Zdravím příznivce plazů :-)
Prosím o pomoc s určením hada (viz. foto) absolutnímu hadímu laikovi.
Je tohle zvířátko jedovaté nebo není? Had celý černý, přes metr dlouhý. Vyfoceno v severní části Chorvatska.
Děkuji za pomoc
letosnake
XXX.XXX.173.82
liala
napsal(a):
Zdravím příznivce plazů :-)
Prosím o pomoc s určením hada (viz. foto) absolutnímu hadímu laikovi.
Je tohle zvířátko jedovaté nebo není? Had celý černý, přes metr dlouhý. Vyfoceno v severní části Chorvatska.
Děkuji za pomoc
Z té fotky toho nejde moc poznat, ale vypadá to na štíhlovku zelenožlutou - hierophis viridiflavus. Pro stoprocentní určení by to ale chtělo vidět v plném rozlišení, tak mi ji kdyžtak můžete poslat na letosnake@seznam.cz
letosnake
napsal(a):
Z té fotky toho nejde moc poznat, ale vypadá to na štíhlovku zelenožlutou - hierophis viridiflavus. Pro stoprocentní určení by to ale chtělo vidět v plném rozlišení, tak mi ji kdyžtak můžete poslat na letosnake@seznam.cz
Díky za tip
Koukala jsem na obrázky štíhlovky v google a mohla by to být ona. Fotku v plné velikosti posílám na mail. Jestli jsem to vyčetla dobře, patří mezi užovky? Takže není jedovatá?
liala
napsal(a):
Díky za tip
Koukala jsem na obrázky štíhlovky v google a mohla by to být ona. Fotku v plné velikosti posílám na mail. Jestli jsem to vyčetla dobře, patří mezi užovky? Takže není jedovatá?
Je dost pravděpodobné, že jde opravdu o Hierophis (Coluber) viridiflavus var. carbonarius, která se ve východní části areálu (tedy i v sev. Chorvatsku) vyskytuje poměrně hojně.