Mam prozbu ohledne vajicek od Basiliska.Dne 29.4. samicka nakladla 11vajec ktere byli bile a tvrde bez propadnuti.Teplotu v inkubatoru mam 29-30stupnu a problem je v tom ze ty vajicka moc nerostou.Chci se zeptat jestli nedelam v necem chybu protoze treba od vousatek za techto podminek vajicka znacne a viditelne povirostla.Docela mi to dela starosti protoze to je moje prvni snuzka a nechci neco zanedbat.Predem diky za vase odpovedi.
agamak
napsal(a):
Mam prozbu ohledne vajicek od Basiliska.Dne 29.4. samicka nakladla 11vajec ktere byli bile a tvrde bez propadnuti.Teplotu v inkubatoru mam 29-30stupnu a problem je v tom ze ty vajicka moc nerostou.Chci se zeptat jestli nedelam v necem chybu protoze treba od vousatek za techto podminek vajicka znacne a viditelne povirostla.Docela mi to dela starosti protoze to je moje prvni snuzka a nechci neco zanedbat.Predem diky za vase odpovedi.
Ahoj...za 1. je úplně odlišné prostředí kam samice agam vouisatých a bazilišků zelených snesou vejce, agamy žijou na pouštích kde je teplo a sucho, ale bazilišci kde je teplo a vlhko, takženby bylo třeba asi vajíška nebo inkubátor porosit a udělat větší vlhkost aspon 80-90%
Petr ( bazilišek)
bazilisek
napsal(a):
Ahoj...za 1. je úplně odlišné prostředí kam samice agam vouisatých a bazilišků zelených snesou vejce, agamy žijou na pouštích kde je teplo a sucho, ale bazilišci kde je teplo a vlhko, takženby bylo třeba asi vajíška nebo inkubátor porosit a udělat větší vlhkost aspon 80-90%
Petr ( bazilišek)
To ja vim ze to je odlisny druh ja je vlhcim kazdy 2-3den a stejne mi pripada ze ty vejce nerostou kdyz je budu rosit kazdy den tak mam strach ze zacnou plesnivet.Zatim jsou vsechny krasne bila a bez poskozeni tak ja uz nevim co mam delat.Zrejmne asi nic nez doufat jestli se vyklubou nebo ne.
agamak
napsal(a):
Tak skutečně se jedná o odlišné druhy,ale to jistě tázající ví :) Jinak vousatky také kladou do vlhkého teplého substrátu takže to o tolik odlišné není. Předpokládám, že u bazilišků se o nijak odlišný způsob inkubace nejedná. Takže bych vejce prostě sledoval co se bude dít, vlhkost drž tak akorát aby vejce neplesnivěla, ale ani se nepropadala. Vejce musí být hezky proplé, na dotyk by měla držet tvar. To, že se vejce zatím příliš nezvětšují nemusí nic znamenat, ale samozřejmě je také možné, že nejsou oplodněná. Vejce nech a po čase (min.2 týdnech inkubace) můžeš zkusit prosvícení zda neuvidíš žilky a zárodek. Víc asi dělat nemůžeš. Jelikož píšeš, že jsi již inkuboval pogony tak předpokládám, že už poznáš přemáčený a příliš vyschlý substrát pod vejci. Jinak pro bazilišky určitě výborný podklad pod vejce vlhký rašeliník, ale vermikulit by měl být také v pohodě.
agamak
napsal(a):
To ja vim ze to je odlisny druh ja je vlhcim kazdy 2-3den a stejne mi pripada ze ty vejce nerostou kdyz je budu rosit kazdy den tak mam strach ze zacnou plesnivet.Zatim jsou vsechny krasne bila a bez poskozeni tak ja uz nevim co mam delat.Zrejmne asi nic nez doufat jestli se vyklubou nebo ne.
Ahoj , to že se zatím moc nezvětšují tak moc nevadí , ale máš tam moc teplo.
Pro bazilišky je idál tak 24 až 26 stupňů. Když je odinkubuješ při vysoké teplotě
tak budou mít vývojové vady nebo vůbec nevylezou. 15 mm pod vajíčky v inkubačním
substrátu udržuji hladinu vody.Blána vajíček někdy vypadá před líhnutím dosti
nevábně , ale to je v pořádku aby se znich mláďata vůbec dokázala proříznout.
Často se mi stalo že že se krásně vyvinutá mláďata nedokázala vylíhnout
protože vajíčko bylo zhora mos suché a pevné.