Není želva, jako želva...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.6.2005 20:20

Tady je pár fotek z mého chovu: Furculachelys nabeulensis

4.5.2005 23:04

© acanthos napsal(a):

Furculachelys nabeulensis

4.5.2005 23:05

© acanthos napsal(a):

4.5.2005 23:06

© acanthos napsal(a):

Testudo flavominimaralis

4.5.2005 23:07

© acanthos napsal(a):

Testudo flavominimaralis

4.5.2005 23:09

© acanthos napsal(a):

Testudo graeca anamurensis

4.5.2005 23:09

© acanthos napsal(a):

4.5.2005 23:10

© acanthos napsal(a):

ta je od Šmeka?

4.5.2005 23:11

© acanthos napsal(a):

4.5.2005 23:12

© acanthos napsal(a):
Testudo flavominimaralis

kde je výskyt těchto želv?

© acanthos napsal(a):

© acanthos napsal(a):

nádhera
a česky?

4.5.2005 23:13

© acanthos napsal(a):

4.5.2005 23:15

© acanthos napsal(a):

Testudo kleinmanni

4.5.2005 23:19

© acanthos napsal(a):
Testudo kleinmanni

Máš krásné želvy to je fakt, ale nedělám rozdíl mezi želvami. Pro mě jsou všechny želvy krásné, protože jsem tak krásněj prdlej jako ty i ostatní želvaři.
Milan

4.5.2005 23:23

milan napsal(a):
nádhera
a česky?

Česky se to snad zatím ani nijak nejmenuje, mohlo by Želva tuniská. Jedná se o želvu původně zahrnutou pod komplexem Testudo graeca, nyní oprávněně vyčleněnou.

4.5.2005 23:25

milan napsal(a):
kde je výskyt těchto želv?

Tunis

4.5.2005 23:27

milan napsal(a):
ta je od Šmeka?

Jo jsou odemě, Šmek = acanthos.

4.5.2005 23:30

milan napsal(a):
Máš krásné želvy to je fakt, ale nedělám rozdíl mezi želvami. Pro mě jsou všechny želvy krásné, protože jsem tak krásněj prdlej jako ty i ostatní želvaři.
Milan

Máš naprostou pravdu, všechny želvy jsou krásné. Jsem na tom podobně, jako ty.

4.5.2005 23:40

© acanthos napsal(a):

dobře, už jsem doma.
ty anamurensisky jsou nádherné, před časem si mi poslal fotky, ale fakt jsem na ně nesehnal love. Ale líbili by se mi. Jsou nádherné.
a tyto? Původ je též Tunis

5.5.2005 00:02

milan napsal(a):
dobře, už jsem doma.
ty anamurensisky jsou nádherné, před časem si mi poslal fotky, ale fakt jsem na ně nesehnal love. Ale líbili by se mi. Jsou nádherné.
a tyto? Původ je též Tunis

Fotka nic moc, ale mohly by to být také nabeulensisky. Nejsou to želvy paní M. původně od pana H. :-) Jestli ano tak ty znám a jsou to skutečně nabeulensisky.

5.5.2005 12:48

© acanthos napsal(a):

Kinixys belliana nogueyi

5.5.2005 12:59

© acanthos napsal(a):

Cuora amboinensis kamaroma

Ještě poznámku k jednomu z dotazů nahoře:
Dodávat ke všemu česká jména je poněkud úchylný zlozvyk z doby bratří Presslů během národního opruzení - bohužel na něj netrpí jen Češi. Ono Breitrandschildkröte pro Testudo marginata je zoufalá zhovadilost, český název si raději pro jeho stupidnost nepamatuji, podobně je Prachterdschildkröte pro Rhinoclemmys pulcherima, pro které mají Američané obdobně pitomé Painted Wood turtle.
Petr

5.5.2005 13:04

© acanthos napsal(a):

Manouria impressa

Tohle je dost vzácná a poměrně obtížně chovatelná želva. Už dlouho sháním někoho, kdo je chová delší dobu...

5.5.2005 13:50

petr zelvar napsal(a):
Cuora amboinensis kamaroma

Ještě poznámku k jednomu z dotazů nahoře:
Dodávat ke všemu česká jména je poněkud úchylný zlozvyk z doby bratří Presslů během národního opruzení - bohužel na něj netrpí jen Češi. Ono Breitrandschildkröte pro Testudo marginata je zoufalá zhovadilost, český název si raději pro jeho stupidnost nepamatuji, podobně je Prachterdschildkröte pro Rhinoclemmys pulcherima, pro které mají Američané obdobně pitomé Painted Wood turtle.
Petr

ano, svým způsobem s tebou souhlasím, ale v tom případě by bylo dobré jít příkladem a místo "petr zelvar" bych psal "petr turtle" :-)
Jinak určitě je nutné znát latinské názvy, neboť mezi chovateli je to jediné "esperanto".
Milan

5.5.2005 13:53

milan napsal(a):
ano, svým způsobem s tebou souhlasím, ale v tom případě by bylo dobré jít příkladem a místo "petr zelvar" bych psal "petr turtle" :-)
Jinak určitě je nutné znát latinské názvy, neboť mezi chovateli je to jediné "esperanto".
Milan

Ještě trochu: jak mám vysvětlovat dětem, že na jaře nepřiletěl ČÁP, ale CICONIA ? A právě od toho asi ty české názvy jsou.

5.5.2005 13:56

petr zelvar napsal(a):
Manouria impressa

Tohle je dost vzácná a poměrně obtížně chovatelná želva. Už dlouho sháním někoho, kdo je chová delší dobu...

Opravdu nádherné, podáš bližší info o těchto skvostech?
Milan

5.5.2005 14:25

milan napsal(a):
Opravdu nádherné, podáš bližší info o těchto skvostech?
Milan

Rád bych, ale tohle je fotka, kterou jsem dostal a pátrám po nich. Ví se o nich málo a i v Highfieldově encyklopedii, která je asi nejlepší, co v rozumné ceně vyšlo se píše, že jde o hodně problémový druh.
Vyskytuje se (asi hlavne v horách) v oblasti Thajska, Vietnamu, možná ještě jižní Číny (o tom hodně pochybuju), má velikost do cca 35 cm, co žere se ví jen částečně, snd dobře Taro - Colocasia esculenta. Zvířata dovezená do Evropy nebo USA většinou dlouho nevydrží a pokud vím, jediné odchovy byly z vypitvaných vajec. Zdá se, že nejsou příliš teplomilné, ale to může být i reakce nemocných zvířat. Údajně se někteří jedinci dokázali adaptovat natolik, že přes léto prosperovali ve výbězích obdobně jako třeba Testudo hermanni. Mnoho jich po dlouhou dobu odmítá potravu, je pak obtížné určit, zda a případně čím je vhodné krmit násilím...
Jde o jeden z mnoha druhů východoasijských želv, kterým hrozí přímé riziko vyjedení od Číňanů.
Manourie obecně jsou vlhkomilnější suchozemské želvy - do ledových dob zřejmě žil jeden, možná více druhů i v Česku. Hojnější Manouria emys zvláště poddruh phayeri je dost velké zvíře (až 60 cm délka krunýře), které se už v Rakousku podařilo odchovat Haraldu Artnerovi. Hodí se pro lidi s velkým výběhem částečně zastíněným stromy pokud možno s velkou nádržkou na vodu. Podle genetických testů jde o nejranější typ suchozemských želv, vyvinout se měl z želv podobných rodům Heosemys nebo Rhinoclemmys, nejpříbuznější jsou severoamerické želvy rodu Gopherus, běžnější Testudo nebo Geochelone jsou "modernější".

5.5.2005 14:28

milan napsal(a):
Milan

Spíše Petr Testudo nebo Petr Chelonia...

