Zdravim vsechny chovatele velkych krajt, ..tmavych, pismenkovych, mrizkatic .... Hady chovam spoustu let, spise z tech mensich az strednich .....,
nakolik mne ale fascinuji velci hadi, chci se zeptat na chov, resp. mozny chov v byte. Kdyz mate doma pekne velikou krajtu, .... v bytovych podminkach, zajima mne, jak mate resene terarko, cisteni a pod. Jestli je vubec mozne ze vsech hledisk chovat velkou krajtu v podminkach bytu a atd. No a jestli mate fotky terarka s krajtou - velkou krajtou, tak vas prosim dejte je sem. Urcite by to zajimalo hodne chovatelu, jak reseni teraria, cisteni, krmeni takhle velkych hadu a pod.....
Neregistrovaný uživatel

agent
napsal(a):
Zdravim vsechny chovatele velkych krajt, ..tmavych, pismenkovych, mrizkatic .... Hady chovam spoustu let, spise z tech mensich az strednich .....,
nakolik mne ale fascinuji velci hadi, chci se zeptat na chov, resp. mozny chov v byte. Kdyz mate doma pekne velikou krajtu, .... v bytovych podminkach, zajima mne, jak mate resene terarko, cisteni a pod. Jestli je vubec mozne ze vsech hledisk chovat velkou krajtu v podminkach bytu a atd. No a jestli mate fotky terarka s krajtou - velkou krajtou, tak vas prosim dejte je sem. Urcite by to zajimalo hodne chovatelu, jak reseni teraria, cisteni, krmeni takhle velkych hadu a pod.....
Chov velkých hadov v byte je možný,avšak určite sú na tom lepšie chovatelia,ktorí majú možnosť vybudovať si chovné priestory špecialne prisposobené pre velké hady
Ja som choval PMB/4m/ v terariu 150x100x100 vyrobenom zo zošrobovaných regálových profilov,steny teraria boli z plastlaminat.dosiek,predná stena z plexiskla.Takéto terarium sa dá rozobrať a znova zložiť,čo by v prípade pozváranej konštrukcie,príp.ter.zo skla nebolo možné a do bytu by sa ter.cez dvere široké 80cm nezmestilo.Takéto ter. tiež nie je také ťažké ako zo skla. V ter.je polica s výhr.panelom
a plast.nádrž s vodou/vanica VelazT4na hlodavce/. Ako substrát sa mi osvedčili preosiate hobliny.Hada som krmil mimo ter.,ako potravu som dával králiky,morčatá a občas japon.prepelice. Do velkosti asi 3m som krmil tiež potkanmi,ale pmb ich začal ignorovať a nechcel ich ani keď bol hladný dlhšie./dovtedy ich žral bez problemov/. Za najvhodnejšie pre velke hady považujem murované ubikácie vybavené prívodom vody a kanalizáciou,čo značne uľahčuje čistenie a dezinf.chovných priestorov. Vzhľadom na silu a váhu týchto hadov je vhodné ter.zariadiť jednoducho a účelovo.Dekorácie a rastliny som nepoužíval.Pri chove v byte treba tiež myslieť na to,že 40kg had po primeranom nakrmení sa tiež skor či neskor aj vyprázdni a "naloží"toho podstatne viac ako guttata,al. lampropeltiska,. Ak máte ter.v obývacaj izbe,tak už záleží len na tolerantnosti ostatných členov domácnosti... A chovať pmb podchladeného a minimálne ho krmiť.aby pomalšie rástol a často nešpinil je nezodpovedné,aj ked som sa stretol už aj s takýmto prístupom. Na chov v byte je podľa mňa vhodnejší boa constr. a pod.,no určite sa dä zvládnuť aj chov väčších druhov.