak me vklidu kontaktuj, je na me kontakt na reptariu ci tady v mod. diskuzi. VH

6.9.2005 13:50

vladimir hula napsal(a):
Jak pise Honza, musim jen souhlasit. Pokud jsi z Brna, tak zkus kontaktovat Davida Modreho z VFU, ale nema vubec cas (a delaji parizotologii). V Budejkach muzes zkusit kohokoliv ze Zoologie - tam te uz nekam poslou :-) Chce to take trochu vlastni invence.

Co se tyce etologie - nemusi byt vubec nudna!! :-) Staci si dobre rozmyslet pokus a mit zajimava zviarata - ono to pak Canoco nejak zchrousta :-)

Je fakt to, ze v podminkach str. skoly uz to moc dobre nejde (tak, aby to melo smysl). Pokud bys chtel delat neco na bezobratlych, tak me vklidu kontaktuj, je na me kontakt na reptariu ci tady v mod. diskuzi. VH

Možná zkusit trochu se porejpat v jednoduchých věcech. Svého času jsem např. sledoval jak rostou vejce během inkubace. Mám údaje od několika snůšek Lamprophis fuliginosus a E. obsoleta. Sledoval jsem je po celou dobu inkubace s odstupem několika dnů. Třeba porovnat % přírůstek u různých druhů, případně mezi ještěry a hady, při různých teplotách, vlhkosti, následně vitalitu mláďat. Nebo přírůstky na začátku a ke konci inkubace. Nebo pak jsem si zase hrál s myšlenkou rozeznávání pohlaví u novorozených zmijí podle podílu z celkové délky těla, který připadá na samotné tělo a ocas. Výsledky byly docela zajímavé, jsou na NETu .
Možná by jsi tady sehnal podklady. Je to "vědátorování" provozovatelné v domácích podmínkách. No nic, jenom námět...
Měj se fajn a držím palce

Rockviper

6.9.2005 16:10

bigi napsal(a):

Chtěl bych Vám všem poděkovat za návrhy, třeba si nějaký vyberu. Měl jsem původně téma už dané, ale když jsem se dozvěděl o možnosti využít u maturity (je to nová maturita která se jako první dotkne právě mě) tak jsem se snažil téma přehodnotit. Vím že je asi už pozdě, ale hodlám do toho dát hodně času. Jinak jsem z Brna, tak se pokusím případně někoho kontaktovat z Vámi doporučených lidí.

9.9.2005 09:18

bigi napsal(a):

Ahoj, pokud by tě to lákalo, mohl bys sepsat i práci na téma jedovatých hadů. Rozvést působení jednotlivých jedů a také zmínit dostupnost jedovatých hadů u nás. Jak funguje i cites. Dá se to hodně rozepsat.

9.9.2005 11:26

bigi napsal(a):
Chtěl bych Vám všem poděkovat za návrhy, třeba si nějaký vyberu. Měl jsem původně téma už dané, ale když jsem se dozvěděl o možnosti využít u maturity (je to nová maturita která se jako první dotkne právě mě) tak jsem se snažil téma přehodnotit. Vím že je asi už pozdě, ale hodlám do toho dát hodně času. Jinak jsem z Brna, tak se pokusím případně někoho kontaktovat z Vámi doporučených lidí.

Muzes zkusit tu veterinu, tam by mohli pomoci a hlavne jsou spickou ve svem oboru minimalne v Evrope. Samosebou by slo i nejake jednoduche pozorvani v prirode, ale pokud chces se sockou uspet, tak by to melo byt aspon tochu sofistikovane. V Brne je pekne :-)

VH

Přidejte reakci

Přidat smajlík