V literatuře je často psáno, že zadní stěnu terária je nejlepší nechat hladkou, kvůli údržbě. Jenže nedávno jsem se setkala s názorem, že zadní (popř. i boční) stěny jsou lepší neprůhledné, že had se cítí jaksi "útulněji", bezpečněji a prospívá to jeho psychické pohodě.
Nebo zadní stěna opravdu slouží jen jako dekorace a možnost využití další plochy terária hadem?
Prosím o váš názor k tomuto tématu, vaše zkušenosti.
nika
napsal(a):
V literatuře je často psáno, že zadní stěnu terária je nejlepší nechat hladkou, kvůli údržbě. Jenže nedávno jsem se setkala s názorem, že zadní (popř. i boční) stěny jsou lepší neprůhledné, že had se cítí jaksi "útulněji", bezpečněji a prospívá to jeho psychické pohodě.
Nebo zadní stěna opravdu slouží jen jako dekorace a možnost využití další plochy terária hadem?
Prosím o váš názor k tomuto tématu, vaše zkušenosti.
Zadní strana hygienického terária by měla být hladká. To ale nutně neznamená, že musí být průhledná. Zvíře ve skleněné krabici rozhodně trpí, protože případný útok predátory může přijít ze všech stran. Já osobně mám průhlednou jen přední stěnu, takže had má u zadní strany vždy pocit, že je skrytý "v koutě".
"Expoziční" terárium má samozřejmě zadní stěnu upravenou, což prospívá chovateli :) Zbytek záleží na typu chovance - členění poličkami a výčnělky, povrchová úprava, osázení rostlinami ...