Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.7.2009 16:58
liala

XXX.XXX.8.158

Zdravím příznivce plazů :-)
Prosím o pomoc s určením hada (viz. foto) absolutnímu hadímu laikovi.
Je tohle zvířátko jedovaté nebo není? Had celý černý, přes metr dlouhý. Vyfoceno v severní části Chorvatska.
Děkuji za pomoc

letosnake

23.7.2009 17:47
letosnake

XXX.XXX.173.82

liala napsal(a):
Zdravím příznivce plazů :-)
Prosím o pomoc s určením hada (viz. foto) absolutnímu hadímu laikovi.
Je tohle zvířátko jedovaté nebo není? Had celý černý, přes metr dlouhý. Vyfoceno v severní části Chorvatska.
Děkuji za pomoc

Z té fotky toho nejde moc poznat, ale vypadá to na štíhlovku zelenožlutou - hierophis viridiflavus. Pro stoprocentní určení by to ale chtělo vidět v plném rozlišení, tak mi ji kdyžtak můžete poslat na letosnake@seznam.cz

23.7.2009 18:48
liala

XXX.XXX.8.158

letosnake napsal(a):
Z té fotky toho nejde moc poznat, ale vypadá to na štíhlovku zelenožlutou - hierophis viridiflavus. Pro stoprocentní určení by to ale chtělo vidět v plném rozlišení, tak mi ji kdyžtak můžete poslat na letosnake@seznam.cz

Díky za tip Koukala jsem na obrázky štíhlovky v google a mohla by to být ona. Fotku v plné velikosti posílám na mail. Jestli jsem to vyčetla dobře, patří mezi užovky? Takže není jedovatá?

23.7.2009 19:52
krokodyl

XXX.XXX.96.190

liala napsal(a):
Díky za tip Koukala jsem na obrázky štíhlovky v google a mohla by to být ona. Fotku v plné velikosti posílám na mail. Jestli jsem to vyčetla dobře, patří mezi užovky? Takže není jedovatá?

Je dost pravděpodobné, že jde opravdu o Hierophis (Coluber) viridiflavus var. carbonarius, která se ve východní části areálu (tedy i v sev. Chorvatsku) vyskytuje poměrně hojně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík