Specializuji se sice na hady, nicméně bych si rád rozšířil obzory a tak by mne zajímalo jak je to vlastně s nejvyšším věkem jakého se želvy dožívají. Přirozeně vysokého, u želv sloních jsem kdesi četl až 150 let, či dokonce více. Jak je to ale s menšími druhy, např. evropskými suchozemskými? Kdysi jsem v Bulharsku poblíž Melniku potkal obra, velikosti střední sulcaty a jen jsem tipoval, že pamatuje ještě posledního bulharského cara v pubertálním věku. Dožívají se suchozemské želvy vyššího věku než vodní, nebo je to obdobné. Pokud má někdo z kolegů želvařu nějaké zajímavé, ověřené informace na toto téma, rád se s nimi seznámím. (A jistě nejen já ) Díky. Viktor
viktor
napsal(a):
Specializuji se sice na hady, nicméně bych si rád rozšířil obzory a tak by mne zajímalo jak je to vlastně s nejvyšším věkem jakého se želvy dožívají. Přirozeně vysokého, u želv sloních jsem kdesi četl až 150 let, či dokonce více. Jak je to ale s menšími druhy, např. evropskými suchozemskými? Kdysi jsem v Bulharsku poblíž Melniku potkal obra, velikosti střední sulcaty a jen jsem tipoval, že pamatuje ještě posledního bulharského cara v pubertálním věku. Dožívají se suchozemské želvy vyššího věku než vodní, nebo je to obdobné. Pokud má někdo z kolegů želvařu nějaké zajímavé, ověřené informace na toto téma, rád se s nimi seznámím. (A jistě nejen já ) Díky. Viktor
Podle ruských oficielních metodik se dožívají želvy takového věku, jaké mají přírůstky tzv. letokruhy. Když vezmete do ruky dospělou želvu, tak napočítáte většinou 25-30 letokruhů. To znamená, že želva, která žije prokazatelně 47 roků a napočítám na ní 26 "letokruhů, tak je dle těchto metodik 21 let mrtvá. To není měřítko k určení věku.
Testuda se dožívají zpravidla více jak 50 let, znal jsem želvu Hemanku, která žila prokazatelně 53 roků a nakonec zemřela na selhání jater. Žila na dvorku v jednom severočeském městě a to celoročně. Strava byla vskutku velmi rozmanitá a pro želvu naprosto nevhodná. Nicméně její věk byl na podmínky chovu - teda zajetí velmi obdivuhodný. Sám mám samce A.horsfieldii přes 40 let starého a další dva téměř čtyřicetileté. Dalšího "starocha" mám Testudo graeca ibera, který je v čechách od války a několik let žil "na úprku" volně v přírodě a posléze náhodně objeven. Je velmi sexuálně hyperaktivní a opravdu krasavec. Pak mám zprávy, že v Chorvatsku je držena v zajetí samice T.hermanni, které je určitě více jak 50 let a je to prý superobr. Ve vyjímečných případech se Testuda mohou dožít i 100 let, velké druhy želv pak nad sto let a myslím nejstarší chovaná želva je chována v Austrálii, teď nevím jestli v Darvinu - případně mne opravte. Měl ji tam dovézt sám Ch. Darvin.
Myslím, že se jedná o jeden z galapážských podruhů Geochelone nigra.
Milan