Užovka červená - terárko osvětlení a teplota

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.2.2006 11:01

Začínám s chovem užovky červené a mám terárko 96l, k jeho osvětlení a vytápění používám dvě světla do kuchyňských galérek - halogen o 20W. Problém mám s teplotou v noci kdy s denní teploty 26 st. C v těchto dnech klesá k 15 st. C. Nevím jestli ty halogenky jsou pro tento účel vůbec vhodné, vím že se v terárkách k tomuto účelu používá žárovka v hliněném květináči (ten dokonce bude mít zpětnou tepelnou vazbu po vypnutí světla - rozpálený květináč) ale ten zase zabírá místo v terárku .... co poradíte z vlastních zkušeností ????? nechám si poradit.

30.11.2005 11:35

slavekk napsal(a):
Začínám s chovem užovky červené a mám terárko 96l, k jeho osvětlení a vytápění používám dvě světla do kuchyňských galérek - halogen o 20W. Problém mám s teplotou v noci kdy s denní teploty 26 st. C v těchto dnech klesá k 15 st. C. Nevím jestli ty halogenky jsou pro tento účel vůbec vhodné, vím že se v terárkách k tomuto účelu používá žárovka v hliněném květináči (ten dokonce bude mít zpětnou tepelnou vazbu po vypnutí světla - rozpálený květináč) ale ten zase zabírá místo v terárku .... co poradíte z vlastních zkušeností ????? nechám si poradit.

Ten had potřebuje mít na jednom konci terária teplotu cca 32 stupnů a na druhém cca 25, přes den. Řeším to tak, že v pravé části svítí 25W žárovka v květináči a pod ní je kus břidlice.
A dosvicuji 13W zářivkou.
Ten velký noční pokles bych řešil zapnutím 6W topného kamene,
pokud by ta noční teplota venkovní měla klesnout ješte víc, umístil bych do terária topný kabel, aby ta noční teplota v teráriu, neklesla pod 17 stupnů.

30.11.2005 16:14

vikicolek napsal(a):
Ten had potřebuje mít na jednom konci terária teplotu cca 32 stupnů a na druhém cca 25, přes den. Řeším to tak, že v pravé části svítí 25W žárovka v květináči a pod ní je kus břidlice.
A dosvicuji 13W zářivkou.
Ten velký noční pokles bych řešil zapnutím 6W topného kamene,
pokud by ta noční teplota venkovní měla klesnout ješte víc, umístil bych do terária topný kabel, aby ta noční teplota v teráriu, neklesla pod 17 stupnů.

Myslíš že změnou osvětlení, tím myslím žárovku v květináči, docílím pomalejšího poklesu teploty - "rozpálený" květináč?? Teplota v pokoji během noci je kolem 20 st.C.

30.11.2005 16:57

slavekk napsal(a):
Myslíš že změnou osvětlení, tím myslím žárovku v květináči, docílím pomalejšího poklesu teploty - "rozpálený" květináč?? Teplota v pokoji během noci je kolem 20 st.C.

Není to tak složité jak myslíš. Na každou boční stěnu dej jeden teploměr, asi 7cm od dna. Jeden musí ukazovat 25 stupnů a ten
druhý cca 30, to je ten blíž k žárovce, která visí ze stropu. Ten
květináč je tam kvůli tomu, aby to teplo z té žárovky zahřívalo
podlahu pod ním, proto se tam dává placatý kámen který se
zahřeje. Imitace rozpálené skály od sluníčka.
Ta pokojová noční teplota je akorát. Takže ráno v 7 zapneš světla
a večer v 19 je vypneš.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.11.2005 17:05
Uživatel s deaktivovaným účtem

slavekk napsal(a):

Jak ti muze teplota v terarku klesnout k 15st kdyz v pokoji mas 20? Neni pak lepsi premyslet o lepsim umisteni? Ja mam teda taky terarko u nejchladnejsi steny (pod terarkem pod stolem je kolem 12 st.) protoze se jinam nevejde a resim to polystyrenovou deskou pod terarkem a polystyrenovou zadni stenou. Jako izolace je to dobry. Topim tou kvetinacovou klasikou 25W bodovka a pod ni topnej kamen, ale ten zapinam jen kdyz je zima. Jinak nicim jinym nesvitim, u vyhradne nocniho druhu (jedince) mi to prijde zbytecny.

