Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.9.2005 22:12

Ahoj vsichni,v jedne encyklopedii jsem se dozvedela,ze ve volne prirode se Trachemysky zivi v dospelosti vyhradne rostlinnou stravou...Takze by me zajimalo,jake procento rostlinne stravy davate vy...Ja to davam tak 50:50...Moc dekuju za odpovedi.

21.9.2005 22:12

maticora napsal(a):
Ahoj vsichni,v jedne encyklopedii jsem se dozvedela,ze ve volne prirode se Trachemysky zivi v dospelosti vyhradne rostlinnou stravou...Takze by me zajimalo,jake procento rostlinne stravy davate vy...Ja to davam tak 50:50...Moc dekuju za odpovedi.

Výhradně se rostlinou stravou určitě neživí, ikdyž jsou na ní určitě schopny poměrně dlouho přežívat. Každopádně mláďata by na rostlinách asi moc nevyrostla.
Dříve se doporučovala co nejpestřejší strava (různá masa, ryby, členovci a další nižší havěť, granule, ...) která by měla být nejlepší. Jenže jak jsem ke svému překvapení nedávno zjistil z článku M. Velechovského v AT(7-8/05), tak nejvíce tyhle mršky rostou po kompletních granulovaných krmivech speciálně určených pro želvy. Ikdyž je to v podstatě logické, když do sebe cpou výživnější a kvalitnější stravu, rostou rychleji, než když si stejným množstvím nacpou žaludek něčím méně výživným. Otázkou je, jestli je tenhle rychlejší růst lepší. Stejně však pak ale nejvíce záleží na podmínkách chovu.
Takže to vlastně závisí na tom jak moc rychle chceš aby ti rostly (pokud se ptáš na mláďata), dospělci už toho vydrží hodně co se týče experimentů s potravou, jsou to docela odolné a věčně nenažrané želvy, takže co jim tam plave, sežerou, jedno jestli je to rostliného nebo živočišného původu, samozřejmě budou preferovat to druhé. Taky závisí na tom jak často a do jaké urovně zasycení želv je krmíš.
Takže jestli máš dospělce a co dva tři dny jim to dáš 50:50 na zasycení, tak proč ne. Neviděl bych na tom nic špatného.

Přidejte reakci

Přidat smajlík