25.5.2005 15:27

petr zelvar napsal(a):
Manouria impressa

Zdravím, Petře
Konečně jsem spatřil tyto nádherné želvy na vlastní oči. Viděl jsem je na Ukrajině v Zoo v Mykolajevu. Mají tam tři kusy, ale evidentně se nesnaží je množit. Želvy tam žijí na sucho, s možností se sice vykoupat, ale dle mého názoru miska s vodou nestačí. Podlad je lino s umělohmotným trávníkem. Potravu jsem neviděl. protože jsme u těchto želv nebyli přítomni krmení. Sice jsem něco fotil přes sklo, ale nevím, zda to vyjde. Nevím proč, ale bylo tam zakázáno fotografovat (možná by bylo potřeba zvláštní povolení ?) a místní "hlídačka" byla nepříjemná a studená ženská.
Želvy byly ovšem velmi zajímavé. Obecně - podmínku chovu všech zvířat až na minimum vyjímek - nevyhovující. Je tam vidět ještě stará koncepce chovu a jednotlivé ubikace připomínají pojízdné zvěřince 60 - 70. let u nás. pravděpodobně úhyny jsou zde veliké, ale nebylo možno se touto problematikou zabývat. Tamní ZOO má ve svém názvu - Nejlepší ZOO Ukrajiny. Asi bych nechtěl vidět ty ostatní. I když v Askanii Nova je to docela super. Ale to je již o něčem jiném - to není běžná ZOO.
Milan

28.5.2005 19:00

milan napsal(a):
Zdravím, Petře
Konečně jsem spatřil tyto nádherné želvy na vlastní oči. Viděl jsem je na Ukrajině v Zoo v Mykolajevu. Mají tam tři kusy, ale evidentně se nesnaží je množit. Želvy tam žijí na sucho, s možností se sice vykoupat, ale dle mého názoru miska s vodou nestačí. Podlad je lino s umělohmotným trávníkem. Potravu jsem neviděl. protože jsme u těchto želv nebyli přítomni krmení. Sice jsem něco fotil přes sklo, ale nevím, zda to vyjde. Nevím proč, ale bylo tam zakázáno fotografovat (možná by bylo potřeba zvláštní povolení ?) a místní "hlídačka" byla nepříjemná a studená ženská.
Želvy byly ovšem velmi zajímavé. Obecně - podmínku chovu všech zvířat až na minimum vyjímek - nevyhovující. Je tam vidět ještě stará koncepce chovu a jednotlivé ubikace připomínají pojízdné zvěřince 60 - 70. let u nás. pravděpodobně úhyny jsou zde veliké, ale nebylo možno se touto problematikou zabývat. Tamní ZOO má ve svém názvu - Nejlepší ZOO Ukrajiny. Asi bych nechtěl vidět ty ostatní. I když v Askanii Nova je to docela super. Ale to je již o něčem jiném - to není běžná ZOO.
Milan

Já bych si pro změnu dovolil přispět fotkami těch "modernějších želv" G. carbonaria

28.5.2005 19:05

sysel napsal(a):
Já bych si pro změnu dovolil přispět fotkami těch "modernějších želv" G. carbonaria

detail hlavy

28.5.2005 19:09

sysel napsal(a):
detail hlavy

T.horsfieldi matka s letošním mládětem
matka cca 1200g
mládě 28g

28.5.2005 19:17

sysel napsal(a):
T.horsfieldi matka s letošním mládětem
matka cca 1200g
mládě 28g

G.elegans letošní + loňská mláďata

28.5.2005 19:20

sysel napsal(a):
G.elegans letošní + loňská mláďata

detail lonského mladete

29.5.2005 23:12

sysel napsal(a):
detail lonského mladete

nádhera gratulujem k odchovu tejto nadhernej korytnačky ak sa možem opýtat aku maš podstielku?A čim svietiš?

3.6.2005 11:52

tommy napsal(a):
nádhera gratulujem k odchovu tejto nadhernej korytnačky ak sa možem opýtat aku maš podstielku?A čim svietiš?

Juvenil Chinemys reevesi z čínské farmy

3.6.2005 11:54

petr zelvar napsal(a):

Juvenil Ocadia sinensis z čínské farmy

3.6.2005 11:58

petr zelvar napsal(a):

Annanemys (Mauremys) annamensis NZ 04 v Česku. Podle literatury je v přírodě tento druh už vyhubený a zůstává v pár chovech a na několika farmách. Číňanům chutná podobně jako předchozí druhy...

cislo.5

12.6.2005 20:20
cislo.5

petr zelvar napsal(a):
Annanemys (Mauremys) annamensis NZ 04 v Česku. Podle literatury je v přírodě tento druh už vyhubený a zůstává v pár chovech a na několika farmách. Číňanům chutná podobně jako předchozí druhy...

Geochelone pardalis,jako hezká ozdoba.

Přidejte reakci

Přidat smajlík