Letos poprvé zimuji Testudo hermanni (baby). Ve sklěpě je stálá teplota 10 °C, zimuji v rašelině. Jak dlouho takto můžu zimovat? Přes léto jsem je nosil do venkovního výběhu, poté měl až do října v teráriu. Teprve potom jsem začal snižovat teploty. Želvičky se po přemístění na definitivní zimoviště zahrabaly asi po týdnu.
Jak dlouho mají spát malé želvy při prvním zimování? Neměla by ta doba být radši kratší? Neměl už bych je raději probudit?
klajda
napsal(a):
Letos poprvé zimuji Testudo hermanni (baby). Ve sklěpě je stálá teplota 10 °C, zimuji v rašelině. Jak dlouho takto můžu zimovat? Přes léto jsem je nosil do venkovního výběhu, poté měl až do října v teráriu. Teprve potom jsem začal snižovat teploty. Želvičky se po přemístění na definitivní zimoviště zahrabaly asi po týdnu.
Jak dlouho mají spát malé želvy při prvním zimování? Neměla by ta doba být radši kratší? Neměl už bych je raději probudit?
Názory mohou být různé, pokud máte zájem o ten můj, tak já to praktikuji takto,
želvy líhnuté v cca srpnu nezimuji,
následující rok nechám přirozeně zazimovat ve venkovním výběhu a budím na nový rok +-.
Každý následující rok prodlužuji o jeden měsíc.
Vyjde to tak akorát, dospělé želvy zimují v mých podmínkách cca od poloviny až konce října do dubna, kdy už šupajdí zpět do výběhů.
klajda
napsal(a):
Pokud je to loňské mládě,tak se doporučuje nezimovat nebo kratší dobu,ale jestli je předloňské a starší,tak to můžeš zimovat natvrdo,dokud se neprobudí s teplem venku samo...nebo pokud máte obzvlášť izolovaný sklep se stálou teplotou,tak že je budeš budit až v březnu,dubnu...
klajda
napsal(a):
Narozeny v červnu 2006, koupil jsem v březnu 2007. Zimují se poprvé. Jak už jsem psal od konce října.
Na základě Vašich rad už je tedy začnu budit a příští rok dobu zimování o něco prodloužím. (Ve sklepě je stálá teplota, zmiňovaných deset stupňu. - Není to moc na dlouhodobé zimování? V literatuře jsem četl 4-8 stupňů.)
Děkuji za Vaše odpovědi.
klajda
napsal(a):
Narozeny v červnu 2006, koupil jsem v březnu 2007. Zimují se poprvé. Jak už jsem psal od konce října.
Na základě Vašich rad už je tedy začnu budit a příští rok dobu zimování o něco prodloužím. (Ve sklepě je stálá teplota, zmiňovaných deset stupňu. - Není to moc na dlouhodobé zimování? V literatuře jsem četl 4-8 stupňů.)
Děkuji za Vaše odpovědi.
Deset stupňů je na hranici, výhodnější by bylo snížit na 6 nebo alespoň 8°C
Pokud teplota vyleze nad 10°C želvy se probouzí a hibernace je nedokonalá.