Zdravím odborníky na vodní želvy a rád bych je požádal o názor a radu. Buduji pěkné, technicky kvalitně řešené akvaterárium. Vodní plocha 5m2 plus souš. Hloubka 50cm, voda permanentně filtrovaná, teplota 26-28°C s možností o něco vyššího lokálního ohřevu. Spíše hygienické řešení, rostliny zavěšené na stěnách a nad vodní hladinou. Primárně určeno pro malé kajmany Paleosuchus palpebrosus, kteří jsou vůči želvím spolubydlícím vcelku tolerantní. Karetky mne zaujaly, nechci ovšem udělat neuvážený, zbrklý krok.
Zajímá mne názor odborníků na vodní želvy a rád bych znal odpovědi na pár konkrétních otázek.
1/ Dle dostupných informací na netu by snad karetkám takové prostředí mohlo vyhovovat, nicméně je zde nějaké, na první pohled neviditelné úskalí?
2/ Je v ČR reálné koupit pár v dobrém stavu o velikosti 30-35cm? Jaká může být cena? Jak je to u nás v případě karetek s CITES? Jednička, dvojka?
3/ Jak často je vhodné dospělé exempláře krmit? Jednou týdně, dvakrát? Jsou velcí jedlíci?
4/ Existují věrohodné informace o dosahovaném věku?
5/ Daří se karetky v Evropě rozmnožovat, nebo pocházejí všechny zde chované exempláře z odchytu či faremního odchovu?
6/ Jsou náchylné k nějakým chorobám, např.kožním a nehrozí pak jejich přenos na kajmany?
Za všechny kvalifikované odpovědi předem děkuji.
3334792820

XXX.XXX.77.140
Celkově: Teplota spíš od 28 výše, jinak možnost dýchacích potíží. Karetky souš ani tak nepotřebují, jsou to čistě akvatické želvy (mimo doby kladení vajec). O symbioze kajmánků a karetek mám hlubší pochybnosti... v neprospěch karetek
ad 1/ teplota, neméně pak i možnost infekce a plísní.
ad 2/ šance velmi mizivá, teď jsem po dvou letech objevil jeden jediný inzerát z 22.6.2010 -
http://internetovy.ceskyinzert.cz/617-zvirata-akvaria-27.html.
CITES 2, zařazena nedávno a od té doby už se karetčí miminka nedají sehnat.
3/ ani ne tak velcí jako rozmachaní. V reálu je to všežravec, ale spíše maso. Miluje vodní šneky a škeble, rybí maso a pár
druhů granulovaných krmiv pro ryby - ale vybírá si a jen jako doplněk stravy. Z rostlinné potravy si vezme výhradně ledový
salát a to ještě jen někdy (můj případ). jinak špenát, jahody, banány, salát různý od ledového, listy pampelišky - ani
omylem a ani po hladovce.
Rychle adaptabilní, lze krmit z ruky.
ad 4/ ani ne, ale dlouhověká
ad 5/ neslyšel a snad ani nečetl. Jen v Brně. Problematické, líhne vejce na suchu do písku, ty pak čekají na pravidelné
záplavy.. prostě fuj. Potíže se snášenlivostí v případě více karetek v nádrži (info od kolegy...), ale je to individuální a platí
metoda pokus omyl.
ad 6/ při dodržení základní péče opatrnosti nikoli. Jak výše - spíš z kajmanů na karetky, obráceně ani omylem.
Zdraví vkd (vkd@centrum.cz)