Pozdravujem Vás,
red som som od jedného chovateľa kúpil Litorie. Na boku hlavy sa jednej z nich objavil akoby absces či nádor,torý mal fatálne dôsledky. včera som taký istý ale zárodočnej fáze objavil aj na druhej samici. Na liečenie som po porade s českými veterinármi používal Betadine, ale nemalo to také účinky, ako som sa domnieval . Litoriu som oddelil do karantény.
V minulosti som choval tieto rosnice a s niečím takým som sa u nich nestretol.
Vie mi niekto poradiť čo s tým? Vďaka.
Ďalšie fotografie nájdete aj na Diskusnom fóre časopisu VIVARISTA
http://www.regionpohronie.sk/ forumvivarista/ posting.php?mode= newtopic&f=16
(bez medzier)
vivarista
napsal(a):
Pozdravujem Vás,
red som som od jedného chovateľa kúpil Litorie. Na boku hlavy sa jednej z nich objavil akoby absces či nádor,torý mal fatálne dôsledky. včera som taký istý ale zárodočnej fáze objavil aj na druhej samici. Na liečenie som po porade s českými veterinármi používal Betadine, ale nemalo to také účinky, ako som sa domnieval . Litoriu som oddelil do karantény.
V minulosti som choval tieto rosnice a s niečím takým som sa u nich nestretol.
Vie mi niekto poradiť čo s tým? Vďaka.
Ďalšie fotografie nájdete aj na Diskusnom fóre časopisu VIVARISTA
http://www.regionpohronie.sk/ forumvivarista/ posting.php?mode= newtopic&f=16
(bez medzier)
Myslím, že tady opravdu jen betadin nepomůže, musel by se odebrat vzorek, aby bylo jasné jestli jde o nádor nebo absces, mohou být způsobeny mnoha faktory od virů přes plísně až po bakterie, bez řádného vyšetření, nelze nic ordinovat, to je jen plácání rukou do vody. Asi bych tu jednu obětoval na odběr vzorků a podle výsledků bych ve spolupráci s kvalitním veterinářem pokračoval v léčbě nebo prevenci těch ostatních. Jestliže to měla jedna a objevilo se to u další, tak bude zřejmě ta věc nakažlivá, čímž bych z největší pravděpodobností vyloučil nádory a soustředil bych se spíš na plísně a bakterie. Na viry jsme zatím většinou krátcí.
krokodyl
napsal(a):
Myslím, že tady opravdu jen betadin nepomůže, musel by se odebrat vzorek, aby bylo jasné jestli jde o nádor nebo absces, mohou být způsobeny mnoha faktory od virů přes plísně až po bakterie, bez řádného vyšetření, nelze nic ordinovat, to je jen plácání rukou do vody. Asi bych tu jednu obětoval na odběr vzorků a podle výsledků bych ve spolupráci s kvalitním veterinářem pokračoval v léčbě nebo prevenci těch ostatních. Jestliže to měla jedna a objevilo se to u další, tak bude zřejmě ta věc nakažlivá, čímž bych z největší pravděpodobností vyloučil nádory a soustředil bych se spíš na plísně a bakterie. Na viry jsme zatím většinou krátcí.
vďaka za pomoc. Problém je, že tunajší veterinári sú na tom ohľadom problematiky ochorenia obojživelníkov i plazov na tak nízkej úrovni, že si nebuú (a ani nevedia) rady. S pomocou dobrého priateľa teraristu sme sa dopátrali, e ide o tzv. tuberkulózu obojživelníkov, ale je nej na nete ta málo informácií, že tie nám takmer v ničom nepomohli.
Preto sa pýtam: betadine mám vyradiť z aplikovania? Mám dať sólo do hyg. terárii všetky aj naoko zdravé jedince Litorií? Mám im dať do terárií aj misku s vodou, alebo len vlhký obrúsok? Odporúča sa zodvihnúť teplotu, ale na akú výšku?