24.2.2006 11:01

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jak ti muze teplota v terarku klesnout k 15st kdyz v pokoji mas 20? Neni pak lepsi premyslet o lepsim umisteni? Ja mam teda taky terarko u nejchladnejsi steny (pod terarkem pod stolem je kolem 12 st.) protoze se jinam nevejde a resim to polystyrenovou deskou pod terarkem a polystyrenovou zadni stenou. Jako izolace je to dobry. Topim tou kvetinacovou klasikou 25W bodovka a pod ni topnej kamen, ale ten zapinam jen kdyz je zima. Jinak nicim jinym nesvitim, u vyhradne nocniho druhu (jedince) mi to prijde zbytecny.

noční pokles teploty je přirozený! Kabel, nebo kamen moc ne! Tak nízké teploty by neměly ničemu vadit! Já mezi nocí a dnem mám rozdíl víc, jak 10 st.C a had roste a je zdraví a v pohodě! Nejspíš si na kamen stejně nevleze a stočí se někam do rožku do úkrytu!

24.1.2007 13:52

906090 napsal(a):
noční pokles teploty je přirozený! Kabel, nebo kamen moc ne! Tak nízké teploty by neměly ničemu vadit! Já mezi nocí a dnem mám rozdíl víc, jak 10 st.C a had roste a je zdraví a v pohodě! Nejspíš si na kamen stejně nevleze a stočí se někam do rožku do úkrytu!

Noteda ztoho my jde hlava kolem,jde vydět žese fakt vyznate.
no ja teprve začínám,mám asi dvouměsíční užovku (guttata).
Nemám problém anis teráriem ani s užovkou,vše jsem už dokazal vyřešit,(díky knihám a jiným chovatelům tady na ifauně)
teda až na jeden problémek.
Chystam se postavyt větší terárium a netuším jak si obstarat ty žarovky v květináči
Mám rosflákat lampičku a udělat diru do květináče ? nebo se dá koupit ?
Ve zveráku jsem nic takového nenašel.Díky za radu.

24.1.2007 14:12

bob napsal(a):
Noteda ztoho my jde hlava kolem,jde vydět žese fakt vyznate.
no ja teprve začínám,mám asi dvouměsíční užovku (guttata).
Nemám problém anis teráriem ani s užovkou,vše jsem už dokazal vyřešit,(díky knihám a jiným chovatelům tady na ifauně)
teda až na jeden problémek.
Chystam se postavyt větší terárium a netuším jak si obstarat ty žarovky v květináči
Mám rosflákat lampičku a udělat diru do květináče ? nebo se dá koupit ?
Ve zveráku jsem nic takového nenašel.Díky za radu.

Koupíš hliněnej květináč, v elektru keramickou objímku a šnůru a je to. Neni to tak složité. Do květináče dáš objímku, tu propojíš s kabelem a zašroubuješ žárovku.

24.1.2007 16:04

alesklement napsal(a):
Koupíš hliněnej květináč, v elektru keramickou objímku a šnůru a je to. Neni to tak složité. Do květináče dáš objímku, tu propojíš s kabelem a zašroubuješ žárovku.

On je tam ten květináč hlavně, aby světlo žárovky neoslňovalo pozorovatele, jinak je tam celkem na nic, akorát se na něj věší v noci hadi a pokud máš silnější žárovku a had včas nesleze, tak se může i popálit. I když pravda je, že se mi to nestává, ale většinou používám jen 25 W nebo tam vůbec ten květináč nemám. Jinak výroba (viz výše) jednoduchá, kabel protáhneš dírou ve dně květináče a připojíš objímku, nic světoborného. Co se týká teplot, tak můžeš využít nízkých teplot a guttku zazimovat (ideál je míň 10 až 15 st.), jen jí to prospěje. Já je mám v současnosti ve sklepě, dneska na teploměru na zimovací bedýnce 7 st., doufám, že níž už to nepůjde. Pokud nezimuješ, mohou noční teploty být cca 18 až 22 st. a to by při 20 stupních v pokoji neměl být problém.

Užovka červená

8.7.2017 22:37
Užovka červená

XXX.XXX.131.99

Dobrý večer, chci se zeptat jak dlouho by měla mít užovka červená v teráriu zhasnuté světlo?

olllu

9.7.2017 10:36
olllu

XXX.XXX.212.120

Jestli to světlo zajišťuje, aby rozpoznala chod dne a noci, tak 12-12 cca.

Přidejte reakci

Přidat smajlík