Prosím o radu Elaphe climacophora ?nemoc ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.1.2007 22:39

Dobrý den , měl bych na zkušené chovatete dotaz : Mám cca 1,5 roční Užovku japonskou (elaphe climacophora) a poslední dobou je pořád schovaná a nežere navíc nevím jestli se mi to jen zdá ale na spodní straně tlamky (první štítek od tlamky zespod) se ji čas od času dělá takoví černý flíček , někdy se mi zdá že to má jen nalepenou rašelinu ale někdy jako nějaké bolák ale za nějaký čas když opět vyleze to tam nemá ...
Užovka již zhruba měsíc a půl nežrala což mi ale přijde v zimních měsících normální a nemá dle pohledu ani žádný ůbytek na váze. Zhruba před 2 měsíci jsem vzal z jejího terária navíc topný kámen který jsem potřeboval k mláďatům hroznýšů a tak i to by mohlo být příčinou .
Tak bych se chtěl vás zkušenějších zeptat zda v této době je s ní vše v pořádku nebo se něco děje ...?
P.S. Hada chytnou nemůžu nebo jen v opravdu nutných situacích protože je to můj jediný had který není naučen na ruku a první učení i selhalo takže asi po 5 měsíčním každodením braní do ruky kdy jsem měl celé ruce pokousané jsem toho nechal a kochám se jen pohledem na její krásné tělíčko :-)
Děkuji za každou radu ...

cislo.5

10.1.2007 23:01
cislo.5

terarus napsal(a):
Dobrý den , měl bych na zkušené chovatete dotaz : Mám cca 1,5 roční Užovku japonskou (elaphe climacophora) a poslední dobou je pořád schovaná a nežere navíc nevím jestli se mi to jen zdá ale na spodní straně tlamky (první štítek od tlamky zespod) se ji čas od času dělá takoví černý flíček , někdy se mi zdá že to má jen nalepenou rašelinu ale někdy jako nějaké bolák ale za nějaký čas když opět vyleze to tam nemá ...
Užovka již zhruba měsíc a půl nežrala což mi ale přijde v zimních měsících normální a nemá dle pohledu ani žádný ůbytek na váze. Zhruba před 2 měsíci jsem vzal z jejího terária navíc topný kámen který jsem potřeboval k mláďatům hroznýšů a tak i to by mohlo být příčinou .
Tak bych se chtěl vás zkušenějších zeptat zda v této době je s ní vše v pořádku nebo se něco děje ...?
P.S. Hada chytnou nemůžu nebo jen v opravdu nutných situacích protože je to můj jediný had který není naučen na ruku a první učení i selhalo takže asi po 5 měsíčním každodením braní do ruky kdy jsem měl celé ruce pokousané jsem toho nechal a kochám se jen pohledem na její krásné tělíčko :-)

Had by měl touto dobou zimovat.jeho snížená aktivita s tím souvisí.Zvláště u E.climacophora je zimování důležité.Co se týká "tečky" zkus zajít ze veterinářem pokud se objeví,ale zvláštní důležitost bych tomu nepřikládal.

11.1.2007 15:03

cislo.5 napsal(a):
Had by měl touto dobou zimovat.jeho snížená aktivita s tím souvisí.Zvláště u E.climacophora je zimování důležité.Co se týká "tečky" zkus zajít ze veterinářem pokud se objeví,ale zvláštní důležitost bych tomu nepřikládal.

Boužel o veterináři v mé blízkosti nevím ale taky bych to asi zatím nechal protože mi to přijde malé ...jinak se zimováním máte jistě pravdu boužel nemám možnosti pro zimování v 14 a méně stupních a tak jakoby spí v teráriu kde je cca 19 ve dne a 16-17 v noci a jak to tak vypadá tak had vůbec nevylézá ...děkuji mnohokrát za odpověd Kesner

24.1.2007 13:37

terarus napsal(a):

Je opravdu nadherna
Alejakto že nemaš vhodne podminky k zimovani ? To nemate ledničku ?
Protože semuže normalně dát do přepravky(plastove) s rašelinou a vodou na pití.
A bude jí skvěle.

24.1.2007 16:13

bob napsal(a):
Je opravdu nadherna
Alejakto že nemaš vhodne podminky k zimovani ? To nemate ledničku ?
Protože semuže normalně dát do přepravky(plastove) s rašelinou a vodou na pití.
A bude jí skvěle.

Stačí i sklep nebo nevytápěná chodba v domě, kde je tak 10 až 15 st. Není to ideální, ale stačí to, je to lepší než nezimovat vůbec. Do bedýnky dej substrát, třeba rašelinu s pískem (1-2:1) a na to vrstvu suchého (opadaného) listí. Substrát by měl být mírně vlhký. Před zimováním ji ještě tak deset dní nekrm a vypni zdroje tepla v terárku, aby tam bylo tak 18 až 20 st. Po zimování (stačí tak šest až osm týdnů) zase na pár dní bez vytápění a pak už můžeš najet na běžný teplotní režim. A měla by začít dobře baštit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík